Ο δρόμος της ολοκληρωμένης και επιτυχημένης ζωής περνά μέσα από την αποτυχία

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ίσως να βρίσκεται στην ανάγκη που έχουμε για έγκριση. Όπως ένα παιδί που αποθαρρύνεται και εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν δεν έχει την έγκριση της μητέρας του.

Όπως τα παιδιά που, προκειμένου να ξαναβρούν το θάρρος και τη χαρά τους,  έχουν ανάγκη από την παρηγοριά και την αγάπη της μητέρας τους. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώσουν ότι θα εξακολουθούν να τ’ αγαπούν απεριόριστα ακόμη και αν όλα πάνε στραβά.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι εξαιρετικοί μαζί μας. Μπορεί να μας στηρίζουν, να μας βοηθούν και να μας κάνουν να νιώσουμε ότι θα μας αγαπούν ανεξάρτητα από το αν θα γκρεμιστούμε ή θα αποτύχουμε.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι. Ως άνθρωποι δεν κάνουμε πάντα εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε και ορισμένες φορές αμελούμε να ασχοληθούμε με τα ουσιώδη και τα  σωστά. Ως αποτέλεσμα αυτής της απομάκρυνσης, καταλήγουμε να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό φαίνεται να μας απορροφά ιδιαίτερα μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής σήμερα.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι, ανεξαρτήτως των συνθηκών, εξακολουθούμε να αξίζουμε αμέριστη αγάπη. Κατά συνέπεια, καταλήγουμε ν’ αναζητούμε την επιβεβαίωση των άλλων. Συχνά επιζητούμε την έγκριση, πασχίζοντας να παραβγούμε τους άλλους ανθρώπους.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που εξαπολύουμε πυρά ενάντια στα σφάλματα και τα ελαττώματα άλλων ανθρώπων, αισθανόμενοι έτσι ανώτεροι παρά τις δικές μας αδυναμίες και ατέλειες.

Ορισμένες φορές εξαρτιόμαστε από τους επαίνους, αφού μας τρομοκρατεί η ιδέα της κριτικής η οποία θα επαληθεύσει την ασημαντότητά μας κάτω από το φαίνεσθαι.

Η νοοτροπία αυτή μας φυτεύει μία ασίγαστη ανησυχία. Μοιάζει με ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί. Ακόμη και όταν φαίνεται ότι προηγούμαστε, εξακολουθούμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, φοβούμενοι μη τυχόν σπάσει το σχοινί.

Ας φανταστούμε έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής. Έναν ήρεμο, θαρραλέο ψυχισμό που μας αφήνει να επιδιώκουμε όσα θεωρούμε καλά και σημαντικά για τη ζωή μας, έχοντας πλήρη επίγνωση και αποδ0χή κάθε ενδεχόμενης αποτυχίας.

Κατά παράδοξο τρόπο, οι τελειομανείς άνθρωποι  είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αποτυχία. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τελειομανής φοβάται να ενεργοποιήσει και να εκδηλώσει τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα του.  Είναι τόσο ακόρεστος για την έγκριση των άλλων και τόσο φοβισμένος, ώστε αποφεύγει όλως διόλου ό.τι θεωρεί σωστό και σημαντικό για τη ζωή.

Ο δρόμος της ολοκληρωμένης και επιτυχημένης ζωής περνά μέσα από την αποτυχία

Οι τελειομανείς είναι άνθρωποι που εξακολουθούν να κάνουν ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, παρόλο που γνωρίζουν ότι τούς επιβραδύνουν την πορεία. Λειτουργούν έτσι γιατί είναι βέβαιοι πως η αποτυχία θα επαληθεύσει την αναξιότητά τους.

Ας φανταστούμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης: Φανταστείτε λοιπόν να είστε προσδεμένοι με μία βαριά άγκυρα που φθάνει στα άδυτα του εαυτού σας. Μία άγκυρα προσωπικής αποδοχής που δε θα αφήνει καμία καταιγίδα της ζωής να σας παρασύρει από το λιμάνι της ασφάλειας και της αίσθησης της αγάπης.

Το μικρό παιδί που αισθάνεται ανασφάλεια για το αν θα το αγαπούν άνευ όρων ενδέχεται να διστάσει να αποτολμήσει οτιδήποτε το αξιόλογο. Το ίδιο ισχύει και με τους μεγάλους.

Η τελειομανία πηγαίνει χέρι με χέρι με τον φόβο της αποτυχίας. Μοιάζει με φυλακή. Οφείλουμε όμως να εμείς να κρατάμε το κλειδί της φυλακής της τελειομανίας, και αν δεν το έχουμε, αν ψάξουμε να το βρούμε.

Εδώ πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής. Μπορείτε λοιπόν να κρατάτε το  κλειδί για μία ήρεμη και θαρραλέα ζωή. Μία ζωή στην οποία θα εμπνέετε στους ανθρώπους της σιγουριά και της ασφάλεια πως, ό.τι και αν γίνει, ανεξάρτητα από τα λάθη και τις αποτυχίες, αξίζουν την αγάπη.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι να κάνουμε για να ξεπεράσουμε μια αποτυχία

______________________

Όταν παραδίδετε το κλειδί της αποδοχής στους άλλους ανθρώπους, τότε είναι που αρχίζετε να πιστεύετε και οι ίδιοι σε αυτήν. Αρχίζετε να βιώνετε σε βάθος αυτή την πραγματικότητα.

Άπαξ και αποκτήσετε το κλειδί της ασφάλειας, τότε έχετε ξεφύγει από την εμμονή της τελειομανίας. Αναγνωρίζετε την αξία σας και την αίσθηση της αγάπης απλά ως ένα ανθρώπινο πλάσμα.

Τότε λοιπόν η ζωή γίνεται όμορφη και συναρπαστική. Τότε η αποτυχία δεν είναι τρομακτική. Ξεκινάτε να επιχειρείτε ομορφότερα και σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή.

Όταν πλέον είστε έτοιμοι να πέσετε στο πάτωμα, τότε η ζωή αποκτά καινούργιο νόημα.

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…