Ο μαγευτικός αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Δωδώνη είναι αρχαιολογικός χώρος στα Ιωάννινα, πλησίον του ομώνυμου οικισμού.

Όνομα

Το όνομα εικάζεται ότι προέρχεται είτε από την ομώνυμη νύμφη είτε από το ρήμα «Δωδώ», που σημαίνει ρίχνω μπουμπουνητά, ή από το ρήμα «δίδωμι», λόγω της εύφορης κοιλάδας η οποία την περιβάλλει.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Ο χώρος, στα προϊστορικά χρόνια, ήταν αφιερωμένος στη Γαία και είναι γνωστός από την Εποχή του Χαλκού. Από τα ιστορικά χρόνια, είναι λατρευτικό κέντρο προς τιμήν του Δία και της Διώνης. Φιλοξενείτο Μαντείο, όπως και στους Δελφούς, και μαρτυρείται η λειτουργία του από το 2600 π.Χ. Ο μύθος θρυλεί ότι εδώ έφτασε ένα από τα δύο περιστέρια που απελευθέρωσε ο Δίας, κατόπιν υπόδειξης των τριών Ιερειών του χώρου, Προμένεια, Τιμαρέτη και Νίκανδρη, εξ ου και το όνομά τους «Πελειάδες-ιέρειες», καθώς το περιστέρι στα αρχαία ελληνικά λέγεται πέλεια. 

Το Μαντείο βρίσκεται στην Ιερή Οξυά, κατοικία, αρχικά, της Γαίας και, αργότερα, συνδεδεμένη με το Δωδεκάθεο. Στον χώρο γίνονταν οι αγώνες Ναία. Στον χρόνο προστέθηκαν και άλλα κτίσματα, όπως η ιερή κατοικία, για την ακρίβεια, κάτι που παραπέμπει σε οικία, το αρχαίο θέατρο και άλλα φορητά αφιερώματα.

Το αρχαίο θέατρο

Χτίστηκε επί βασιλείας του Πύρρου, ακολουθώντας το μοτίβο για τα θέατρα και χωρητικότητας 18000 θεατών, καθιστώντας το το μεγαλύτερο της εποχής του. Στο θέατρο γίνονταν τα Ναία και, αργότερα, θηριομαχίες επί Ρωμαίων.

Ο χώρος έκλεισε επί Θεοδοσίου Α΄ και κόπηκε η Ιερή Οξυά.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.