Ο δρόμος της επιμονής περνάει από την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Ο επίμονος άνθρωπος συνήθως επιτυγχάνει τους στόχους του. Το βλέπουμε γύρω μας και το θαυμάζουμε. Πώς θα βάλουμε κι εμείς λίγο παραπάνω από το καλώς εννοούμενο πείσμα στις ζωές μας;

Τι ακριβώς είναι η περιβόητη επιμονή και πώς θα την αναπτύξουμε ως στοιχείο του χαρακτήρα μας;  Επιμονή είναι να συνεχίζεις να κάνεις κάτι, παρά τα εμπόδια ή τις δυσκολίες που συναντάς στο δρόμο σου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, καθώς όταν έχει επιμονή  οι προσπάθειές του στέφονται σχεδόν πάντα με επιτυχία.

Ξεκινάμε με την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε

Ωστόσο, προκειμένου να έχετε επιμονή, απαιτείται πρωτίστως να διακατέχεστε από την πεποίθηση ότι μπορείτε πραγματικά να τα καταφέρετε. Εάν δεν πιστεύετε ότι μπορετε να πετύχετε, είναι πολύ εύκολο να χάσετε το αρχικό σας κίνητρο και να σταματήσετε να καταβάλλετε την όποια προσπάθεια.

Προσοχή, μην καταλήξουμε στο «δεν θα τα κατάφερνα ούτως ή άλλως»!

Και στο σημείο αυτό προκύπτει ο εξής φαύλος κύκλος: Χωρίς πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, καταλήγουμε στο να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες ευκολότερα και κατά συνέπεια στο να μην εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την πεποίθησή μας ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να τα καταφέρουμε, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και σε γενικευμένες αρνητικές σκέψεις, όπως «δεν θα τα κατάφερνα έτσι κι αλλιώς». Αυτός ο φαύλος κύκλος ενέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε τακτική συνήθεια με επιζήμια για εμάς αποτελέσματα.

Μέσα από τις δυσκολίες αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας

Από την άλλη πλευρά, αν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, δεν θα οδηγηθούμε στην εγκατάλειψη της προσπάθειας. Ναι, το πιο πιθανό είναι να συναντήσουμε στο δρόμο μας μεγάλες δυσκολίες, ή να βιώσουμε ήττες, αλλά λόγω του ότι πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, ακόμα και οι αποτυχίες που βιώνουμε, μάς κάνουν να αλλάζουμε τακτική ή να αναπροσαρμόζουμε το πλάνο δράσης μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Επειδή συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να προσαρμοζόμαστε, οδηγούμαστε σε αύξηση των πιθανοτήτων που έχουμε να επιτύχουμε. Αυτή είναι και η ουσία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας!

Ο επιμένων νικά

Από τα παραπάνω, επομένως, είναι αντιληπτό ότι η ραχοκοκαλιά της επιτυχίας, δεν είναι άλλη από την επιμονή. Πώς όμως μπορείτε να αναπτύξετε αυτό το χαρακτηριστικό; Όλα ξεκινούν από το να έχετε τη δυνατότητα να συνειδητοποιείτε έγκαιρα, αφενός την τάση σας να «παρατήσετε» την προσπάθεια και αφετέρου το γεγονός ότι έχοντας επιμονή, οι πιθανότητές σας να επιτύχετε είναι εξαιρετικά υψηλές.

Κάνετε συμφωνία με τον εαυτό σας

Τη στιγμή που ξεκινάτε μία νέα προσπάθεια, δεσμευτείτε απέναντι  στον εαυτό σας ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν θα τη διακόψετε για τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι δεν θα αλλάξετε την ακολουθούμενη στρατηγική σας πριν παρέλθει το διάστημα αυτό. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το χρονικό διάστημα εξαρτάται από εσάς.

Ευελιξία, προσαρμοστικότητα και προσήλωση

Όταν παρέλθει η «προθεσμία» που έχετε θέσει στον εαυτό σας, μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν η στρατηγική που ακολουθούσατε μέχρι τότε αποδίδει και αν θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο ή εάν πρέπει να προβείτε σε αναπροσαρμογές του πλάνου δράσης σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εγκαταλείψει μία στρατηγική που ακολουθούσατε μέχρι πρότινος, προς αντικατάσταση μίας άλλης, αφού την έχετε πρώτα αξιολογήσει.

 Όμως μην εγκαταλείψετε τους στόχους σας. Επιμονή δεν σημαίνει εμμένω στην ίδια στρατηγική ανεξαρτήτως αποτελέσματος με την πεποίθηση ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον θα πετύχει», αλλά η προσήλωση στον ίδιο στόχο ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξουν οι επιμέρους ακολουθούμενες στρατηγικές σας!

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.