Σ΄ αυτή την παρατεταμένη περίοδο της καραντίνας που αναγκαστήκαμε να μείνουμε στα σπίτια μας, τα παιδιά ακολούθησαν μια διαφορετική μέθοδο …
Ο εθισμός του τζόγου- Πώς δημιουργείται και ποιες είναι οι συνέπειες για το άτομο και την οικογένειά του
Ο κατάλογος των τυχερών παιχνιδιών είναι μεγάλος, με τις πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο να είναι ελάχιστες, σημαντικές όμως στο να αναπτύξει εθισμό.
Σημάδια εθισμού στον τζόγο
- Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
- Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
- Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
- Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
- Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
- Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
- Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
- Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
- Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
- Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
- Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.
Θεραπεία απεξάρτησης
Η θεραπεία απεξάρτησης από τον τζόγο στο ΚΕΘΕΑ στηρίζεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, ώστε αυτός να μην αποκόπτεται από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητές του. Στα θεραπευτικά προγράμματα παρέχεται ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική υποστήριξη, οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους.
Ο εξυπηρετούμενος προσέρχεται στο πρόγραμμα συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη θεραπευτική φάση στην οποία βρίσκεται. Tα προγράμματα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και στην οικοδόμηση ενός νέου τρόπου ζωής, απαλλαγμένου από το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα στάδια:
- Διερεύνηση και κατανόηση της πορείας που έχει οδηγήσει το άτομο στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.
- Στρατηγικές και μεθόδους για τη μείωση της ενασχόλησης με τον τζόγο.
- Ανάπτυξη κινήτρων για την αποχή.
- Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού ρίσκου.
- Εκμάθηση μεθόδων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων.
- Θεραπεία οικογένειας και θεραπεία ζεύγους.
Τζόγος και οικογένεια
Αναφορικά με τον εξαρτημένο, αυτός διαγράφει μία πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Χάνει σταδιακά τον αυτοέλεγχό του και λειτουργεί αυτοκαταστροφικά. Διαθέτει όλα του τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο του στα τυχερά παιχνίδια, βάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητά του τον τζόγο.
Υποχρεώνει με τον τρόπο του συγγενείς και φίλους να τον δανείζουν και χρησιμοποιεί τα χρήματα που προορίζονταν για βασικές ανάγκες της οικογένειας και του ιδίου, για να παίζει. Παίζει κρυφά, λέει συνεχώς ψέματα, δεν παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα και εναντιώνεται σε όσους του το υποδείξουν. Αποκόπτεται από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο και καβγαδίζει με τους πάντες. Συχνά, λόγω αυτών των συγκρούσεων, διαλύονται σχέσεις και γίνεται ανεπιθύμητος.
Τελικά η καθημερινότητά του «καταλαμβάνεται» από το πάθος του και σε περιπτώσεις που ο έλεγχος χάνεται ολοκληρωτικά, προκύπτουν πιο έντονες αρνητικές καταστάσεις, όπως χρήση σωματικής βίας, απόπειρες αυτοκτονίας, εγκληματικές πράξεις. Σχετικά με τις προεκτάσεις του εθισμού στον τζόγο στην οικογένεια του εξαρτημένου, αυτές είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Επηρεάζονται όλες οι πτυχές της οικογενειακής ζωής και πολύ συχνά βλέπουμε ότι ταυτόχρονα με τη φθορά που υφίσταται ο παθολογικός παίχτης, αντίστοιχη και ανάλογη φθορά επιδέχεται και η οικογένεια.
Οι καυγάδες και οι εκρήξεις θυμού γίνονται καθημερινό φαινόμενο, ενώ τα ψέματα και η απώλεια της εμπιστοσύνης κυριαρχούν σε ψυχολογικό επίπεδο και επίπεδο επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Η οικογένεια κουράζεται ψυχολογικά από την έντονα καταστροφική συμπεριφορά του εξαρτημένου μέλους και συχνά απογοητεύεται και παραιτείται από την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σε πρακτικό επίπεδο, η οικογένεια χάνει πολύ σημαντικό κομμάτι από τα χρήματα που προορίζονταν για κάλυψη των δικών της αναγκών, με συνέπεια να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται και διάφορες άλλες ψυχολογικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα πέρα από τον χρήστη, να καθίσταται αναγκαία και η συμβουλευτική παρέμβαση και στην υπόλοιπη οικογένεια.