Ο λύκος Ζαχαρίας αγαπάει το δάσος, της Οριάν Λαλμόν (εικ.: Ελεονόρ Τουιλιέ)

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Ο Λύκος Ζαχαρίας είναι ένας ήρωας που αγαπούν πολλά παιδιά. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει χρώμα οικολογικό και ακτιβιστικό.

Η ιστορία του βιβλίου

Ο λύκος Ζαχαρίας αγαπούσε πολύ τα δέντρα, τα οποία γνώριζε το καθένα ξεχωριστά, τα χαιρετούσε, παρατηρούσε τις αλλαγές τους ανάλογα την εποχή.Ένα πρωί, καθώς περπατούσε, είδε τρύπες στο χώμα, σπασμένα κλαδιά, τσακισμένα φύλλα και πολλά δέντρα να λείπουν.Ρώτησε τους Αρκούδους ποιος ξερίζωσε τα δέντρα. Αρνήθηκαν θυμίζοντας του πολλά από τα οφέλη των δέντρων: είναι το σπίτι των πουλιών, συγκρατούν το νερό, μας δροσίζουν.

Έπειτα πήγε στους κάστορες. “Εμείς σεβόμαστε το δάσος. Χρησιμοποιούμε μόνο δέντρα που έχουμε φυτέψει εμείς” του είπαν αυτοί. Και λίγο αργότερα βρήκε τη Λουλού και τη δεσποινίδα Τιτί. Ρώτησε αν το έκαναν αυτές. “Κι εσύ τι κάνεις για τα δέντρα πέρα από το να τα θαυμάζεις και να κατηγορείς τον κόσμο;” τον ρώτησε εκνευρισμένη η Τιτί. Είχε δίκιο. Είχε έρθει η ώρα να δράσει.

Μαζί με τη Λουλού, την Τιτί, τα ξωτικά και άλλα ζώα θα σταθούν απέναντι σε έναν τρομερό εχθρό που έχει υλικό συμφέρον να καταστρέφει το δάσος.


Διαβάστε επίσης: «Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑΡ», ένα βιβλίο που ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών


Γιατί να το αγοράσετε

Ο Λύκος Ζαχαρίας παίρνει θέση: αντί να είναι παθητικός θαυμαστής της ομορφιάς του δάσους, αντί να κατηγορεί αβάσιμα τους άλλους ως ενόχους, έψαξε και βρήκε τους πραγματικούς ενόχους και ανάλαβε δράση. Η λύση είναι ο ακτιβισμός, λέει ο Ζαχαρίας μέσα από την ιστορία του. Η λύση είναι να δράσεις, να εμποδίσεις, να σταματήσεις αν μπορείς τη φθορά.

Στο τέλος ο Ζαχαρίας και οι φίλοι του νικούν και διώχνουν τον κακό εκμεταλλευτή, δείχνοντας ότι η νίκη είναι εφικτή αν δραστηριοποιηθείς. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει στα παιδιά η αίσθηση ότι με τόσο εύκολο τρόπο θα νικήσουν το τέρας της. Θα ήθελα έστω ο αφηγητής της ιστορίας να πω στα παιδιά ότι αυτός ο κακός έφυγε, αλλά κερδήθηκε μόνο μια μάχη, όχι ο πόλεμος. Στην πραγματική ζωή, οι εκμεταλλευτές κερδίζουν εκατομμύρια παρανομώντας και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι μια κι έξω. Όμως, ο λύκος Ζαχαρίας κάνει σαφή τη σωστή στάση: δες και δράσε. Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Σε αφορά προσωπικά. Όλους μας αφορά.

Ένα βιβλίο για τα δέντρα, τα δάση, την οικολογία, το περιβάλλον και την προσωπική ευθύνη. Για παιδιά από 4 περίπου ετών.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…