Ο ”Elvis” ξεσηκώνει τα πλήθη και σπάει ταμεία

Συντάκτης: Flowmagazine

45 χρόνια μετά τον θάνατο του Elvis Presley, η ταινία Elvis φωτίζει τόσο το ταλέντο του όσο και τις σκοτεινές πλευρές του. Μην τη χάσετε!

Λίγα λόγια για την ταινία Elvis. 

Ο Baz Luhrmann παρουσιάζει τη ζωή του Presley στο Elvis. Η αξέχαστη και σπουδαία μουσική παρακαταθήκη του Elvis Presley, του θρύλου της ροκ, έγινε αντικείμενο έμπνευσης για ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Η υπερπαραγωγή του Baz Lurhmann έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας στις 23 Ιουνίου και από τη πρώτη κιόλας μέρα προβολής, κατάφερε να πρωτοστατήσει στο box office.

Ο κεντρικός άξονας της ταινίας είναι η προσωπική ζωή και η μουσική του Elvis Presley, η οποία ξετυλίγεται μέσα από το πρίσμα της περίπλοκης σχέσης του με τον χειριστικό manager του, συνταγματάρχη Tom Parker. Κορωνίδα αυτής της δύσβατης διαδρομής η Priscilla, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στην ενήλικη ζωή του Presley.

Κριτική της ταινίας Elvis

Πρόκειται για μια άρτια παραγωγή, με απόλυτα εναρμονισμένη μουσική, σκηνικά και κοστούμια, που από τα πρώτα κιόλας πλάνα, βάζουν τους θεατές στο κλίμα της δεκαετίας του ‘ 60 και του ‘ 70. Όλοι οι ηθοποιοί υπηρετούν το ρόλο τους με πιστή ακρίβεια, με τους Austin Butler και Tom Hanks να κλέβουν την παράσταση, ενώ οι αναπαραστάσεις των ζωντανών εμφανίσεων είναι ισότιμες μ’ εκείνες του βασιλιά. 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σκηνοθετική γραμμή του μετρ των φαντασμαγορικών ταινιών, Baz Lurhmann, που εντυπωσιάζει για πολλοστή φορά.

Συνοψίζοντας, η ταινία είναι ένα γλυκόπικρο και παράλληλα, ξεσηκωτικό, συγκινητικό, καθηλωτικό μουσικό / βιογραφικό ταξίδι δύο ωρών και σαράντα λεπτών, το οποίο γράφτηκε για να ικανοποιήσει με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο τις απαιτήσεις των θαυμαστών του Presley. Θα μιλήσει κατευθείαν στη καρδιά όσων έχουν μεγαλώσει με τα τραγούδια του.

Λίγα λόγια για τον Elvis Presley

O χαρισματικός βασιλιάς του rock n’ roll, Elvis Presley, έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 1977. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας του, απέκτησε παγκόσμια φήμη, διακρίθηκε, κατακρίθηκε και ξεχώρισε χάρη στο βελούδινο ηχόχρωμα της φωνής του και την δυναμική σκηνική του παρουσία. Ωστόσο, εκτός από την προσωπική του ζωή, η οποία έγινε αντικείμενο συζητήσεων και παρουσιάζεται διεξοδικά στην ταινία, αξίζει να θυμόμαστε μερικά άλλα στοιχεία για τον Elvis. 

Ο Elvis δικαίωσε τη μουσική των εγχρώμων σε μια εποχή που επικρατούσε ουσιαστικά ένα είδος apartheid μεταξύ εγχρώμων και λευκών καθιστώντας την γνωστή και αποδεκτή, αν και όχι εξ αρχής, στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως Αμερικανός πολίτης σε αμερικανική βάση στη Γερμανία και το 1956 εμβολιάστηκε σε ζωντανή σύνδεση κατά της πολιομυελίτιδας, μιας ασθένειας που μέχρι τότε μάστιζε εκατομμύρια ανθρώπους με μεγάλες πιθανότητες παράλυσης ή και θανάτου. Για να κατανοηθεί η σημασία αυτού που έκανε, αρκεί να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας δεν είναι ευρέως διαθέσιμο σε χώρες της Αφρικής, ενώ στην Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη είναι οργανικό μέρος των εμβολίων που χορηγούνται στα νήπια.

Η ίδια η ταινία αξίζει πολλά λόγω των ακριβών εκτελέσεων των τραγουδιών του, τα οποία συμπλέκονται ωραία με τις σκηνές της ταινίας. Ανεξαρτήτως, όμως, από την οπτική της, ας θυμόμαστε τη σημασία του Elvis σε πολλά επίπεδα, τόσο στη μουσική, όσο και στην επιστήμη. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…