Ο Μπράνσον επιχειρεί την προστασία των καρχαριών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ο Μπράνσον επιχειρεί την προστασία των καρχαριώνΠοιος είπε ότι το χρήμα μας κάνει όλους άπληστους; Ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, αποδεικνύει το οικολογικό του πρόσωπο παρά τα εκατομμύρια που υπάρχουν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Το αφεντικό της Virgin προέβη σε σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία αρκετών ειδών καρχαρία, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο Μπράνσον, έχει στην ιδιοκτησία του το νησί Νέκερ στην Καραϊβική. Στο νησί αυτό, κάλεσε και τους εννέα κυβερνητικούς ηγέτες των υπόλοιπων νησιών (Μπαχάμες, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Γρενάδα, Σάντα Λουσία, Σεν Κιτς και Νέβις, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι) της Καραϊβικής για τη λήψη ορισμένων σημαντικών αποφάσεων. Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε σε περιβαλλοντικά μέτρα τα οποία έλαβαν από κοινού. Οι υπεύθυνοι λοιπόν κατέληξαν στη δημιουργία ειδικών προστατευόμενων ζωνών κατά μήκος των ακτών τους, σε ποσοστό που θα φτάνει το 20% μέχρι το 2020. Συμφώνησαν επίσης για τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να αποτρέψουν το βάρβαρο κυνήγι του καρχαρία.

Το πρόβλημα σχετικά με τα σαρκοβόρα ψάρια, που άγγιξε ο Μπράνσον, εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι αρκετά έντονο στην περιοχή. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται για τα πτερύγιά τους αλλά και για το κρέας τους (σπεσιαλιτέ η σούπα από πτερύγια στην Κίνα). Ανάμεσα στα είδη που κινδυνεύουν είναι ο λευκός καρχαρίας, ο υφαλοκαρχαρίας της Καραϊβικής, ο ταυροκαρχαρίας, ο καρχαρίας-τίγρης και ο ρυγχοκαρχαρίας.

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι μόνο οι καρχαρίες για τον Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Επιθυμία του είναι να κάνει το νησί του το πρώτο χωρίς καύσιμα, εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες και μετατροπείς κυματικής ενέργειας. «Είναι σημαντικό να αποκομίσει κάθε χώρα της Καραϊβικής το 100% από την προστασία της υπέροχης θαλάσσιας ζωής και των ειδών, που κατοικούν στον ωκεανό μας» αναφέρει σχετικά. Εάν μάλιστα στην Καραϊβική, μια εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών, λάβουν τώρα ισχυρά μέτρα για την προστασία των φυσικών της πόρων, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για προστασία των μικρών της οικονομιών και αποφυγή κλιματικής αλλαγής και μόλυνσης των υδάτων, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr