Ο εθελοντισμός όπως θα έπρεπε να είναι!

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή

Εάν μου ζητούσε κανείς την βαθύτερη σημασία της λέξης εθελοντισμός, οι πρώτες λέξεις που θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι η ανιδιοτέλεια και η προσφορά, λέξεις με καθαρά θετικό πρόσημο. Πώς είναι όμως δυνατόν στις μέρες μας η λέξη αυτή να έχει πάρει από πολλούς αρνητική σημασία;

Η λέξη εθελοντισμός είθισται να πηγαίνει μαζί με τη λέξη ανιδιοτέλεια. Εθελοντισμός, υπό μια υγιή σκέψη, είναι η οικειοθελής προσφορά εν απουσία αναμονής ανταλλάγματος.

Στον αντίποδα, για κάποιους ο εθελοντισμός ισούται με χάσιμο χρόνου, με την εκμετάλλευση του εθελοντή από εκείνους στους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και με την αναμονή από την πλευρά του εθελοντή προσωπικών οφελών.

Η αρνητική χροιά του εθελοντισμού ξεκινά από τον εθελοντή μαθητή στη συλλογή σκουπιδιών στο προαύλιο του σχολείου, κατά τις ώρες διδασκαλίας, ώστε κοινώς, να χάσει μάθημα. Εδώ υπάρχει μεν το θετικό αποτέλεσμα του καθαρισμού του προαυλίου, με το αρνητικό όφελος ο μαθητής να απουσιάσει από τη σχολική αίθουσα, χωρίς να πάρει απουσία. Με απλά μαθηματικά +1 (καλή πράξη) -1 (προσωπικό όφελος) ισούται με μηδέν! Το αποτέλεσμα είναι μηδέν διότι υπό άλλες συνθήκες ο μαθητής δε θα ασχολούνταν με την αποκομιδή σκουπιδιών, αν αυτή γινόταν σε ώρες εκτός μαθήματος.

Η αρνητική χροιά του εθελοντισμού συνεχίζεται με τον εθελοντή υπάλληλο που θα πάει εκείνους τους φακέλους στο ταχυδρομείο, όχι για να μην κουραστούν οι άλλοι συνάδελφοι, αλλά για να ξεφύγει λίγες ώρες από τη δουλειά ή ακόμη καλύτερα για να μην επιστρέψει καθόλου, με την δικαιολογία ότι είχε κόσμο στο ταχυδρομείο! Ξέρω, είναι γλυκός ο πειρασμός, πολλοί θα το κάναμε! Ωστόσο, η ιδιοτέλεια υπάρχει.

Ειδικά οι εργοδότες τρελαίνονται με την εθελοντική εργασία, είναι σα να ηχεί το πουγκί με τα νομίσματα στ’ αφτιά τους, όταν ζητούν εθελοντές ή άτομα για πρακτική άσκηση στην επιχείρησή τους! Γιατί να χρειάζεται να παρέχεις μισθό και ασφάλιση για μια θέση, η οποία μπορεί να καλυφθεί από τη δωρεάν προσφορά κάποιου;

Δεν αδικώ κανέναν εκ των ανωτέρω! Μόνο επισημαίνω ότι αυτό δεν είναι εθελοντισμός, δεν είναι ανιδιοτελής πράξη χωρίς προσωπικές βλέψεις.

Εθελοντισμός στα δικά μου μάτια είναι να τελειώνεις από τη δουλειά στην ώρα σου και να παίρνεις τρία μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να προλάβεις να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Εθελοντισμός είναι, ακόμη, να χάσεις τον απογευματινό καφέ με τους οικείους σου, για να βοηθήσεις στην εξυπηρέτηση πελατών σε διάφορα bazaars Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Εθελοντισμός στα μάτια μου είναι και το ακόμη πιο απλό, το να παραχωρήσεις, δηλαδή, τη σειρά σου στην ουρά για την πληρωμή ενός λογαριασμού σε κάποιον που πραγματικά την έχει ανάγκη. Δεν το κάνεις για το ευχαριστώ που θα ακούσεις ή δε θα ακούσεις, το κάνεις γιατί κοινώς το γουστάρεις!

Είναι ωραία η λέξη εθελοντισμός και είναι ακόμη πιο ωραία η ορθή χρήση της από ανθρώπους ανιδιοτελείς, καλοπροαίρετους, γεμάτους όρεξη να προσφέρουν!

Ποτέ δεν είναι αργά και κυρίως, πάντα υπάρχει χώρος και για άλλους!

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.