Ο «καθρέφτης» των σχέσεων ξεκλειδώνει την αυτογνωσία

Συντάκτης: Ιωάννα Φερεντίνου

Πώς η αγάπη για τον εαυτό μας καθορίζει τους ανθρώπους που ελκύουμε και μας ελκύουν; Και πώς ο «καθρέφτης» μας στη σχέση, θα μιλήσει μόνο τη γλώσσα της αλήθειας…

Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις και την ιδανική αγάπη, απασχολούν τους πάντες, ακριβώς επειδή ο έρωτας είναι έννοια καθολική. 

Αναζήτηση του «άλλου μισού» μας

Όταν γνωρίζουμε κάποιον και νιώθουμε την πρώτη δυνατή έλξη για εκείνον, την πρώτη έντονη εσωτερική ηδονή, δεν μπορεί ο εγκέφαλός μας να αντιληφθεί τυχόν ελαττώματα ή ενδεχόμενα προβλήματα, ακριβώς επειδή αναζητώντας κάποιον σύντροφο, κινούμαστε πάντα με γνώμονα το ιδανικό, το αναπάντεχο, το απροσδόκητο, το αψεγάδιαστο. Οι άνθρωποι σήμερα στη σχέση ψάχνουν κάποιον να γεμίσει τα κενά τους, να θεραπεύσει τις πληγές τους, να συμπληρώσει το άλλο «μισό» της καρδιάς τους. Ψάχνουν έναν άνθρωπο ως υποκατάστατο του νοήματος της ζωής τους. 

Δεν μας γεμίζει ο σύντροφος; Εκείνος φταίει!

Συμπερασματικά, όταν ο άνθρωπος που βρίσκουμε δεν γεμίζει πλήρως τα κενά μας, καταλήγουμε να τον θεωρήσουμε ανίκανο διότι δεν φάνηκε ικανός/ή να δώσει όσα είχαμε στο μυαλό μας ως ιδεώδες πρότυπο σχέσης. Έτσι, ψάχνουμε για άλλον/η σύντροφο και άμα δεν με καλύψει ούτε αυτός/ή, θα προχωρήσουμε στον/ην επόμενο/η  και πάει λέγοντας. Καταλήγουμε να αναζητούμε ένα υπόδειγμα σχέσης, επί ματαίω, και όταν αυτό δεν συμπίπτει με αυτό το πρότυπο, κατηγορούμε τον άλλον…

Ας δούμε τη σχέση ως «καθρέφτη» δικό μας

Ίσως όμως να έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι συμβαίνει μέσα μας. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι ο καθένας μας έχει μια διακριτή προσωπικότητα, η οποία απαρτίζεται από πτυχές θετικές και αρνητικές, πιο κρυφές ή φανερές. Υπάρχουν οι πλευρές του εαυτού μας που μπορούμε να αναγνωρίσουμε με ευκολία, όμως τι συμβαίνει με τις κρυμμένες μας πλευρές; 

Για να γνωρίσουμε αυτές, τις πιο «καλυμμένες» πλευρές του χαρακτήρα μας χρειαζόμαστε μια αντανάκλαση, έναν καθρέφτη. Και αυτός ο καθρέφτης, μέσα από τον οποίο μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις όψεις του εαυτού μας τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα, είναι ο Άλλος. Τα μάτια του Άλλου, του/της συντρόφου που μας ελκύει και τον/την ελκύουμε, είναι ο καθρέφτης που μας δείχνει αυτά που τα μάτια μας δεν μπορούν να δουν.

Ο «καθρέφτης» των σχέσεων είναι ειλικρινής, δεν ωραιοποιεί

Όταν ερωτευόμαστε, προβάλλουμε στον άλλον εξιδανικευμένες πλευρές του εαυτού μας, προβάλλουμε όλα τα ιδανικά και τα ιδεώδη που παίζουν σε επανάληψη στο μυαλό μας. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον «καθρέφτη», τόσο πιο σαφής και ακριβής θα είναι η αντανάκλαση της εικόνας μας κι επομένως η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. 

Εντούτοις,  αυτός ο καθρέφτης ενδέχεται να λειτουργήσει ακριβώς αντίστροφα, δηλαδή και απ’ την αντίθετη πλευρά, αρνητικά. Αυτό συμβαίνει διότι, από την στιγμή που ως προσωπικότητες έχουμε και θετικές και αρνητικές πτυχές, αποτυπώνονται αναπόφευκτα και οι τελευταίες στον «αντικατοπτρισμό» μου. 

Τις περισσότερες φορές, αυτός είναι ο λόγος που οι σχέσεις διακόπτουν την πορεία τους. Όταν επισημαίνουμε διαρκώς τα λάθη στον/στην σύντροφό μας, υποδεικνύουμε πώς να συμπεριφερθεί, γκρινιάζουμε άμα δεν συμπίπτουν αυτά που κάνει με τις προσδοκίες μας, τότε τείνουμε να κατηγορούμε τον άλλον, δηλαδή τον «καθρέφτη» μας, για κάτι που ενδεχομένως είναι δικό μας στοιχείο που το προβάλλουμε πάνω του/της. 

Συντάκτης: Ιωάννα Φερεντίνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.