Ο Εσωτερικός εαυτός μου, αυτός ο άγνωστος…

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Ποιος είναι άραγε ο εσωτερικός εαυτός μου? Τον γνωρίζω? Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα τον γνωρίσουμε ίσως ποτέ! Έχει μεγάλη σημασία όμως να έρθουμε σε επαφή μαζί του έστω και μία φορά στη ζωή μας.

Ο εσωτερικός εαυτός είναι στην ουσία η συνείδησή μας, η διαίσθησή μας, τα συναισθήματά μας, η πνευματικότητά μας, το ένστικτό μας, η φαντασία μας, ακόμα και οι επιθυμίες μας! Όλα όσα δηλαδή είναι αόρατα. Ταυτόχρονα όμως και όσα είναι πιο σημαντικά για τη ζωή μας! 

Πόσοι από εμάς έχουμε θάψει βαθιά μέσα μας όνειρα είτε γιατί δεν ήταν εφικτά, είτε γιατί δεν είμασταν αρκετά καλοί να τα κυνηγήσουμε, είτε γιατί δεν ήταν αποδεκτά.

10 φορές που προσβάλλεις κάποιον χωρίς να το καταλαβαίνεις

Ο εσωτερικός μας εαυτός λειτουργεί αν θέλετε σαν μία πυξίδα στη ζωή μας, σαν ένας φάρος που όταν είναι ενεργοποιημένος μας δείχνει το δρόμο! 

Ο εσωτερικός μας εαυτός πάντα θα μας οδηγεί σε καταστάσεις που είναι γεμάτες αγάπη και χαρά. Πόσες φορές δεν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι ή να πάμε κάπου και έχουμε μία περίεργη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά? Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως δεν είναι για το ανώτερο καλό μας αυτή η κατάσταση και ίσως θα έπρεπε να μην προχωρήσουμε

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όσες φορές το έχω αγνοήσει αυτό το «καμπανάκι» δεν μου έχει βγει σε καλό. Και από τότε αποφάσισα να το ακούω. Δεν είναι καθόλου εύκολο φυσικά, γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε βάση οτιδήποτε απτού και λογικού στη ζωή μας. Όμως αν προσπαθήσουμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά την ημέρα στην σιωπή και αφουγκραστούμε την εσωτερική μας φωνή, τότε πραγματικά θα δούμε καταπληκτικά πράγματα να μας συμβαίνουν!

Πρωτίστως, θα απελευθερωθούμε από το άγχος της καθημερινότητας, της επίκρισης, του φόβου, του απόλυτου ελέγχου της ζωής μας. Είναι επιβεβαιωμένο ότι η ανάγκη να ελέγχουμε τη ζωή μας δημιουργεί άγχος και φόβο, γιατί δεν μπορούμε φυσικά να ελέγξουμε τα πάντα. 

10 φορές που προσβάλλεις κάποιον χωρίς να το καταλαβαίνεις

Σας μιλώ από προσωπική εμπειρία, ως άνθρωπος που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου έζησα με αυτόν το ψυχαναγκασμό του πλήρους ελέγχου….αν μπορούσα να ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί την κάθε ημέρα για όλον το επόμενο χρόνο στη ζωή μου θα ήμουν ευτυχισμένη! Όταν κάποια στιγμή όλο αυτό το άγχος σωματοποιήθηκε, κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα….χάνω τις στιγμές και δεν ζω πραγματικά! 

Αποφάσισα λοιπόν να προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με τον εσωτερικό μου εαυτό. Το μυαλό και η λογική μου αντιστάθηκε πάρα πολύ μπορώ να πω, ήταν μεγάλη αλλαγή και αρχικά δεν άρεσε πολύ στον περίγυρο μου. Συνέχισα όμως, και συνεχίζω ακόμα να αφουγκράζομαι την φωνή αυτή, να επιτρέπω στην διαίσθηση να με καθοδηγεί. Σιγά σιγά το άγχος ηρεμεί και ο φόβος απαλύνεται. Τόλμησα να κάνω πράγματα που η λογική μου απαγόρευε στο παρελθόν. Δεν λέω ότι όλα πέτυχαν, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα, πήρα το ρίσκο! 

Θέλει επιμονή όμως και υπομονή για να καταφέρουμε να αποκλείσουμε τις φωνές του εξωτερικού μας εαυτού, του Εγώ μας. Να σταματήσουμε να σκεπτόμαστε «τι θα πουν οι άλλοι», ή «μα θα είμαι διαφορετική εγώ και δεν θα ταιριάζω»! Ούτως ή άλλως γεννηθήκαμε διαφορετικοί, και αυτή είναι η μαγεία! Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ίδιοι για να είμαστε αποδεκτοί! 

Αυτή είναι μία πεποίθηση του εξωτερικού μας εαυτού, η οποία κατά κάποιον τρόπο μας καταπιέζει, καταπιέζει αυτό που πραγματικά είμαστε! 

Κάποια στιγμή αυτός ο καταπιεσμένος εσωτερικός εαυτός θα επαναστατήσει και θα προσπαθήσει να βγει από την «φυλακή» που τον έχουμε κλείσει. Τα όνειρα και οι καταπιεσμένες επιθυμίες μας θα μας κατακλύσουν και θα νιώσουμε την ανάγκη να τα κάνουμε όλα την ίδια στιγμή αληθινά! Και τότε η αλλαγή μας θα είναι αναπόφευκτη! Και απότομη….

Είναι προτιμότερο να έρθουμε σε επαφή μαζί του και σταδιακά να τον απελευθερώνουμε. Θα βιώνουμε χαρά, θα βιώνουμε αγάπη…η ζωή μας θα είναι γεμάτη ελπίδα και θα ελκύουμε καταστάσεις και ανθρώπους που θα μας γεμίζουν μόνο θετικά συναισθήματα και ενέργεια! 

Ας φανταστούμε μία τέτοια ζωή, και ας πιστέψουμε ότι μπορούμε να την έχουμε! Είναι στο χέρι μας και μόνο! Αρκεί να επιτρέψουμε στον φάρο μας να ενεργοποιηθεί και να ακολουθήσουμε το φως του…..

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.