Ο δρόμος προς την ειλικρίνεια

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου

«Η ειλικρίνεια είναι το μοναδικό στερεό έδαφος για κάθε συνείδηση»
 έγραφε ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ. Είστε σίγουροι ότι κάθε φορά είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και κατ’ επέκταση και με τους άλλους; Ο άνθρωπος έχει την τάση να «αποκρύπτει» στοιχεία, από τον ίδιο του τον εαυτό, στοιχεία που τον δυσαρεστούν και έχουν σχέση με προσωπικές επιλογές. Το σημαντικό βήμα προς την απόλυτη ειλικρίνεια είναι να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια. Οι περισσότεροι την αγνοούμε, οπότε έχουμε την κατάσταση που είναι γνωστή ως Φαινόμενο του Παγόβουνου. Τα συναισθήματά μας μοιάζουν με παγόβουνο, δηλαδή φανερώνουμε ένα ελάχιστο μέρος και το υπόλοιπο παραμένει “κάτω από το νερό”. Ας δούμε ορισμένα βήματα που οδηγούν στην ειλικρίνεια…

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Πόσο εύκολο είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας; Το μυστικό είναι πως δεν θα το κάνετε μόνοι σας. Ίσως μια επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο θα βοηθούσε. Θυμηθείτε πως σε ένα ψυχολόγο δεν πηγαίνουμε μόνο όταν έχουμε πρόβλημα. Πολλές φορές τον επισκεπτόμαστε απλώς για συμβουλές, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Ο ψυχολόγος είναι ο άνθρωπος εκείνος που θα σας βοηθήσει να τα βρείτε με τον εαυτό σας και να καταλάβετε τελικά ποιοι είστε. Να βρείτε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, να διορθώσετε τα λάθη σας και να βρείτε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας.

Βάλτε όρια

Τα όρια είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και δε θα πρέπει με τίποτα να το παραλείψετε. Τα όρια μπαίνουν παντού: στην οικογένεια, στους φίλους ,στη σχέση σας ακόμη και στον εαυτό σας. Βάζοντας όρια στον εαυτό σας, βάζετε όρια και στη ζωή σας. Θα περιορίσετε πράγματα που νομίζατε πως θέλατε να κάνετε αλλά τελικά δεν σας αντιπροσωπεύουν και σας «χαλάνε».

Ελέγχετε τις πράξεις σας

Μη κινείσθε στο κενό. Πριν κάνετε οτιδήποτε σκεφθείτε το καλά. Οργανώστε τη μέρα σας. Πείτε: «τι θέλω να κάνω σήμερα;» και αρχίστε να γράφετε σε ένα χαρτί όλες τις δουλειές που έχετε να κάνετε με σειρά προτεραιότητας και έπειτα ξεκινήστε να τις πραγματοποιείτε. Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας. Αν πάλι δε μιλάμε για δουλειές αλλά για συζητήσεις και συμφωνίες, τότε προσέξτε πολύ τον τρόπο που θα προβάλετε τον εαυτό σας.

Να είστε δίκαιοι και με σεβασμό

Όπως οι άλλοι θέλετε να σας σέβονται εσάς και τις επιθυμίες σας, έτσι να σέβεστε και εσείς τους άλλους. Ο σεβασμός είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι κάτι το οποίο αποκτάται ο σεβασμός κερδίζεται. Αν θέλετε λοιπόν να δώσετε μια καλή εικόνα του εαυτού σας και να φανείτε ειλικρινείς προσπαθήστε να δείξετε το σεβασμό σας προς το πρόσωπο του άλλου και δε θα χάσετε. Επίσης θα πρέπει να είστε δίκαιοι και να μη κοιτάτε μόνο τον εαυτό σας και το πώς θα περάσετε καλά εσείς αλλά να ενδιαφέρεσθε και για τους άλλους γύρω σας.

Να είστε ανοικτοί

Μην αισθάνεσαι ντροπή και ανασφάλεια για τα όσα κάνετε γιατί αυτό δείχνει φόβο και καθόλου σιγουριά για τις πράξεις σας. Συνεπώς δεν εμπνέεται καθόλου εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Γι αυτό λοιπόν θα πρέπει να είστε ανοικτοί και να μιλάτε έτσι ώστε να δείξετε το καλύτερο εαυτό σας και να κερδίσετε τις εντυπώσεις.

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Κανείς δε γεννήθηκε αλάνθαστος. ΄Ολοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη και μέσα από αυτά μαθαίνουμε. Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και υπάρχουν για να διορθωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι έτσι λοιπόν και εσείς προσπαθήστε να διορθώσετε τα λάθη που έχετε κάνει μέχρι τώρα και να δείτε που θα εμπνέεται περισσότερη ειλικρίνεια.

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.