Ο λόγος που πονάει η πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ο  λόγος που πονάει η πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου

Ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου πίσω στην πλάτη πολλές φορές είναι ανυπόφορος. Αναρωτηθήκατε όμως ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Παρακάτω θα δείτε επιστημονικά τεκμηριωμένα από τι προκαλείται ο πόνος αυτός.

Ο χαμηλότερος πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ή η πρωτογενής δυσμηνόρροια, προκαλείται από συσπάσεις στη μήτρα. Κάθε μήνα το σώμα σας δημιουργεί μια παχιά επένδυση της μήτρας (που ονομάζεται ενδομήτριο) για την προετοιμασία ενός γονιμοποιημένου αυγού. Αν δεν μείνετε έγκυος, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν και επιδιώκουν το σώμα σας να σπάσει και να αποσυνδέσει την επένδυση. Εάν η μήτρα συστέλλεται πολύ δυνατά, μπορεί να πιέσει τα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου στους κοντινούς μύες, ο οποίος είναι ο λόγος που ο πόνος εμφανίζεται στην κοιλιά και ακτινοβολεί στην κάτω πλάτη και ακόμη και στους μηρούς.

Αν έχετε πάντα παρόμοια δυσφορία κατά την εμμηνόρροια, να μην ανησυχείτε. Αλλά αν έχετε παρατηρήσει ξαφνική αλλαγή στα συμπτώματά σας ή αν τα συμπτώματα είναι ανυπόφορα να επικοινωνήσετε σύντομα με τον γυναικολόγο σας. Επίσης, μπορείτε να χαλαρώσετε τον πόνο στην πλάτη με αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ή να δοκιμάσετε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη και αλάτι. Όσο είναι δυνατόν ασκηθείτε με κάποιες ασκήσεις γιόγκα που θα σας ανακουφίσουν από τις κράμπες.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr