Ο παλιός Ελληνικός κινηματογράφος

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Οι παλιές ελληνικές ταινίες εξακολουθούν να κατέχουν τη δική τους αίγλη- θερμές, τρυφερές, συναισθηματικές, επικριτικές, μα πάνω απ’ όλα ξεκαρδιστικές!. Σκηνές και ατάκες που άφησαν εποχή θα μας χαρίσουν για πάντα το γέλιο τους.

Οι ηθοποιοί με τις μεστές και ειλικρινείς ερμηνείες τους (έχοντας ΗΘΟΣ και ΥΦΟΣ που αφήνει το στίγμα του), ξεκλειδώνουν ακόμα τις καρδιές μας και μπαίνουν στα σπίτια μας.

Οι μεγάλοι αυτοί αστέρες του Ελληνικού κινηματογράφου σατιρίζοντας την τότε πραγματικότητα, καταφέρνουν μετά από μισό περίπου αιώνα, να είναι ιδιαίτερα καυστικοί και  διαχρονικοί κάνοντάς μας να αναλογιστούμε- τι τελικά έχει αλλάξει;

Από το ασπρόμαυρο περάσαμε στο έγχρωμο, από τα γαϊδουράκια στις κούρσες, από τα δρομάκια στις λεωφόρους, από τα σπίτια με κήπους στα διαμερίσματα.

Ίσως τελικά να μην καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε, που βλέπουμε τα πράγματα και που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας. Γιατί άραγε παραμένουν επίκαιρες οι κοινωνικές και πολιτικές ατάκες αυτών των ταινιών;

Προσεγγίζουν θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο, όπως οι σχέσεις γονιών – παιδιών:  «Γυναίκα… Το δίκανο!!!»

Οι σχέσεις των ζευγαριών:  «Δε μου λες σωφέρ; Άκουσα καλά; Είπε σκασμός Αντωνάκη;»

Με πιπεράτες ατάκες χωρίς ίχνος χυδαιότητας σχολιάζουν την επικαιρότητα και τους πολιτικούς. «Είμεθα άνθρωποι των έργων… Θα σας εξαφανίσωμεν!!!»

Προσεγμένες σκηνοθεσίες, αξεπέραστοι ηθοποιοί, καλογραμμένα σενάρια, είναι μερικά από τα συστατικά που συνθέτουν αυτήν την πολύχρονη επιτυχία.

Διασκεδάζοντας και διακωμωδώντας, μέσα από τις παλιές αυτές ελληνικές ταινίες, ας συνεχίσουμε να αυτοσαρκαζόμαστε αναζητώντας (σε μια πεζή καθημερινότητα) μία θετική ΔΙΕΞΟΔΟ.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr