Ο κόλπος σας δεν χρειάζεται ατμιστήρα, αρωματικά ή λιώσιμο!

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Πώς μπορεί να διατηρηθεί η υγρασία στον κόλπο και ταυτόχρονα να παραμείνει υγιής; Είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει πολλές γυναίκες και στο οποίο η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να χρησιμοποιούνται προϊόντα φυσικά και με φιλικό ph.

Ο κόλπος είναι ένα εκπληκτικό μέρος του σώματος. Όχι μόνο είναι ο διάδρομος για τη δημιουργία ανθρώπινης ζωής, αλλά ιστορικά χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει τα πάντα, από ναρκωτικά, χρήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, μέχρι όπλα. Εντυπωσιακό, έτσι;

Αυτό που δεν είναι εντυπωσιακό είναι η προσπάθεια κερδοσκοπικών ιστοσελίδων για τη «σεξουαλική ευεξία» να σας πείσουν ότι o κόλπος σας χρειάζεται να ατμίζεται, αρωματίζεται, ξεπλένεται ή «λιώνει» για να είναι ελκυστικός για τους σεξουαλικούς εταίρους σας. Δεν είναι αλήθεια.

O κόλπος δεν πρέπει να μυρίζει φράουλα και κρέμα. Ένας υγιής κόλπος έχει μια ελαφριά μυρωδιά, αλλά τίποτα ανεπιθύμητο.

Φορέστε εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αποφύγετε τα πολύ σφιχτά τζιν, πλύνετε χρησιμοποιώντας προϊόντα χωρίς σαπούνι και μετά χαλαρώστε.

Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε εκκρίσεις, δυσάρεστες μυρωδιές ή αλλαγές, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Προϊόντα και θεραπείες, όπως τα παρακάτω, αντί να «ενισχύσουν» τον κόλπο σας, θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Ατμός: Το πρώτο στη λίστα των πιο ενοχλητικών συστάσεων «σεξουαλικής υγείας» του Goop (και υπάρχουν πολλές). Η ιστοσελίδα της Gwyneth συμβούλευε τις γυναίκες να καθαρίζουν τις κόλπους τους με ατμό για «επιπλέον ενέργεια, ισορροπία των θυμικών ορμονών και καθαρή μήτρα». Ναι, είναι τόσο περίεργο όσο ακούγεται: κάθεστε ή κάνετε κατασκευή πάνω από μια συσκευή ατμού που κατευθύνει ατμό εμποτισμένο με βότανα στον κόλπο σας.

Λιώσιμο του κόλπου με γεύση: Πρόκειται για υπόθετα (τα «λιώσιμα» ακούγονται πιο σέξι) φτιαγμένα από φυσικά έλαια που περιέχουν αρώματα και γεύσεις. Χρησιμοποιούνται καθημερινά για να αυξήσουν την υγρασία στον κόλπο ή ως «ένα πιάτο υγρασίας» λίγο πριν από την ερωτική επαφή.

Καταρχάς, μην πέσετε στην παγίδα ότι αν κάτι προέρχεται από τη φύση, δεν θα προκαλέσει ερεθισμούς. Οι τσουκνίδες είναι φυσικές, αλλά δεν θα τις θέλατε μέσα στα ευαίσθητα σημεία σας, έτσι δεν είναι;

Όποια γυναίκα έχει ευαισθησία σε μυκητιάσεις ή ερεθισμούς θα πρέπει να τα αποφύγει. Αν υποφέρετε από ξηρότητα του κόλπου, χρησιμοποιήστε ενυδατικό κόλπου ή ασφαλές λιπαντικό. Έχει το μισό κόστος και θα κάνει πραγματικά τη δουλειά του.

Δεν χρειάζεστε αρωματισμένα αφρόλουτρα, αρώματα, πούδρες ή προσωπικά μαντήλια για να σας κάνουν να μυρίζετε «καλύτερα». Μυρίζετε μια χαρά και χωρίς αυτά (και οποιοσδήποτε σύντροφος διαφωνεί, πρέπει να απορριφθεί μαζί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε). Οι εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν σαπούνι και άρωμα είναι εντάξει, αλλά αποφύγετε τα υπόλοιπα.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν λίγες έρευνες για τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα υγιεινής για γυναίκες και τα αρωματισμένα λιπαντικά. Τώρα γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα συστατικά μπορεί να είναι τοξικά για το σώμα μας και ότι οι μεμβράνες του κόλπου και του αιδοίου απορροφούν γρήγορα οποιαδήποτε χημικά χωρίς να τα μεταβολίζουν.

Κολπικό ξέβγαλμα Δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές.

Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν ακόμα να σταματήσουν το εθιστικό ξέβγαλμα υγρών που συχνά περιλαμβάνουν ξύδι, μαγειρική σόδα, ιώδιο, αντισηπτικά και αρώματα μέσα στον κόλπο τους προκειμένου να έχουν μυρωδιά «φρεσκάδας» για τους συντρόφους τους.

Αντί να σας διατηρεί «φρέσκια», το ξέβγαλμα του κόλπου είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οσμή του κόλπου και διαταραχή της ισορροπίας του pH του κόλπου, καταστρέφοντας τα καλά βακτήρια που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και προκαλώντας ερεθισμό και καψίματα.

Το ξέβγαλμα μετά το σεξ δεν θα ξεπλύνει το σπέρμα για να μη μείνετε έγκυος, ή να σας προστατεύσει από τις ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που το πιστεύουν αυτό.

Εναλλακτικές κατά τη διάρκεια της περιόδου

Κάποια είδη εσωτερικών ενδυμάτων Φαίνονται σαν κανονικά εσώρουχα, αλλά έχουν πολλαπλά στρώματα από μικροΐνες πολυεστέρα που απορροφούν το αίμα για να μην διαρρεύσει στα ρούχα σας. Μέχρι εδώ καλά, για όσες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ταμπόν ή εμποτίσματα. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι κάποια είδη εσωτερικών ενδυμάτων για την περίοδο περιέχουν στις εξωτερικές και εσωτερικές απορροφητικές τους επενδύσεις επικίνδυνες ουσίες, γνωστές ως PFAS. Ονομάζονται «ανθεκτικές» χημικές ουσίες, χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα προϊόντα ανθεκτικά στη θερμότητα, το λάδι, τους λεκέδες και το νερό. Θα τα βρείτε σε πράγματα όπως πλαστικό φαγητό και αντικολλητικές κατσαρόλες.

Είναι τόσο ανησυχητικά όσο ακούγονται, επειδή δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον, μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας και να συσσωρευτούν στον οργανισμό σας. Τα PFAS έχουν συνδεθεί με ανωμαλίες περιόδου, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές των ωοθηκών.

Σφουγγάρια θαλάσσης Τα παρουσιάζουν ως τη «φυσική» εναλλακτική λύση στα ταμπόν και τα εμποτίσματα. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο είναι φυσικό να βάζετε κάτι που προέρχεται από τη θάλασσα στον κόλπο σας; Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα σφουγγάρια θαλάσσης μπορεί να περιέχουν σωματίδια άμμου, βρωμιάς, μούχλας, μυκήτων και το βακτήριο Staphylococcus aureus, που είναι υπεύθυνο για το σύνδρομο τοξικού σοκ. Ειρωνικό, καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν σφουγγάρια, επειδή φοβούνται μην πάθουν σύνδρομο τοξικού σοκ από τα ταμπόν. Εκτός αυτού, επειδή είναι υφαρπαγμένα και χοντροκομμένα, μπορούν να προκαλέσουν μικροχτυπήματα μέσα στο σώμα όταν εισαχθούν και αφαιρεθούν, κάνοντας την είσοδο των βακτηρίων και άλλων επιβλαβών ουσιών ακόμα ευκολότερη.


Δείτε επίσης: Άστατη περίοδος; 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους


Ερωτικά παιχνίδια

Παγάκια: Μερικές φορές προτείνονται ως μέρος του παιχνιδιού με τη θερμοκρασία, ερωτικά παιχνίδια με ζεστό και κρύο στις ερωτογενείς περιοχές. Επίσης, έγιναν δημοφιλή από βίντεο TikTok που ισχυρίζονται ότι το να εισαγάγετε ένα κομμάτι πάγου στον κόλπο πριν από το σεξ τον κάνει πιο σφιχτό. (Δεν το κάνει).

Το πρόβλημα με την εισαγωγή πάγου είναι ότι μπορεί να κολλήσει στο ευαίσθητο δέρμα του κόλπου. Εάν η σκέψη να το ξεκολλήσετε δεν σας έχει αποτρέψει, καλύψτε το με προφυλακτικό για να δημιουργήσετε μια φραγή μεταξύ αυτού και εσάς.

Κάποια τρόφιμα: Και πάλι, η ιδέα φαίνεται σέξι. Ο σύντροφός σας εισάγει κάτι μέσα στον κόλπο σας και απολαμβάνει νόστιμο στοματικό σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με τρόφιμα που μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε: μπανάνες (χωρίς να τις ξεφλουδίσετε), ένα καθαρισμένο αγγούρι ή καρότο. Ωστόσο, η λίστα των τροφίμων που είναι ασφαλή είναι σύντομη. Τα καυτερά, πικάντικα φαγητά και τα λαδερά φαγητά επηρεάζουν την ισορροπία του pH και ερεθίζουν τα πάντα. Τα βακτήρια ΑΓΑΠΟΥΝ τα γλυκά φαγητά.

Παιχνίδια ερωτικού χαρακτήρα που δεν έχουν καθαριστεί σωστά:, Μερικά από αυτά είναι σχεδιασμένα να εισχωρούν στον κόλπο σας. Ωστόσο, ο κόλπος σας θα τα αγαπήσει μόνο αν είναι καθαρά και χρησιμοποιούνται με λιπαντικό.

Κακής ποιότητας λιπαντικά: Αυξάνουν τις πιθανότητες για μυκητιάσεις. Εάν δεν έχετε κάποιο λιπαντικό που αγοράστηκε από κατάστημα, το καλύτερο σας στοίχημα είναι το λάδι καρύδας.

Όταν αγοράζετε λιπαντικά, αποφύγετε αυτά με τις γεύσεις, καθώς περιέχουν ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτά που περιέχουν γλυκερίνη. Αποφύγετε όλα τα λιπαντικά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως Nonoxynol-9, αρώματα και parabens.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.