Ο φόβος της απόρριψης και η αντιμετώπισή του

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Από την παιδική μας ηλικία αναζητούμε την αποδοχή των γονιών, των δασκάλων, των φίλων μας. Ο φόβος της απόρριψης μας αναγκάζει να αρνούμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό στην προσπάθειά μας να γίνουμε αποδεκτοί, αλλά μόνο αντιμετωπίζοντάς τον θα πετύχουμε πραγματικά αυτό που επιζητούμε.

Όλοι μας επιθυμούμε να μας προσέχουν· είναι, άλλωστε, μία βασική και ουσιαστική ανάγκη. Η προσοχή έχει τη μορφή της κατανόησης, της αποδοχής, και είναι απαραίτητη για να μπορούμε να είμαστε καλά, σωματικά και ψυχολογικά.

Συχνά η επιθυμία για αποδοχή συνοδεύεται από τον φόβο ότι δεν θα λάβουμε την απαραίτητη κατανόηση. Έτσι, υιοθετούμε μία στρατηγική μέσω της οποίας «κρύβουμε» τον εαυτό μας και απομακρυνόμαστε από αυτό που πραγματικά είμαστε. Εν συνεχεία, μπορεί να νιώθουμε ντροπή, που σταδιακά θα μας κάνει ευαίσθητους απέναντι σε μία απόρριψη.

Πού εντοπίζεται ο φόβος της απόρριψης

Οι πιο συνηθισμένοι τομείς στους οποίους εντοπίζεται ο φόβος της απόρριψης είναι οι ερωτικές, διαπροσωπικές και συζυγικές σχέσεις, όπου επικρατεί το συναίσθημα. Οι επαγγελματικές επιλογές, ο ρόλος του ατόμου στην κοινωνία, οι οικογενειακές σχέσεις, αλλά και ό,τι έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο του ατόμου, όλα αυτά είναι επιλογές που εντείνουν και ενεργοποιούν στον άνθρωπο τον φόβο της άρνησης και της απόρριψης.

Η ρίζα του φόβου

Η πιο σημαντική πηγή προέλευσης του φόβου αυτού είναι, θα λέγαμε, η απόρριψη στην παιδική ηλικία από τους γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα του κύκλου του ατόμου. Η απόρριψη αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της άμεσης εχθρικότητας, της παραμέλησης από τους γονείς, της μη κατανόησης κ.λπ.

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί επίσης να οφείλεται σε τραυματικές εμπειρίες απώλειας στην πρώιμη παιδική ηλικία, όπως εγκατάλειψη από τους γονείς, ακατάλληλο περιβάλλον και αδιαφορία.

Αντιμετώπιση

Η λύση για τη μείωση του φόβου της απόρριψης και της ντροπής είναι το άτομο να ξεκινήσει να μιλάει για τις ανάγκες του και να τις εκφράζει έτσι ώστε να λαμβάνει την αποδοχή από τους άλλους. Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τους φόβους του και μοιράζεται με άλλους τα συναισθήματά του, μειώνει τα αισθήματα της μοναξιάς και της ντροπής.

Επιπροσθέτως, για να αντιμετωπίσει κάποια τυχόν απόρριψη ή παρόμοιο συναίσθημα, είναι ανάγκη να είναι ο εαυτός του, προάγοντας την αυτοπεποίθησή του. Είναι σημαντικό το άτομο να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνο του και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και σημασία στα άτομα γύρω του που νοιάζονται πραγματικά.

Όταν αποφεύγουμε αυτά που φοβόμαστε, η ανησυχία μας γίνεται μεγαλύτερη και ο φόβος επιδεινώνεται. Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν ρίσκα, επειδή φοβούνται μήπως γελοιοποιηθούν ή νιώσουν ντροπή.

Ο φόβος, όταν αντιμετωπίζεται, δεν είναι τόσο τρομακτικός όσο τον φανταζόμασταν. Μερικές φορές είναι ίσως καλύτερο να έχουμε την υποστήριξη των άλλων για να περιορίσουμε ή να νικήσουμε τους φόβους μας.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.