Ο πυρήνας της Γης είναι πιο “καυτός” από ότι νομίζαμε!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ο πυρήνας της Γης είναι πιο «καυτός» από ότι νομίζαμε!Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κέντρο του πλανήτη «βράζει» στους 6.000 °C, δηλαδή 1000 βαθμούς παραπάνω από ο,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα! Γάλλοι ερευνητές αναίρεσαν τα αποτελέσματα του τελευταίου πειράματος για τη θερμοκρασία του πυρήνα της Γης, το οποίο είχε διεξαχθεί πριν από 10 χρόνια, και απέδειξαν ότι αυτός είναι τόσο θερμός, όσο ο Ήλιος! Σύμφωνα με αυτούς, μια τέτοια ανακάλυψη δικαιολογεί διάφορα φαινόμενα στη Γη, τα οποία με τις προηγούμενες μετρήσεις δεν έβγαζαν νόημα, όπως είναι το μαγνητικό πεδίο.

Τα εργαστηριακά πειράματα στηρίχθηκαν κατά βάση στους βαθμούς που λιώνει το σίδηρο σε συνθήκες τεράστιας πίεσης… αφού το συγκεκριμένο μέταλλο ρέει σαν το νερό στον ωκεανό ανάμεσα στην επιφάνεια του εξωτερικού πυρήνα και τον μανδύα του. Έτσι, βρήκαν μια εναλλακτική λύση, αφού η απευθείας μέτρηση του κέντρου της γης είναι αδύνατη. Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι ο πυρήνας διαθέτει σίδηρο σε στερεά μορφή λόγω της πίεσης, ενώ, ανάμεσα στον εσωτερικό πυρήνα και τον μανδύα υπάρχουν διαφορετικές θερμοκρασίες της κλίμακας των 1.500 βαθμών. Έτσι, δικαιολογείται, όχι μόνο η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου σε συνδυασμό, βέβαια, και με την περιστροφή της Γης, αλλά και η έντονη δραστηριότητα των hot-spot ηφαιστείων, όπως στα νησιά της Χαβάης ή του νησιού Ρεϋνιόν.

Ο πυρήνας της Γης είναι πιο «καυτός» από ότι νομίζαμε!«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αφού αποδείχθηκαν οι θεωρίες μας όσον αφορά τη θερμότητα του πυρήνα της Γης και την παραγωγή του μαγνητικού πεδίου. Είμαι αισιόδοξη ότι στο κοντινό μέλλον, μέσα από τις σύγχρονες ακτίνες-Χ θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε κάθε ύλη από το εσωτερικό του πλανήτη», εξηγεί η Agnès Dewaele, επικεφαλής της έρευνας.

Το «εργαλείο» των επιστημόνων ήταν κυρίως η τεχνική ακτίνων-Χ που έδωσαν τη δυνατότητα μιας πιο γρήγορης και ακριβής μέτρησης. Πιο αναλυτικά, το πείραμα απέδειξε ότι ο σίδηρος, εάν βρεθεί υπό πίεση ,2 εκατ. φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του πλανήτη, θα λιώσει περίπου στους 4.800 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι όταν ο σίδηρος τεθεί υπό πίεση ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό πυρήνα (3 εκατ. φορές περισσότερη από την επιφάνεια)… τότε η θερμοκρασία που θα καταφέρει να τον λιώσει, κινείται γύρω από τους 6.000 °C.

*Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “Science” και υποστηρίχθηκε από τους μελετητές στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τη γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) και την Εγκατάσταση Ακτινοβολίας του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου (ESRF) στη Γκρενόμπλ.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.