Ο καρυοθραύστης πιο αγαπητή Χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Christmas theater

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια μεγάλωσαν πολλές γενιές. Μερικά από αυτά όπως ο καρυοθραύστης αποκτούν σάρκα και οστά μέσα από το Μπαλέτο στο  Christmas theather.

Οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και τα παραμύθια αποτελούν μέρος σχεδόν της παράδοσης των Χριστουγέννων. Πολλοί συγγραφείς έχουν γράψει παραμύθια τα οποία έχουν αποτυπωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην μεγάλη οθόνη και όχι μόνον. Ένα από αυτά τα παραμύθια είναι και ο καρυοθραύστης ο οποίος αποτελεί και μια από τις πιο διάσημες και αγαπητές χριστουγεννιάτικες ιστορίες παγκοσμίως.

Ιστορία

Η αρχική υπόθεση βασίζεται σε ένα βιβλίο του Ερνστ Χόφμαν, το οποίο γράφτηκε το 1816 και μετέπειτα διασκευάστηκε από τον συγγραφέα Αλέξανδρο Δουμά. Μετέπειτα ο Τσαϊκόφσκι  δημιούργησε την μουσική παίρνοντας έμπνευση από το συγκεκριμένο βιβλίο. Η Χορογραφία γράφτηκε αρχικά από τον Λεφ Ιβανόβ για τότε μπαλέτα Κιρώφ (γνωστά σήμερα και ως μπαλέτα Μαρίνσκι) και η πρώτη παράσταση έγινε το 1892  στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ενώ χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια για να προβληθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Από τότε είναι σχεδόν καθιερωμένο κάθε Χριστούγεννα σε θέατρα σε ολόκληρο τον κόσμο να παίζεται ο Καρυοθραύστης με πολλές και διαφορετικές χορογραφίες αρκετά κοντά στην πρωτότυπη.

Πλοκή

Το έργο έχει δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη η μικρή Κλάρα γίνεται αποδέκτης ενός δώρου από τον θείο της, τον Ντρόσελμάγιερ. Το δώρο είναι ένας μικρός, ξύλινος, καρυοθραύστης . Το βράδυ των Χριστουγέννων η μικρή Κλάρα βάζει για ύπνο τον μικρό Καρυοθραύστη και μαζί με αυτόν αποκοιμάται και αυτή και ονειρεύεται ότι το δέντρο μεγαλώνει  και ότι τα παιχνίδια κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έρχονται στην ζωή. Τα παιχνίδια πολεμούν με τα ποντίκια τα οποία υπάρχουν στο σπίτι με αρχηγό τον καρυοθραύστη και νικούν τα ποντίκια. Έτσι ο καρυοθραύστης μετά από αυτήν την νίκη μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Ο καρυοθραύστης πιο αγαπητή Χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Christmas theater

Στην δεύτερη πράξη ο πρίγκιπας και η Κλάρα συναντούν την βασίλισσα του χιονιού και την βασίλισσα Ζαχαρένια στην χώρα των Ζαχαρωτών. Όμως ενώ έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός μεταξύ της Κλάρας και του καρυοθραύστη της και παρ’όλο που η μικρή Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον αγαπημένο της καρυοθραύστη, ξυπνά την επόμενη ημέρα όπου είναι και η ημέρα των Χριστουγέννων και κρατά τον άψυχο καρυοθραύστη στα χέρια της.

Η παράσταση

Η παράσταση γίνεται στο  Christmas Theater  από το μπαλέτο της πόλης του Κιέβου. Συγκεκριμένα το μπαλέτο ξεκίνησε την περιοδεία του 2 ημέρες πριν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και από τότε φιλοξενούνται από τον Δήμαρχο του Παρισιού στο θέατρο  Chatelet του Παρισιού.  Από τότε έχουν δώσει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα του κόσμου συμπεριλαμβανομένου του Παρισού, της Νέας Υόρκης και του Σικάγου και τώρα έρχονται στην Αθήνα. Στην Αθήνα οι παραστάσεις θα είναι 2 στις 25 και 26 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Την χορογραφία αυτήν την φορά υπογράφει ο Βασίλι Βαϊνόνεν.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.