Ο κρατήρας Χάος της Αττικής

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Στον εθνικό δρυμό Σουνίου ο κρατήρας Χάος εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ανομοιομορφία που προκαλεί στο υπέροχο τοπίο.

Τα γεωλογικά αξιοθέατα είναι μαγνήτης για τον τουρισμό και τους κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι δε θα ξέρετε ότι πολύ κοντά στην Αθήνα υπάρχει ένα γεωλογικό φαινόμενο που θα σας μαγέψει και θα σας προκαλέσει δέος. Στον εθνικό δρυμό Σουνίου ο κρατήρας Χάος εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ανομοιομορφία που προκαλεί στο υπέροχο τοπίο.

Η πανέμορφη Αττική

Η Αττική είναι μια πολύ προικισμένη περιοχή που προσδίδει εξαιρετικές συνθήκες φυσικών τοπίων για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Από τη μία η ομορφιά και η ποικιλία των παραλιών και από την άλλη η ατμόσφαιρα και το κάλλος των περιαστικών δασών και βουνών την κατατάσσουν σε μια από τις πιο συναρπαστικές περιοχές κατοικίας ιδιαίτερα για πρωτεύουσα χώρας. 

Ο κρατήρας Χάος

Ο κρατήρας βρίσκεται πολύ κοντά στο Λαύριο κι έχει βάθος 55μ. και διάμετρο 120μ. Δημιουργεί σχήμα καρδιάς και ο θρύλος λέει ότι σχηματίστηκε από πτώση μετεωρίτη, χωρίς να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Βέβαια η ύπαρξη μεταλλευτικών στοών στην ευρύτερη περιοχή κάνει πολλούς να υποθέτουν ότι η δημιουργία του οφείλεται σε καταπτώσεις ή την κατάρρευση της οροφής σπηλαίου. Αποκαλείται «Έγκοιλον Χάος» και αποτελεί κλασσικό προορισμό για ομάδες σπηλαιολογίας, αναρρίχησης και πεζοπορίας.

Η γεωλογική ιδιαιτερότητα

Το εσωτερικό του παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει μέταλλα διάφορων ειδών και σπάνια πετρώματα. Ένα από αυτά είναι και ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Πιστεύεται ότι ανασκαφές θα βγάλουν ενδιαφέροντα ευρήματα όπως υπολείμματα από αρχαία ζώα που κατέπεσαν στον κρατήρα ή για πιο τολμηρούς ίχνη εξωγήινης προέλευσης.

Η περιοχή

Μια επίσκεψη στον κρατήρα μπορεί να συνδυαστεί με έναν περίπατο στην ευρύτερη περιοχή με έξοχα σημεία για φωτογραφικές λήψεις ή πικνίκ. Το καλοκαίρι συνοδεύεται με ένα μπάνιο στη θάλασσα ή ένα νόστιμο γεύμα στις ταβέρνες του Λαυρίου. Πρόκειται σίγουρα για μια εξόρμηση που αξίζει τον κόπο όλες τις εποχές του χρόνου και θα σας δώσει έναν άλλο αέρα ανωτερότητας για τα άγνωστα μυστικά της Αττικής.

Αναψυχή & νέες γνώσεις

Καλό είναι πριν πάτε να μελετήσετε τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στον κρατήρα και να αναζητήσετε σχετικά βίντεο που σίγουρα θα εξάψουν τη φαντασία σας και θα τονώσουν το ενδιαφέρον σας για το φαινόμενο. 

Αν το κράτος μας ήταν πιο προηγμένο, το συγκεκριμένο σημείο θα φυλασσόταν και θα υπήρχε εισιτήριο και ξενάγηση. Δυστυχώς όλα αυτά ανήκουν ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας. Έτσι όμως μπορείτε να φτάσετε δίπλα στο γκρεμό του τοιχώματος και να νιώσετε την ακαταμάχητη γήινη ατμόσφαιρά του ή γιατί όχι και την απόκοσμη ή εξωγήινη ενέργεια που το περιβάλλει. 

Βάλτε το Χάος στο πρόγραμμα του καλοκαιριού και η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…