Ο κανόνας του 50-30-20 τακτοποιεί τα οικονομικά σας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ο κανόνας του 50-30-20 τακτοποιεί τα οικονομικά σας!Ο κανόνας του 50-30-20 ήρθε για να σώσει όσους δεν μπορούν εύκολα να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της ανάγκης και της επιθυμίας! Η Elizabeth Warren, μια από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους σύμφωνα με το περιοδικό TIME, μαζί με την κόρη της Amelia Warren Tyagi, επινόησαν τον κανόνα 50-30-20 που τακτοποιεί τα οικονομικά του σπιτιού, της διασκέδασης και των χρεών σας. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός αποτελεί μια λέξη που έχει …ρίξει έξω εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως… Βάλτε, λοιπόν, ένα οικονομικό πλάνο στη ζωή σας.

Τα τρία βήματα του κανόνα 50-30-20!

Διαθέστε το μισό εισόδημα για τις πρώτες ανάγκες

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού 50-30-20 είναι να διαθέστε το 50% του μηνιαίου εισοδήματός σας για τα «πρέπει» της ζωής. Το ενοίκιο, τα τρόφιμα, τα ρούχα, το νερό και η ιατρική περίθαλψη αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των βασικών αναγκών σας. Προσπαθήστε να εξετάσετε τον προϋπολογισμό σας και να σημειώσετε τα έξοδα των αναγκών σας, από το παντοπωλείο μέχρι και την ασφάλιση του αυτοκινήτου. Το ποσό που θα ξοδεύετε για τις συγκεκριμένες ανάγκες. Εξετάστε τον προϋπολογισμό σας. Σημειώστε πόσα ξοδεύετε για το σούπερ μάρκετ, τη στέγαση, την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση αυτοκινήτου. Ο κανόνας του 50-30-20 τακτοποιεί τα οικονομικά σας!Το ποσό που ξοδεύετε για αυτές τις “ανάγκες” δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της συνολικής αμοιβής σας το μήνα.

Περιορίστε τα «θέλω» σας μέχρι ένα σημείο

Το δεύτερο βήμα του κανόνα προϋπολογισμού 50-30-20 είναι να διαθέσετε μόνο το 30% του μηνιαίου μισθού σας στα απολαυστικά ψώνια. Δημιουργήστε με λίστα με όσα θέλετε να κάνετε το μήνα, από μια εγγραφή στο γυμναστήριο μέχρι την αγορά ενός ζευγαριού παπουτσιών και ενός ταξιδιού στο Μπαλί. Προσοχή όμως! Πρέπει να είστε αυστηροί με τον διαχωρισμό της «ανάγκης» και των «θέλω», χωρίς να αφήνετε μια επιθυμία να μετατρέπεται ψευδώς σε μια πρώτη ανάγκη. Για παράδειγμα, το ψωμί αποτελεί μια ανάγκη, αλλά τα μπισκότα που θα πάρετε από τον ίδιο φούρνο κατατάσσονται σε μια επιθυμία. Αν κάνετε λάθος στα δυο πρώτα στάδια… ο κανόνας 50-30-20 θα «πέσει» στο κενό.

Αποπληρώστε τα χρέη σας με τα υπόλοιπα χρήματα

Το τρίτο βήμα του κανόνα, είναι να «επενδύσετε» το 20% του μηνιαίου εισοδήματός σας, είτε στην αποπληρωμή των χρεών, είτε σε μια ώρα έκτακτης ανάγκης. Ο κανόνας του 50-30-20 τακτοποιεί τα οικονομικά σας!Μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστείτε χρήματα για κάποιο ζήτημα υγείας ή να χάσετε εντελώς αναπάντεχα τη δουλειά σας. Εάν κρατάτε ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες, τότε οι πιστωτικές κάρτες σας θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε προνοήσει για το μέλλον σας. Πάντως, σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να τοποθετήσετε κάθε χρέος που βρίσκεται πέρα από τον όρο πρώτη ανάγκη, όπως είναι μια υποθήκη ή ένα δάνειο για ένα αυτοκίνητο! Σε καμία περίπτωση μη χαλάσετε την έννοια των ποσοστών, καθώς τότε θα επανέλθει το οικονομικό χάος στη ζωή σας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.