Ο εθελοντισμός στη ζωή σου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο εθελοντισμός στη ζωή σουΕλπίδα, ευτυχία, υγεία και αλτρουισμός είναι μερικά από τα οφέλη του εθελοντισμού. Η αρχή του: «καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις» μπορεί να μην μας προσφέρει οικονομικά οφέλη, αλλά ασκεί πολλές θετικές επιρροές πάνω μας. Η σχέση του εθελοντή με τον εθελοντισμό είναι μία σχέση αμφίδρομη.

Ο εθελοντισμός αυξάνει την κοινωνικότητα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε νέους φίλους είναι η δέσμευση σε μια κοινή δράση, ειδικά αν είστε νέοι σε μια περιοχή. Παράλληλα, τονώνει τις κοινωνικές σχέσεις και τις ικανότητές σας προσφέροντας την ευκαιρία να εξασκηθείτε και να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητές σας, από τη στιγμή που θα πραγματοποιούνται συναντήσεις τακτικά με μια ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα.

Ο εθελοντισμός παρέχει οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία

Ο εθελοντισμός αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Η προσφορά παρέχει μια φυσική αίσθηση ολοκλήρωσης. Ο ρόλος σας ως εθελοντής μπορεί επίσης να σας δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας και ταυτότητας. Και όσο καλύτερα αισθάνεστε για τον εαυτό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε μία θετική άποψη για τη ζωή σας και τους μελλοντικούς στόχους.

Ο εθελοντισμός παρέχει μια αίσθηση του σκοπού. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή χάσει έναν σύζυγο, βρίσκουν ένα νέο νόημα και σκοπό στη ζωή τους, βοηθώντας τους άλλους. Όποια και αν είναι η ηλικία σας ή η κατάσταση της ζωής, ο εθελοντισμός μπορεί να ανακουφίσει το μυαλό σας από ανησυχίες προσθέτοντας περισσότερο κέφι στη ζωή σας.

Ο εθελοντισμός καταπολεμά την κατάθλιψη. Ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη είναι η κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός διατηρεί την τακτική επαφή με τους άλλους και αναπτύσσει ένα σταθερό σύστημα στήριξης, το οποίο με τη σειρά του σας προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη όταν περνάτε δύσκολες στιγμές. Η εργασία με κατοικίδια ζώα έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες και το άγχος.

Ο εθελοντισμός βοηθά να παραμείνετε σωματικά υγιείς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εθελοντές έχουν ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που δεν είναι. Ο εθελοντισμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου ή της καρδιακής νόσου.

Η επίδραση της ευτυχίας

Ο εθελοντισμός στη ζωή σουΗ προσφορά επιφέρει την ευτυχία, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Όταν οι ερευνητές στο London School of Economics εξέτασαν τη σχέση μεταξύ εθελοντισμού και των μέτρων της ευτυχίας σε μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών ενηλίκων, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές ήταν πιο ευτυχισμένοι.

Ο εθελοντισμός προωθεί την καριέρα

Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε ένα νέο επάγγελμα, ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπειρία στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Ακόμα κι αν δεν σχεδιάζετε αλλαγή σταδιοδρομίας, δίνει τη δυνατότητα να ασκήσετε σημαντικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται στον χώρο εργασίας, όπως η ομαδική εργασία, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων, ο σχεδιασμός του έργου, η διαχείριση των εργασιών και η οργάνωση.

Εξετάστε τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σας

Θα έχετε μια πιο πλούσια και πιο ευχάριστη εμπειρία εθελοντισμού αν εντοπίσετε προηγουμένως τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σας. Σκεφτείτε αρχικά τον λόγο που θέλετε να γίνετε εθελοντές και έπειτα τον τομέα δράσης. Και αυτό γιατί εθελοντικές ευκαιρίες που ταιριάζουν με τους στόχους σας και τα ενδιαφέροντά σας είναι πιο πιθανό να είναι διασκεδαστικές και ικανοποιητικές για εσάς.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε τον εθελοντισμό

Για παράδειγμα, σκεφτείτε απλώς γιατί θέλετε να γίνετε εθελοντής:

…για να βελτιώσετε τον τόπο σας;

…να συναντηθείτε με άλλους ανθρώπους;

…να δοκιμάσετε κάτι νέο;

…να κάνετε κάτι νέο στον ελεύθερο χρόνο σας;

…να γνωρίσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής;

…να κάνετε τα πρώτα βήματα στο είδος της εργασίας που θέλετε να ασκήσετε μελλοντικά;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…