Φαντάζομαι πως σε όλους μας έχει συμβεί να σκεφτόμαστε κάτι και στην προσπάθειά μας να το επικοινωνήσουμε στους γύρω μας …
Ο καθρέφτης της ψυχής μας, το πρόσωπό μας!
Το πρόσωπό μας είναι ο καθρέφτης των όσων σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε. Όλα αντικατοπτρίζονται απευθείας σε αυτό, έστω κι αν συχνά κάνουμε προσπάθειες απόκρυψής τους. Εσείς διαθέτετε άραγε αυτή την ικανότητα;
Μπαίνοντας στον «κρυφό» κόσμο των εκφράσεων…
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα για τις λεγόμενες «μικρο-εκφράσεις» (microexpressions). Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις στιγμιαίες και συχνά ανεπαίσθητες εκφράσεις του προσώπου μας, μέσω των οποίων διατυπώνουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό συμβαίνει είτε ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα και πάνω στην προσπάθειά μας να αποκρύψουμε όσα κατ’ ουσίαν νιώθουμε προς δικό μας όφελος.
Θα θυμάστε σίγουρα στιγμές κατά τις οποίες προσπαθήσατε να μην εξωτερικεύσετε εκείνο τον θυμό που νιώσατε. Κάποιοι από εσάς τα κατάφεραν για κάποιους λόγους και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και μάλιστα αποτελεσματικά. Οι περισσότεροι όμως προδόθηκαν μέσω όλων εκείνων των καταπιεσμένων αντιδράσεων, που ξάφνου βγήκαν στην επιφάνεια. Αν υποθετικά αυτό το καταγράφαμε με μία κάμερα υψηλής ανάλυσης, θα ήμασταν σε θέση να το διακρίνουμε παίζοντάς το σε εξαιρετικά αργή ταχύτητα.
Το επάγγελμα που γίνεται «λατρεία»!
Αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο πλέον διδάσκονται και εξειδικεύονται στο πώς να αποκρυπτογραφούν άμεσα τα αισθήματα και τις τάσεις που έχει ο κόσμος να ψεύδεται, παρατηρώντας τον συνομιλητή τους. Φυσικά αυτό χρειάζεται τρομερή εξάσκηση και επάρκεια γνώσεων και μόνο τα «έμπειρα μάτια» είναι ικανά να τα διαχωρίσουν.
Αν αναλογιστούμε δε, ότι μιλάμε για εκφράσεις που διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου, αντιλαμβανόμαστε την οξυδέρκεια που πρέπει να διαθέτει ο «παρατηρητής». Είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένο στο εξωτερικό, ώστε αρκετοί ερευνητές, μάνατζερ, πράκτορες και αστυνομικοί ειδικεύονται στην «ανάγνωση» των προσώπων και ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, λειτουργώντας ως «ανθρώπινοι ανιχνευτές ψεύδους».
Χαμένοι στη μετάφραση…
Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε προ ετών, ο Αμερικανός ψυχολόγος Πολ Έκμαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι διαθέτουν 7 βασικές εκφράσεις που αντανακλούν 7 βασικά συναισθήματα. Αυτές είναι οι εξής: θυμός, φόβος, χαρά, λύπη, έκπληξη, περιφρόνηση και αηδία. Παρ’ όλα αυτά, μία νέα μελέτη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία, ανέτρεψε τα μέχρι πρότινος δεδομένα, φέρνοντας νέα στο προσκήνιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φόβος και η έκπληξη μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό, αυτό των ορθάνοιχτων ματιών. Ομοίως, ο θυμός και η αηδία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το ζάρωμα της μύτης. Αντί λοιπόν για επτά βασικές κατηγορίες, μετά το πέρας της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές έθεσαν υπό αμφισβήτηση τα προηγούμενα συμπεράσματα και πρότειναν την συμπύκνωση των συναισθηματικών εκφράσεων σε τέσσερις.
Αν και είναι σχεδόν ανέφικτο για έναν μέσο άνθρωπο να αντιληφθεί τις μικροεκφράσεις του προσώπου και να τις αποκωδικοποιήσει, ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα προς σκέψη κι ενημέρωση!
- Όταν δείτε κάποιον να ανασηκώνει τα φρύδια του, να ανοίγει διάπλατα τα μάτια του και να έχει ανοιχτό το στόμα του, αυτομάτως σημαίνει πως νιώθει έκπληξη για κάτι.
- Όταν κάποιος «σουφρώνει» την μύτη του και ανασηκώνει το πάνω χείλος του, ενώ το κάτω προεξέχει, τότε νιώθει αηδία.
- Αν δείτε κάποιον να ανασηκώνει μόνο το μισό πάνω χείλος, πρόκειται για ξεκάθαρη ένδειξη περιφρόνησης.
Ο προσωπικός μας προτζέκτορας!
Τελικά απαιτείται πολλή δουλειά και πολλή περισσότερη γνώση από όση φανταζόμαστε. Ο σοφός λαός μας λέει «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χαίρονται». Είναι άραγε αληθές; Και αν ναι, η αντίληψη των εκφράσεών μας αποτελεί τελικά ευλογία ή κατάρα; Το μόνο βέβαιο είναι πως αποτελεί στις μέρες μας ένα μεγάλο πεδίο προς διερεύνηση και αποκτά μια συνεχώς αυξανόμενη δημοσιότητα. Ωστόσο διαθέτουμε ακόμα αρκετά ακάλυπτα κενά. Μέχρι να δούμε τί μας επιφυλάσσουν οι ερευνητές για το μέλλον, συνεχίστε την παρατήρηση των όσων βλέπετε, εμπιστευόμενοι το ένστικτο και προσπαθώντας να δείτε πίσω από τα προφανή!