O φθηνότερος τρόπος για τη θέρμανση του σπιτιού σας: Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

O φθηνότερος τρόπος για τη θέρμανση του σπιτιού σας: Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης!Το κρύο άρχισε να γίνεται τσουχτερό, σημάδι που πιστοποιεί την έλευση του χειμώνα. Περνάμε πλέον περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, φοράμε ζεστά ρούχα και πίνουμε ζεστά ροφήματα. Τα καλοριφέρ και οι σόμπες ανάβουν, τα τζάκια μοσχομυρίζουν και τα χαλιά «ντύνουν» με ζέστη και χρώμα το σπίτι. Η πραγματικότητα όμως έχει αρχίσει να ξεπερνά το ζεστό αυτό σκηνικό, καθώς πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα της θέρμανσης. Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο και η θέρμανση πια του σπιτιού αποτελεί προϊόν πολυτελείας. Χιλιάδες σπίτια μένουν παγωμένα και αφιλόξενα για αρκετούς μήνες. Εμείς όμως κάναμε έρευνα και βρήκαμε πως τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης αποτελούν έναν φθηνό τρόπο θέρμανσης του σπιτιού σας και συγχρόνως υγιεινό. Δεν χρειάζεται πια να ανησυχείτε και να νιώθετε ενοχές απέναντι στα παιδιά σας, καθώς πλέον θα κοιμούνται, θα διαβάζουν και θα τρώνε… ζεστά!

Η υπέρυθρη ακτινοβολία των θερμαντικών πάνελ

Ορισμένοι ενδέχεται συνειρμικά να συνδέσουν την υπέρυθρη θέρμανση με την ακτινοβολία, η οποία είναι επιβλαβής για την υγεία. Στο σημείο αυτό όμως κρίνεται σκόπιμο να διαχωριστεί η υπεριώδης ακτινοβολία από την υπέρυθρη. Πράγματι, η υπεριώδης είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η υπέρυθρη όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Μάλιστα, στην ιατρική χρησιμοποιείται κατά κόρον. Επομένως, η εγκατάσταση των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με φόβο.

Ο ήλιος στο σπίτι σας!

Γνωρίζατε ότι τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης ζεσταίνουν όπως ο ήλιος; Όσον αφορά τη λειτουργία των θερμαντικών πάνελ δεν καίνε κάποιο καύσιμο ούτε παράγουν θερμό αέρα. Ζεσταίνουν το σπίτι σας με τρόπο που υπόκειται στους νόμους της φύσης. Σε αδρές γραμμές παράγουν θερμότητα που είναι παρόμοια με τη θερμότητα που παράγει ο ήλιος, εκπέμπουν δηλαδή υπέρυθρες ακτίνες, όπου αυτές απορροφώνται από τα αντικείμενα στο σπίτι σας, τα οποία με τη σειρά τους μεταδίδουν τη θερμότητα στο χώρο.

Εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας στο χώρο σας με τρόπο φυσικό, τα θερμαντικά πάνελ παρέχουν πολλαπλά οφέλη:

1. Υπέρυθρη Θερμότητα και Ασφάλεια

Η θερμοκρασία των θερμαντικών πάνελ δεν είναι τόσο υψηλή όσο η θερμοκρασία ενός συμβατικού σώματος και για το λόγο αυτό μπορείτε να αγγίξετε την επιφάνειά τους χωρίς να καίγεστε. Βέβαια, παρόλο που μπορεί στην όψη να μοιάζουν ακόμη και με πίνακες ζωγραφικής, τα συγκεκριμένα συστήματα δεν παύουν να είναι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης και σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά που ακόμη δεν γνωρίζουν τις συνέπειες ενός ηλεκτρικού ατυχήματος.

2. Χαμηλό κόστος

Το κόστος εγκατάστασης των πάνελ σε σχέση με το κόστος ενός καυστήρα, της απαιτούμενης υδραυλικής εγκατάστασης και των καλοριφέρ ή αντίστοιχα της εγκατάστασης κλιματιστικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως και 30-70%. Η εξοικονόμηση της ενέργειας βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η μόνωση, το ύψος της οροφής, το είδος κατασκευής κ.ά. Το µόνο που απαιτείται είναι µια απλή παροχή ρεύματος δίπλα από το σημείο όπου θα εγκατασταθούν τόσο για την απευθείας σύνδεση του πάνελ όσο και για την εγκατάσταση του χρονοδιακόπτη/θερμοστάτη. Έτσι, οι παραπάνω εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς υπέρογκα ποσά.

3. Συντήρηση

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η εγκατάσταση των πάνελ δεν απαιτεί την οποιαδήποτε μελλοντική τους συντήρηση. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν κινητήρες να φθείρονται, φίλτρα αέρα για αντικατάσταση όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους λέβητες που η συντήρησή τους είναι επιβεβλημένη.

4. Άμεση θέρμανση

Πέραν της αύξησης της θερμοκρασίας, τα πάνελ εκπέμπουν ακτίνες που διεισδύουν και σας ζεσταίνουν κάτω από το δέρμα. Ο χώρος σας θερμαίνεται γρήγορα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

5. Η αθόρυβη θέρμανση…

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να προκαλείται θόρυβος από συσκευές στο σπίτι σας και κυρίως στην κρεβατοκάμαρά σας ή στο γραφείο σας καθώς εκεί επιθυμείτε να χαλαρώσετε ύστερα από μία κουραστική ημέρα και να συγκεντρωθείτε αντίστοιχα. Τα πάνελ δεν πρόκειται να σας αποσπάσουν την προσοχή, καθώς δεν αποτελούνται από κινούμενα μέρη ή από πτερύγια ανεμιστήρα. Η θερμότητα θα εισχωρεί στο χώρο σας αθόρυβα.

6. Φιλικά προς το περιβάλλον

Στη σύγχρονη εποχή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να χρησιμοποιούνται οι πόροι της γης με υπευθυνότητα. Τα υπέρυθρα σώματα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που τη μετατρέπουν σε υπέρυθρη θέρμανση και δεν απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο επιβαρύνει το περιβάλλον. Μάλιστα, τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σωμάτων αυτών είναι ανακυκλώσιμα.

7. Αποτελεσματική ενέργεια

Τα θερμαντικά πάνελ εξοικονομούν ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά θερμαντικά σώματα. Ορισμένα πάνελ ισχύος 300W μπορούν να αποδώσουν υψηλή θερμότητα στο χώρο σας σε σχέση πάντα με τα τετραγωνικά μέτρα εκείνου του χώρου που πρόκειται να το εγκαταστήσετε. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να το ανάβετε εκ των προτέρων για να ζεστάνετε το δωμάτιο, καθώς η θερμότητα εκπέμπεται αμέσως.

8. Υγιεινός τρόπος θέρμανσης

Τα πάνελ έχουν την ιδιότητα να στεγνώνουν την υγρασία από τους τοίχους. Εξασφαλίζεται κατά αυτόν τον τρόπο ένα υγιές κλίμα στο χώρο με την αναγκαία ποσότητα υγρασίας στο αέρα. Έτσι, αποφεύγονται δυσάρεστες παρενέργειες όπως είναι η φαγούρα στα μάτια και στο λαιμό. Επιπλέον, βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, στις αρθρώσεις, στις αλλεργίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι ιδανικά για γηροκομεία, νοσοκομεία κλινικές, κέντρα υγείας, ιατρεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και spa.

9. Λειτουργικότητα

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γύρω στα 25 έτη και 5ετή εγγύηση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…