Ο Πολιτισμός του 21ου αιώνα

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Μια από τις πιο ευχάριστες καλοκαιρινές ασχολίες είναι η επίσκεψη μια κοντινής παραλίας και η απόλαυση της δροσερής θάλασσας. Για την Ελλάδα, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο απλό. Η απόδραση σε μια παραλία αποτελεί μια περιπέτεια που δεν ξέρεις τι κατάληξη θα έχει.

Περπατώντας στην αμμουδιά βρίσκεις ότι πιο αξιοπερίεργο μπορείς να φανταστείς. Από αποτσίγαρα, χαρτάκια, συσκευασίες τροφίμων, αλουμινένια αναψυκτικά μέχρι κομμάτια από τούβλα και γυαλιά. Και όμως αυτά δεν αποτελούν τίποτε μπροστά σ’ αυτό που ανακάλυψα την προηγούμενη εβδομάδα. Προσπαθώντας να τοποθετήσω την ομπρέλα, διαπίστωσα  ότι υπήρχε κάποιο αντικείμενο κρυμμένο στην άμμο. Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι το αντικείμενο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από  μια βρεφική πάνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρισκόμουν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής. 

Φυσικά η οικογένεια που την έθαψε μέσα στην άμμο δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να την πάρει στο αυτοκίνητο και να την πετάξει στο πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων. Αντ’ αυτού βρήκαν θαυμάσια ιδέα να την κρύψουν σε μια παραλία γεμάτη με μικρά παιδάκια και ηλικιωμένους.

Στο σχολείο μας είχαν διδάξει ότι ο πολιτισμός είναι τα ήθη, τα έθιμα, οι  παραδόσεις…μεγάλο λάθος! Ο αυτός είναι ημί-πολιτισμός διότι ο πραγματικός πολιτισμός είναι κάτι βαθύτερο. Ενέχει το σεβασμό στον συνάνθρωπο, την αποδοχή  της διαφορετικότητας, την αποφυγή χλευαστικών και άκομψων σχολίων,  την αλληλοϋποστήριξη, την αλληλοκατανόηση και φυσικά την βοήθεια, τη φροντίδα και προστασία όλων όσων έχουν ανάγκη.

Μας είπαν ότι ο πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν μας είπαν, πότε ακριβώς πέθανε στην Ελλάδα, γιατί φαίνεται ότι ο πολιτισμός μας έχει τελειώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Δυστυχώς έχει πάψει να υφίσταται και βαυκαλιζόμαστε άδικα. 

Αντί λοιπόν να ζούμε μια επίπλαστη πραγματικότητα, ήρθε ώρα να αναλάβουμε δράση έμπρακτα και όχι στα λόγια. Μα γιατί είναι τόσο δύσκολο οι Έλληνες να αρχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο; Οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες το κάνουν εδώ και χρόνια και μας καταδεικνύουν πόσο ουτιδανοί και ανύπαρκτοι είμαστε μπροστά τους. 

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.