Ζαν Ζακ Ρουσσώ: Ο εαυτός μας στο κέντρο

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου

Θα έλεγε κανείς ότι ο άνθρωπος από τη φύση του και από τη γέννησή του είναι καλός κι ευτυχισμένος, ενώ μόλις ενσωματώνεται στην κοινωνία γίνεται πιο σκληρός κι επιφυλακτικός, κάτι που διατύπωσε στο κέντρο του στοχασμού του ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ήδη από τον 18ο αιώνα.

Ο φιλόσοφος αυτός συνέδεσε την πρόοδο του ανθρώπινου πνεύματος με την ηθική και πολιτική παρακμή και και εισήγαγε την άποψη ότι μόνο η επιστροφή του ανθρώπου στην φυσική, στην κάπως «πρωτόγονή» του κατάσταση μπορεί να τον απαλλάξει από τη διαφθορά και να τον οδηγήσει στην ευτυχία.

Επιστροφή στην ανθρώπινη φύση

Στις Εξολομολογήσεις του, αυτοβιογραφικό βιβλίο που έγραψε ο ίδιος, τονίζει την κεντρική και αισιόδοξη τελικά στάση ότι παρ’όλα τα σφάλματά του καταφέρνει να ανακτήσει την φυσική του καλοσύνη και αρετή, παρότι ζει στο κέντρο μίας διεφθαρμένης κοινωνίας της τότε εποχής.

Απορρίπτει τον ατομικισμό και τον στεγνό ορθολογισμό. Και πράγματι αν το σκεφθεί κανείς, όλα αυτά που υποχρεωνόμαστε να υιοθετήσουμε για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής, στο τέλος μας αλλοτριώνουν και μπορεί να είναι παρεμποδιστικά της ευτυχίας μας.

Για να αντιμετωπίσουμε μία δυσκολία σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, στη δουλειά μας για παράδειγμα, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να γίνουμε ανταγωνιστικοί και ορθολογιστές, χάνοντας την ευαισθησία μας για τους άλλους και αδυνατώντας τελικά να φτιάξουμε ουσιαστικές και ευτυχείς σχέσεις. Για να μη χάσουμε λοιπόν την ευαίσθητή μας υπόσταση ας σκεφθούμε τα παρακάτω που ίσως μας βοηθήσουν:

Προτεραιότητα ο εαυτός μας

Ας δεχτούμε ότι όλα γύρω μας μπορεί να αλλάζουν. Οι άνθρωποι, οι συνθήκες τις κοινωνίας και ό,τι υπάρχει έξω από εμάς. Ας επικεντρώσουμε λοιπόν την ενέργειά μας στον εαυτό μας και ας προσπαθούμε να χτίσουμε γερές βάσεις στις σχέσεις μας με τους (λίγους πιθανά) κοντινούς μας ανθρώπους. Αυτές θα είναι ο σταθερός άξονάς μας, με προτεραιότητα στον εαυτό μας φυσικά, διότι αν δεν επικεντρωθούμε πρώτα σ’εμάς δυσκολευόμαστε να χτίσουμε υγιείς σχέσεις.

Ας ανάγουμε λοιπόν το ζήτημα της βεβαιότητας για τον κόσμο σε ζήτημα βεβαιότητας για τον εαυτό μας πρώτα.

Ενσυναίσθηση για τον άλλο άνθρωπο

o_eautos_mas_sto_kentro

Ο διπλανός μας άνθρωπος δεν έχει πρωταρχικό σκοπό να βλάψει εμάς, παρά να υποστηρίξει κι αυτός τον εαυτό του. Σκέφτεται όπως εμείς, έχει παιδιά που θέλει να τα μεγαλώσει, επιδιώκει κι αυτός την ευτυχία.

Μάλιστα, με βάση τον Ρουσσώ, υπάρχει στο βάθος όλων των ψυχών μία εγγενής αρχή δικαιοσύνης και αρετής, βάσει της οποίας κρίνουμε τις πράξεις μας και τις πράξεις των άλλων. Αυτή είναι η συνείδηση.

Οι δυσκολίες πηγή μάθησης και σοφίας

Πολλές φορές έχουμε συναντήσει δυσκολίες στη ζωή μας  που μας προβληματίζουν και επιβραδύνουν την πορεία μας. Ας το δούμε όμως θετικά…! Μπορούμε να αποκομίζουμε πολύτιμες συμβουλές και να κρατάμε την ευαισθησία μας προχωρώντας στο τέλος πιο δυνατοί και σοφότεροι.

Ας αλλάξουμε την οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε μία δυσκολία, μία διαφωνία ή  ένα εμπόδιο. Να δούμε τα εμπόδια σαν ευκαιρίες να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής και σαν έναυσμα να γίνουμε ακόμα πιο ευτυχισμένοι. Σκεφτόμαστε με βάση τη συνείδησή μας και βρίσκουμε εφικτές λύσεις.

Διεκδικούμε τα θέλω μας ξεκάθαρα

o_eautos_mas_sto_kentro

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να επικοινωνούμε τα θέλω και τα κίνητρά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και με αυτοπεποίθηση. Έτσι θα μειωθεί η απόστασή μας με τους γύρω μας και θα μπορούμε να δημιουργούμε όμορφες, υγιείς και ευτυχείς σχέσεις.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.