Ο ήλιος βλάπτει τους σκιέρ

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο ήλιος βλάπτει τους σκιέρΟι λάτρεις των χειμερινών σπορ βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για υπερέκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου. Ο συνδυασμός του υψόμετρου και της υπεριώδους ακτινοβολίας που αντανακλάται από το χιόνι θέτει τους σκιέρ και τους snowboarders σε αυξημένο κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο, και τελικά προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Περισσότερο από το 90% όλων των καρκίνων του δέρματος συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο.

«Είναι εύκολο να συνδέσουμε τον χειμώνα με κρυοπαγήματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι ακτίνες UV μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιες στα βουνά όπως στην παραλία» δήλωσε ο Perry Robins, πρόεδρος, από το Skin Cancer Foundation. «Η χειμερινή αθλητική σεζόν μπροστά μας απαιτεί να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις στις πλαγιές.»

Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τις βλάβες του δέρματος, δεδομένου ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει κατά 4-5% κάθε 1.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε υψόμετρο 9.000 έως 10.000 πόδια, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να είναι 35 με 45% πιο έντονη από ό, τι στο επίπεδο της θάλασσας.

Συμβουλές προστασίας από τον χειμωνιάτικο ήλιο

Τόσο το χιόνι όσο και ο δυνατός άνεμος μπορεί να απομακρύνουν το αντηλιακό και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά του, έτσι θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από το τσουχτερό κρύο, τους ισχυρούς ανέμους και τον ήλιο τον χειμώνα, ακολουθήστε αυτές τις σημαντικές συμβουλές προστασίας από τον ήλιο:

· Χρησιμοποιήστε ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Εφαρμόστε 30 λεπτά πριν από τις εξορμήσεις σας στις πλαγιές. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι είναι ισχυρή ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες.

· Εφαρμόστε το αντηλιακό γενναιόδωρα και ομοιόμορφα σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Οι περισσότεροι σκιέρ και snowboarders δεν χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα.

· Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική αντηλιακή κρέμα με συστατικά όπως λανολίνη ή γλυκερίνη. Οι χειμερινές συνθήκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρές για το δέρμα.

Ο ήλιος βλάπτει τους σκιέρ

· Καλύψτε τα ακόλουθα σημεία: τα χείλη, τα αυτιά, την περιοχή γύρω από τα μάτια και τον λαιμό, το κάτω μέρος του πηγουνιού, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

· Επαναλάβετε κάθε δύο ώρες, και αμέσως μετά από έντονη εφίδρωση.

· Να φοράτε πάντα ένα lip balm με SPF 15 ή υψηλότερο, καθώς τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητα.

· Καλύψτε το κεφάλι σας, καθώς θα προστατεύσετε το δέρμα σας διατηρώντας το ζεστό.

· Τα γυαλιά ηλίου προσφέρουν κατά 99% προστασία από τη UV προστατεύοντας τα μάτια σας, τα βλέφαρα και το ευαίσθητο δέρμα γύρω από την περιοχή, η οποία είναι ευάλωτη για καρκίνους του δέρματος τη γήρανση. Παράλληλα, θα αυξήσουν την απόλαυσή σας και μπορεί να βελτιώσετε ακόμα και την απόδοσή σας στο σκι!

· Εάν είστε στις πλαγιές για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάντε συχνά διαλείμματα σε εσωτερικούς χώρους για να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό.

· Πίνετε συχνά άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…