Ο γύρος της Αμερικής με ηλιακό σκάφος

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ο γύρος της Αμερικής με ηλιακό σκάφοςΟ Ρα ο θεός ήλιος της Αιγύπτου, είναι υπεύθυνος για το όνομα του σκάφους μιας παρέας αμερικανών με καπετάνιο τον 72χρονο σκίπερ Jim Greer. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ιστιοφόρο σκάφος, όπως πολλοί θα φανταστούν, καθώς το μόνο καύσιμό του είναι η ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα το Ρα, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ ταξιδίου με πορεία 6.000 μιλίων.

Στην κορυφή του σκάφους, έχει τοποθετηθεί συσκευή για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θελκτικό στην όψη σκάφος. Με 14 μέτρα μήκος ξεχωρίζει από τα άλλα σκάφη που είναι αραγμένα στις μαρίνες που κάνει στάσεις. Επίσης σε σύγκριση με τα άλλα πλωτά δεν έχει ιστία, αλλά αντίθετα καλύπτεται από 15 μεγάλους μαύρους ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ). Εκτός από την κίνηση του πλοίου, η ηλιακή ενέργεια, χρησιμοποιείται και για τις άλλες απαραίτητες για το πλήρωμα λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η μαγειρική.

Το ταξίδι του συγκεκριμένου σκάφους, αν και αργό εντυπωσιάζει. Το τετραμελές πλήρωμα πρόκειται να κάνει τον Μεγάλο Περίπλου (Great Loop) της Αμερικής, ξεκινώντας από τη Φλόριντα και καταλήγοντας στις δυτικές όχθες. Η απόσταση που πρόκειται να διανύσει -με καύσιμο αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια- υπολογίζεται περίπου στα 6.000 μίλια.

Επιθυμία του κ. Greer, ο οποίος ασχολείται με τα ιστιοφόρα σκάφη από τα 14 του, ήταν να πραγματοποιήσει αυτό το μοναδικό ταξίδι. Λόγω όμως του μεγάλου κόστους καυσίμων, είχε την ιδέα για χρήση ηλιακής ενέργειας. Ο ίδιος μαζί με το πλήρωμα στοχεύουν πλέον να γίνουν οι πρώτοι, που θα πραγματοποιήσουν τον περίπλου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και να κερδίσουν κατ’ επέκταση μια θέση στα Βραβεία Γκίνες.

Ο καπετάνιος Greer ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι New Port Richie της Φλόριντα. στις 14 του προηγούμενου Ιανουαρίου. Τον Απρίλιο επιβιβάστηκαν στο πλοίο η 20χρονη Suzy David και ο πολύπειρος 51χρονος Danny Jack Johnson. Την 1η Ιουλίου το πλήρωμα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη της Jaime Nudd. Οι συνθήκες είναι αρμονικές ανάμεσα στα μέλη ενώ οι δυσκολίες που συναντά το πλήρωμα είναι αρκετές (ψυχολογικές και ρεαλιστικές). Εάν όλα πάνε καλά, το ταξίδι αναμένεται να τελειώσει στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr