Ο πολιτισμός του facebook

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ο κόσμος έχει αλλάξει με τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων. Το facebook μετέβαλε τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο και μάλιστα θεαματικά. Παράλληλα δημιούργησε έναν δικό του ψηφιακό πολιτισμό με επιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Το παγκόσμιο δίκτυο

Το διαδίκτυο ως μια ανοιχτή βάση γνώσης και πληροφοριών είναι το νέο βασικό μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε όλο τον πλανήτη. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι τα ανώτερα μέσα επικοινωνίας για ανθρώπους, αλλά και εταιρίες με χρήστες. Ένωσε τον κόσμο και έδωσε πρόσβαση σε μια νέα καθημερινότητα. Έφτιαξε μια νέα ρουτίνα μέσα από τα έξυπνα κινητά που έφερε νέα ήθη και εξέλιξε κι άλλο το σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι οθόνες αφής και το φιλικό λογισμικό ήταν μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές επαναστάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η δικτύωση του νέου κοινωνικού μέσου

Δισεκατομμύρια άνθρωποι δικτυώθηκαν και σχημάτισαν μια οικουμενική κοινότητα. Πρώτη φορά στην ιστορία ήρθαν κοντά άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν καλά και άνοιξαν την ιδιωτική τους ζωή σε γνωστούς και αγνώστους. Οι παλιοί περιορισμοί του κοινωνικού κύκλου αμβλύνθηκαν και η στενή έννοια της παρέας έδωσε τη θέση της σε μεγάλες διασυνδεδεμένες ομάδες που προέρχονται από πολλές διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες όπως συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, κλπ. Το κοινωνικό στάτους άλλαξε και η πτώση των κοινωνικών τάξεων οφείλεται εν μέρει στα κοινωνικά δίκτυα που έφεραν πιο κοντά από ποτέ τους ανθρώπους.

Η οικονομία του facebook

Νευραλγικό θέμα είναι η τόνωση της οικονομίας και ο μεγάλος πλουραλισμός που απέκτησε. Οι μικρές επιχειρήσεις βρήκαν δωρεάν τρόπο διαφήμισης σε χιλιάδες χρήστες και εν δυνάμει πελάτες. Τα τεράστια κόστη σε διαφημιστική προβολή απασχολούν πλέον μεγάλες επιχειρήσεις που κι αυτές αξιοποιούν με επιτυχία όλα τα κοινωνικά μέσα. Το facebook είναι η κορωνίδα των νέων μέσων και ξεχωρίζει σαν επιχειρηματική δομή αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία. Παράγει συνέχεια νέα προϊόντα και υπηρεσίες διαδίδοντας την οικονομική δραστηριότητα ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.

Τα οφέλη και ο νέος πολιτισμός

Τα κέρδη από τη λειτουργία του facebook είναι υπερμεγέθη. Δεν υπήρξε ποτέ μια παγκόσμια δωρεάν πλατφόρμα που να μεταδίδει εικόνα, κείμενο, βίντεο και ήχο από δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένους χρήστες. Είναι η εμπροσθοφυλακή του νέου ύφους του πολιτισμού που επενδύει σε ανοιχτά συστήματα και ελεύθερη πρόσβαση σε πηγές γνώσης. Επέκτεινε τους ορίζοντες σε τέχνες όπως η φωτογραφία και το βίντεο. Διέδωσε ιδιωτικές αναμνήσεις σε χιλιάδες χρήστες. Μετέτρεψε το απόκρυφο ημερολόγιο άλλων εποχών σε πίνακα ανακοινώσεων. Δημιούργησε πολλές νέες δράσεις που υλοποιούνται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Έγινε μια σανίδα σωτηρίας χαμένων γνώσεων και προσωπικών προσεγγίσεων. Είναι η βιτρίνα εκατομμύρια επιχειρήσεων. Ο κόσμος άλλαξε και πλέον είναι πιο μοντέρνος και κοινωνικός από ποτέ.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…