Ο Κήπος της Ευρώπης “Keukenkhof Garden” στην Ολλανδία

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Είναι ενδεχομένως αδύνατον στο άκουσμα της λέξης «Ολλανδία» να μην κάνουμε συνειρμούς με την τουλίπα και τα λουλούδια, γενικότερα.  Οι εικόνες που απαθανατίζουν έναν από τους πιο θαυμαστούς τεχνητούς κήπους της Ευρώπης, αποδεικνύουν από μόνες τους του λόγο υ το αληθές.

Η έκθεση που εκτείνεται σε 80.000 στρέμματα γης, βρίσκεται κοντά στο Lisse, ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Χάγη και δημιουργήθηκε το 1949, σε μία προσπάθεια των  Ολλανδών καλλιεργητών  ν’ αναδείξουν τα υβριδικά είδη λουλουδιών τους.

Ο ανθόκηπος Keukenkhof είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του κόσμου, ενώ στη γη του φυτεύονται και ανθοφορούν περισσότεροι από 7.000.000 βολβοί λουλουδιών το χρόνο.

Εκτός από τους δαιδαλοειδείς και άλλους απίστευτους σχηματισμούς, οι δημιουργοί των κήπων φυτεύουν τα λουλούδια ακόμη και σε διάταξη ανθρώπινων πορτραίτων, μεταξύ των οποίων είναι ένας θαυμαστός σχηματισμός προσωπογραφίας του Van Gogh.

Κάθε χρόνο, στα όρια του ανθόκηπου γιορτάζεται το «φεστιβάλ τουλίπας». Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου ανοίγουν οι πύλες του ανθοβόλιστου κήπου για το κοινό. Ο περιβάλλον χώρος ωστόσο, μαζί με το κάστρο Keukenkhof, παραμένουν ανοιχτά σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και διατίθενται για τη διεξαγωγή φεστιβάλ, πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων μέσα σ’ ένα παραδείσιο σκηνικό.

Προτού η έκταση διατεθεί ως ο εμβληματικός ανθόκηπος, αποτελούσε χώρο κυνηγιού. Στα όριά της βρίσκεται και το κάστρο Keukenkhof, λέξη που αποδίδεται ως «κουζίνα» και έχει χαρίσει την ονομασία σε όλον τον κήπο, αφού στην κουζίνα του κάστρου αυτού πραγματοποιούνταν η καλλιέργεια των βοτάνων και των λαχανικών του κήπου. Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται  με  την ύπαρξη μίας λίμνης μέσα στο ολάνθιστο χαλί του ανθόκηπου.

Επιγραμματικά, όσον αφορά τη σχετικά κοντινή χιλιομετρικά Ολλανδία, για την οποία όμως οι γνώσεις μας είναι ομολογουμένως περιορισμένες:

Η Ολλανδία, μία χώρα γνωστή και ως το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, είναι μία χώρα μικρή, με πληθυσμό περί τα 16.4 εκατομμύρια κατοίκους. Παρά την μικρή έκταση της επικράτειάς της, η Ολλανδία κατέχει την έκτη θέση στην κλίμακα των σημαντικότερων εξαγωγέων και επενδυτών παγκοσμίως.

Η γεωγραφική θέση της Ολλανδίας την καθιστά επίσης, σημείο συνάντησης του αγγλικού, γαλλικού και γερμανικού στοιχείου.

Αποτελεί σπίτι για περίπου 190 εθνικότητες.

Η ποικιλομορφία του πληθυσμού της την αναδεικνύει σε κέντρο ζύμωσης γνώσης, τέχνης, πολιτισμού και τεχνολογίας, χαρίζοντάς της τη φήμη μίας από τις προοδευτικότερες κοινωνίες του κόσμου, με αποτέλεσμα να μαγνητίζει νέους από όλα τα μέρη της γης.

Η Ολλανδία είναι ένα αξιόλογο κέντρο εμπορίου, με κραταιή  και διεθνώς προσανατολισμένη οικονομία.

Λόγω της γεωγραφικά πλεονεκτικής της θέσης, η Ολλανδία από παλιά αποτελεί κέντρο εμπορίου και μεταφορών με ισχυρή επιρροή σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.

Σε σχέση με την έντονη γεωργική της δραστηριότητα, η Ολλανδία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων του κόσμου.

Στην κορυφή της πυραμίδας των εξαγωγών βρίσκονται ασφαλώς τα λουλούδια, τα οποία μαζί με τα τρόφιμα την τοποθετούν σε υψηλή θέση στον εξαγωγικό τομέα και κατέχουν μαζί το ένα πέμπτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Είναι λοιπόν η σημαντικότερη και κυριότερη εξαγωγική δύναμη ανθέων –είτε κομμένων, ή σε μορφή βολβών ή σπόρων στον κόσμο με προεξάρχουσα τη χαρακτηριστική τουλίπα της.

Η Ολλανδία είναι κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας είναι η βασίλισσα και ο υπουργοί της.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.