Ο καλός δάσκαλος κάνει ευτυχισμένους τους μαθητές του

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

«Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες», έγραψε κάποτε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές όλων των τάξεων του σχολείου αποτέλεσαν το θέμα μιας νέας έρευνας, που αποδεικνύει ότι ο καλός δάσκαλος παίζει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές επιλογές των μαθητών του. Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι Ρατζ Τσέτι και Τζον Φρίντμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Τζόνα Ροκόφ του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατάφεραν να αναδείξουν ότι το έργο του δασκάλου δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων…

Παρακολουθώντας τις ζωές 2,5 εκ. μαθητών μέσα σε είκοσι συνεχόμενα έτη, η έρευνα κατέληξε στο ότι οι καθηγητές που μεταφέρουν αποδοτικά τις γνώσεις τους, επηρεάζουν θετικά τα επόμενα σχέδιά των μαθητών τους. Είτε αυτό αφορά στις θέσεις εργασίας και το μισθό, είτε τους κοινωνικούς κύκλους και την επιλογή του πανεπιστημίου, οι μαθητές με «ιδανικούς» δασκάλους επιτυγχάνουν σε μεγάλο ποσοστό.

Όσον αφορά τα στατιστικά της μελέτης, ένας τέτοιος μαθητής θα διαθέτει περισσότερο μισθό κατά 4.600 δολάρια από έναν μαθητή με έναν καθηγητή που δεν ενδιαφέρεται. Ταυτόχρονα, εκπληκτικό θεωρείται ότι ο πρώτος μαθητής διαθέτει 0,5% μεγαλύτερο ποσοστό εγγραφής σε ένα πανεπιστήμιο από το δεύτερο. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών εγκυμοσύνης των μαθητριών στη διάρκεια του σχολείου. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των καθηγητών στην Αμερική. Πλέον θα λογίζεται όχι μόνο η συμπεριφορά τους αλλά και η ασχολία με τα εξωσχολικά ζητήματα των μαθητών.

Οι μακροπρόθεσμες διαφορές ανάμεσα στα δύο «είδη» μαθητών θα φτάσουν περίπου τα 266.000 δολάρια, αναδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση ενός αδιάφορου καθηγητή με ένα μέτριο μπορεί να αποτελέσει καθοριστική. «Εάν αφήσεις έναν κακό καθηγητή στο σχολείο σου για 10 χρόνια, αντί να τον αντικαταστήσεις έστω με έναν μέτριο, η απώλεια εισοδήματος μπορεί να οδηγηθεί και στα 2,5 εκατ. δολάρια», αναφέρει ο καθηγητής Φρίντμαν, μελετητής της νέας έρευνας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.