Ο «Επισκέπτης» έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 1η Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα χρόνο έπειτα από  τις πολύ επιτυχημένες «Αινιγματικές παραλλαγές», ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στην θεατρική σκηνή του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»  με τον «Επισκέπτη» του ίδιου συγγραφέα από 1η Φεβρουαρίου με  εκλεκτούς ερμηνευτές για λίγες μόνο παραστάσεις.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί ένα έργο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις. Πρόκειται για μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα από τη ζωή του πατέρα της ψυχανάλυσης, που δίνει  τη δυνατότητα στο συγγραφέα του να ασχοληθεί με τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά  ερωτήματα της ύπαρξης.

Πλοκή

Βιέννη,  1938.

Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως;
Ο εξαιρετικός Μάνος Βακούσης  ερμηνεύει το ρόλο του Επισκέπτη. O Φώτης Θωμαΐδης ερμηνεύει το ρόλο του Φρόιντ. Η Μαρία Παπαλάμπρου είναι η Άννα Φρόιντ, ενώ   ο  Δημήτρης Παπαδάτος είναι ο Αξιωματικός.

Ο «Επισκέπτης» έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 1η Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια

Σημείωμα του Σωτήρη Τσαφούλια

«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ   “Ο Επισκέπτης”, μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη:  “Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσά τους;”
Η συζήτηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Επισκέπτη στην καρδιά αυτού του αλληγορικού έργου, μοιάζει με την περίληψη μιας συζήτησης επί ενός θέματος που πάντα θα απασχολεί και θα διχάζει τους ανθρώπους, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και  τον κάθε ένα από εμάς εσωτερικά. Το έργο αυτό με κέρδισε γιατί είναι τολμηρό, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θέτει ερωτήματα, ενώ παράλληλα διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία στην επιχειρηματολογία της προσέγγισης των ερωτημάτων που θέτει. Διαθέτει πάθος και σεβασμό και δεν προσφέρει απαντήσεις. Και είναι αυτό ακριβώς που κάνει το έργο εκτός από φιλοσοφικό και βαθιά ερωτικό.  Γιατί ο Έρωτας κρύβεται στις Ερωτήσεις»

Ταυτότητα παράστασης

«Ο Επισκέπτης» του Ερίκ  Eμμανουέλ Σμιτ
Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας – Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας – Έλενα Πετροπούλου
Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος
Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος.
Παραγωγή: Robin 4 Arts

Ο «Επισκέπτης» έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 1η Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια

Που : Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
τηλέφωνο: 2103418550

info@mcf.gr

Πότε : Τετάρτη & Κυριακή: 18:30
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:30 & 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Κέντρο: 25€ (20€ μειωμένο*)
Πλαϊνά: 20€ (15€ μειωμένο*)
* Τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν :

  • Μαθητικό
  • Φοιτητικό
  • Κατόχους κάρτας πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)
  • Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων
  • Κατόχους Κάρτας Ανέργων (ΟΑΕΔ)
  • ΑμΕΑ
  • Άνω των 65

Ομάδες άνω των 10 ατόμων.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…