O Καρυοθραύστης για παιδιά

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

«Σβέλτα, γρήγορα! Σβέλτα, γρήγορα!». Φωνάζει το ημερολόγιο.

«Μα τι συμβαίνει;». Απορούν τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού.

«Σε  λίγες μόνο μέρες έρχονται Χριστούγεννα! Για αυτό η μητέρα στόλισε το σπίτι και έφτιαξε λαχταριστά μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Το δέντρο έχει  στηθεί στη μέση του σαλονιού με τα λαμπερά του ρούχα, ενώ ο Καρυοθραύστης, ο φύλακας των παραμυθιών, έχει ήδη τοποθετηθεί κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!»

«Ο Καρυό…τι ;». Ρωτάει με απορία το τρενάκι του μικρού Γιώργου.

«Μα δε ξέρεις την ιστορία του γενναίου ξύλινου στρατιώτη; Εσείς, οι υπόλοιποι την ξέρετε;  Μαζευτείτε, θα σας τη διηγηθώ εγώ.». Ανακοίνωσε το ημερολόγιο

«Τα Χριστούγεννα είναι δίχως αμφιβολία μια μαγική εποχή. Παντού λαμπιόνια, χρυσόσκονη, χιονόμπαλες, όμορφα στολίδια. Ο κόσμος γεμίζει με ζεστασιά, ο αέρας μπλέκεται με τις μυρωδιές της κανέλας, του μελιού και του κρασιού. Και οι άνθρωποι  είναι συνήθως τόσο χαρούμενοι. Δώρα, αγκαλιές, φιλιά, παιδικά γέλια. Όλα μοιάζουν με ένα όνειρο». Ξεκινάει να λέει το ημερολόγιο.

«Έτσι και η Κλάρα, ένα μικρό κορίτσι,  μια βραδιά Χριστουγέννων έλαβε από τον αγαπημένο της  θείο Ντροσελμάγιερ ένα ξύλινο στρατιωτάκι, με παράξενο στόμα. Το στρατιωτάκι αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας  Καρυοθραύστης. Η Κλάρα τον πήρε με τόση χαρά στα χέρια της. Η βραδιά τελείωσε και το γλυκό κορίτσι αποκοιμήθηκε, όταν κάτι παράξενο συνέβη. Ξαφνικά άκουσε φωνές. «Τρέξτε καταπάνω τους» . Έκπληκτη η Κλάρα είδε ότι τα στρατιωτάκια του αδερφού της, του Φριτς, ζωντάνεψαν, το ίδιο και οι κουκλίτσες της και ο…  Καρυοθραύστης  και ρίχτηκαν στη μάχη με μεγάλα αποκρουστικά  ποντίκια. Ο στρατιώτης κατάφερε με τη βοήθεια της  να νικήσει το Βασιλιά τον Ποντικών και τότε κάτι μαγικό συνέβη: Η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης μεταφέρθηκαν σε ένα κόσμο παραμυθένιο. Ο γενναίος Καρυοθραύστης της διηγήθηκε την ιστορία του, την ιστορία ενός στρατιώτη που ερωτεύτηκε την πριγκίπισσα Πιρλιπάτ. Μετά μεταφέρθηκαν στη χώρα των ζαχαρωτών, όπου η Κλάρα γνώρισε την  πανέμορφη νεράιδα Ζαχαρένια. Ο Καρυοθραύστης την ευχαρίστησε που τον βοήθησε να νικήσει το Βασιλιά των ποντικών και να λύσει τα μάγια.  Η Κλάρα εντυπωσιασμένη από όλα όσα βλέπει γύρω της δε θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη. Η ημέρα των Χριστουγέννων τη βρίσκει στο σπίτι της κρατώντας τον ξύλινο στρατιώτη της.  Να ήταν άραγε όλα ένα όνειρο;

Κάπως έτσι τελειώνει λοιπόν η ιστορία του Καρυοθραύστη». Προσθέτει το ημερολόγιο.

Τα υπόλοιπα έπιπλα και ειδικά το μικρό τρενάκι κοιτάζουν με θαυμασμό προς το μέρος του. Και τότε νομίζουν ότι διακρίνουν ένα γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

«Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» γράφτηκε το 1816 από το γερμανό συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν. Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό παραμύθι για ένα ξύλινο Καρυοθραύστη, δώρο του κυρίου Ντοσελμάγιερ στην μικρή Κλάρα μια παραμονή  Χριστουγέννων. Η ιστορία αυτή έγινε αργότερα ένα μπαλέτο δύο πράξεων από το συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος  πασπαλισμένη με Αγάπη. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε καλύτερο από το να χαρίσουμε στους μικρούς μας αναγνώστες  παραμύθια γεμισμένα με αγάπη, τρυφερότητα και  μερικές δόσεις χρυσόσκονης!

Εμείς σας προτείνουμε το παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» από τις εκδόσεις  Μεταίχμιο.  Ένα βιβλίο με όμορφες εικόνες που μεταφέρουν αμέσως το παιδί στον παραμυθένιο κόσμο του φύλακα των παραμυθιών και των Χριστουγέννων!

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…