Ο Jamie Oliver μαγειρεύει κινόα αλά ελληνικά!

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Λάτρης της ελληνικής κουζίνας αλλά και της κινόα ως πρώτη ύλη, ο διάσημος «γυμνός σεφ» μας δίνει την «απόλυτη» συνταγή για μια ξεχωριστή σαλάτα γεμάτη άρωμα Ελλάδας.

Υλικά

250 γρ. κινόα

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκια μέντα

2 λεμόνια

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κόκκινο κρεμμύδι

250 γρ. ώριμες ντομάτες

1 αγγουράκι

200 γρ. ελιές Καλαμάτας (με το κουκούτσι)

200 γρ. φέτα

1/2 κ.γ. ρίγανη τριμμένη

κόκκινο ξίδι

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κινόα: Η τροφή των Ίνκας στον κανόνα της διατροφής

______________________

Εκτέλεση

  • Ριξε την κινόα μέσα σε ένα τηγάνι με 450ml βραστό  νερό και λίγα κλαράκια μέντας και σιγόβρασε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Κλείσε το μάτι και άσε τους κόκκους να μουσκέψουν με όσο νερό έχει μείνει. Αμέσως μετά μετέφερε την κινόα σε ένα μπολ -αφαιρώντας τη μέντα- και άφησέ τη να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει, πρόσθεσε το ξύσμα και τον χυμό του ενός λεμονιού μαζί με μια μικρή κουταλιά ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • Για τα σαλτικά τώρα…
  • Ξεφλούδισε το κρεμμύδι και κόψτο σε πολύ λεπτές λωρίδες, ψιλόκοψε επίσης τις ντομάτες και το αγγουράκι, αφού όμως πρώτα έχεις αφαιρέσει τους σπόρους.
  • Λιώσε τις ελιές με το χέρι σου για να αφαιρέσεις το κουκούτσι. Χοντρόκοψέ τες και ρίξτες σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το αγγούρι, τη φέτα και τη ρίγανη.
  • Πρόσθεσε το ξύσμα και τον χυμό του άλλου λεμονιού, ένα γερό ράντισμα από ξίδι και ένα ακόμη κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Πάρε τα υπόλοιπα φύλλα μέντας και ψιλόκοψέ τα, κρατώντας μερικά για το τέλος, και ρίξτα μέσα στη σαλάτα.
  • Στη συνέχεια πάρε λίγο χαρτί κουζίνας και τσαλάκωσέ το στα χέρια σου. Άνοιξέ το ξανά, λάδωσέ το με λίγο λάδι στην άκρη και «πέρασε» με αυτό τον πάτο ενός γυάλινου μπολ (1,5 lt)
  • Πάρε το 1/3 της κινόα και βάλε το μέσα στο μπολ. Επάνω από αυτό, βάλε το μισό της ελληνικής σαλάτας και πάνω από αυτό ακόμη 1/3 της κινόα. Με ένα κουτάλι, πίεσε τα υλικά ώστε να γίνουν πιο συμπαγή και συμπλήρωσε με το υπόλοιπο μισό της σαλάτας και το τελευταίο τρίτο της κινόα.
  • Αφού τα ξαναπατήσεις για να γίνουν συμπαγή, πάρε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και σκέπασε το μείγμα ενώ πάνω από αυτό, βάλε ένα μικρό πιάτο κουζίνας και πάνω από αυτό κάτι βαρύ (πχ ένα βάζο μαρμελάδα) για να το κρατήσεις σταθερό.
  • Βάλτο στο ψυγείο και άφησέ το για περίπου 2 ώρες.
  • Όταν είσαι έτοιμη να σερβίρεις, αναποδογύρισε προσεκτικά το μπολ σε μια πιατέλα, ράντισε με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα φύλλα μέντας. Σέρβιρε με ψητή πίτα κομμένη με τα χέρια.
    Καλή όρεξη!

Πηγή: womenonly.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…