Ο ρομαντισμός δεν είναι στιγμές, είναι στάση ζωής

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ο ρομαντισμός έδωσε το όνομά του σε ολόκληρο καλλιτεχνικό κίνημα και ώθησε σε επαναστάσεις και κοινωνικές αλλαγές. Ας τον ανασύρουμε από τα βάθη της καρδιάς μας και στον κάνουμε πρωταγωνιστή στις ζωές μας!

Κανείς δεν θέλει να κυριαρχεί η βαρετή ρουτίνα στη ζωή του. Εδώ έρχεται ο ρομαντισμός και σας βγάζει από αυτήν, σας γεμίζει με όνειρα, πλούσια φαντασία και όμορφες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον. Αφεθείτε στο δικό σας ρομαντικό στοιχείο και μεταδώστε το στους γύρω σας. Η ζωή σας θα αλλάξει.

Στιγμές ρομαντισμού ή ρομαντική ζωή;

Συχνά όταν μιλάμε για ρομαντισμό μας έρχονται στο νου ανάλογα μουσικά κομμάτια, πίνακες, αγάλματα και δείπνα με κεριά. Στην πραγματικότητα αυτά είναι οι στιγμιαίες εκδηλώσεις ρομαντισμού. Για τους ανθρώπους που είναι βαθιά ρομαντικοί, η στιγμή αυτή κρατάει όλο το εικοσιτετράωρο. Ο υπερβολικός ορθολογισμός και ο σκληρός ανταγωνισμός δεν έχουν επιτρέψει να βγει προς τα έξω πιο έντονα το ρομαντικό στοιχείο. Καθώς όμως εμείς φτιάχνουμε τη ζωή μας και δε φτιάχνει η ζωή εμάς, είναι στο χέρι μας να φερόμαστε και να αισθανόμαστε ρομαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Το προσωπικό όραμα και η τάσεις της εποχής

Κάθε άτομο κουβαλάει το δικό του προσωπικό όραμα. Οι διορατικοί άνθρωποι συνήθως κρίνονται ρομαντικοί όπως και οι επαναστάτες. Εποχές όπως η Αναγέννηση χαρακτηρίζονται ως έντονα ρομαντικές συγκριτικά με τον 20ο αιώνα και τον 21ο αιώνα (έως τώρα), στους οποίους έχει δοθεί τεράστιο βάρος στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Το να εκφράσετε τις ρομαντικές σας ιδέες είναι μια υπόθεση δική σας αλλά σχετίζεται και με τη μόδα της εποχής και την ανταπόκριση που βρίσκετε από τους άλλους.

Το ρομαντικό στοιχείο υπάρχει μέσα μας

Στοιχεία όπως ο αλτρουισμός, η ενσυναίσθηση και η ευγένεια ήταν και παραμένουν βασικά στοιχεία μιας ώριμης ψυχολογίας και συμπεριφοράς. Ένας ρομαντικός άνθρωπος δίνει σημασία στις μικρές χαρές και ο πλούσιος ψυχικός του κόσμος αναδύεται σε όλη του την ευγενική και συναισθηματική στάση ζωής. Είναι ανώφελο να κατηγοριοποιούμε τους άλλους με βάση αυτό ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να στραφούμε στον εαυτό μας και να δώσουμε προτεραιότητα στο συναισθηματικό μας φορτίο. Θα εκπλαγούμε από το πόσα ρομαντικά στοιχεία τελικά όλοι διαθέτουμε.

Οι βαθύτερες επιθυμίες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε

Οι επιθυμίες μας μπορεί να είναι επιφανειακές ή και πιο βαθιά ριζωμένες. Το βαθύτερο «εγώ» μένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο και η επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως την/τον σύντροφό μας καλλιεργεί τον χαρακτήρα και τον εσωτερικό μας κόσμο αποκαλύπτοντας άγνωστα στοιχεία του. Αφεθείτε στη μαγεία του ρομαντισμού και μη φοβηθείτε να κλάψετε σε ταινίες, να φανταστείτε άπειρα πράγματα σε τραγούδια και να χαρείτε όσο ποτέ ένα ειδυλλιακό δείπνο στην παραλία.

Στους αθεράπευτα ρομαντικούς οφείλουμε πολλά

Ο πολιτισμός μας χρωστά πολλά στους αθεράπευτα ρομαντικούς οι οποίοι έδωσαν όλο τους το είναι για έναν κοινωνικό σκοπό. Πόσο πιο σκληρή και βαρετή θα ήταν η ψυχολογία, η ιστορία και οι τέχνες αν δεν είχαν ζήσει ο Γκάντι, ο Τσε Γκεβάρα, ο Λόρδος Βύρων, η Μητέρα Τερέζα, ο Τσάρλυ Τσάπλιν και πολλοί άλλοι; Αν είμαστε τυχεροί, σε κάποια μεταγενέστερη περίοδο που θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα από υγειονομική άποψη, θα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ξεφύγουμε από τον ατομισμό και τον ωμό ρεαλισμό και να μεταβούμε σε πιο υπερβατικά μονοπάτια της ανθρώπινης σκέψης και λειτουργίας.

Άραγε ο 22ος αιώνας πού θα στρέψει την προσοχή;

Δύσκολο να το προβλέψουμε ή να το ξέρουμε αλλά ο 22ος αιώνας μπορεί να είναι ο αιώνας που ο ρομαντικός μας εαυτός θα εισέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και θα αλλάξει τα μέτρα και τα σταθμά της κοινωνίας, που πολλές φορές στέκεται ανάλγητη μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Την επόμενη φορά που σε μια συναυλία θα ανάψετε αναπτήρες ή τους φακούς των κινητών, αναλογιστείτε, πόσο πιο ρομαντικά θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα και πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν εξημερώναμε και εξευγενίζαμε τα πάθη και τις επιθυμίες μας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…