Ο δρόμος για την αληθινή ελευθερία με βάση τον Επίκτητο

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σε μια εποχή που επίσημα “κατέχουμε” κάθε είδος ελευθερίας, πόσο ελεύθεροι τελικά είμαστε; Με βάση τον Επίκτητο, ελάχιστα.

Ίσως και αυτό εξηγεί γιατί με όλη την τεχνολογική εξέλιξη και την ευμάρεια που υπάρχει στον δυτικό κόσμο, βλέπεις να αυξάνονται ραγδαία τα σημάδια δυστυχίας στους ανθρώπους:

  • κατάθλιψη
  • αυτοάνοσα
  • bullying
  • διαζύγια
  • αύξηση της βίας
  • άγχος
  • κρίσεις πανικού

Όλα τα παραπάνω φαινόμενα είναι όχι απλώς σε έξαρση την τελευταία δεκαετία, αλλά αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό. Τι να φταίει άραγε;

Μήπως αυτά που νομίζουμε ότι θα μας έκαναν ελεύθερους και ευτυχισμένους, είναι τα ίδια που μας έχουν “δέσει χειροπόδαρα” και δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε;

Ο Επίκτητος δίνει τα βήματα που οδηγούν στον δρόμο της ελευθερίας. Της αληθινής ελευθερίας όμως, που είναι απόλυτα στο χέρι μας και δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στη δυστυχία.

Στο βιβλίο “Επίκτητος-ο δρόμος για την ελευθερία”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, παρουσιάζεται η άποψή του για την ελευθερία. Αναφέρεται στην ελευθερία:

  • να ζούμε σε αρμονία με τη φύση
  • να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε τον εαυτό μας
  • να επιθυμούμε πάντα και μόνο ό,τι είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε.

Η ελευθερία σύμφωνα με τον Επίκτητο, “δεν είναι ούτε νομικό καθεστώς ούτε η δυνατότητα να κυκλοφορούμε ελεύθεροι. Είναι ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που έχουν ανοσία στην αναστάτωση και την απογοήτευση, επειδή οι επιθυμίες και οι αποφάσεις τους εξαρτώνται από τους ίδιους και δεν αφορούν τίποτα από όσα δεν μπορούν να αποκτήσουν μόνοι τους”.

Κεντρικό θέμα της διδασκαλίας του στωικού φιλόσοφου είναι η ελευθερία που προκύπτει όταν είμαστε εσωτερικά απαλλαγμένοι από την απογοήτευση και τη δυσαρμονία, ώστε να μας λείπουν ελάχιστα ή και τίποτα που δνε μπορούμε να αποκτήσουμε μόνοι μας. Είμαστε ουσιαστικά υπεύθυνοι για την ευημερία μας.

Η φιλοσοφία του Επίκτητου έχει απήχηση και σήμερα, καθώς εστιάζει με ιδιαίτερη ακρίβεια και ένταση σε καταστάσεις που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε τόπο και κάθε χρόνο. Τα συναισθήματα στα οποία προτείνει θεραπεία – φόβος, άγχος, φθόνος, θυμός, κακία, θλίψη – τα έχουμε νιώσει όλοι μας. Μάλιστα ο θυμός, ο φόβος και το άγχος είναι τα κυρίαρχα της εποχής μας.

Αν θέλετε να μάθετε να διαχειρίζεστε τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα μη χάσετε το webinar του Believe in You, με θέμα τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, από τον κύκλο σεμιναρίων του Ιουνίου με τίτλο “Ικανότητες υγείας και ευτυχίας”.

https://www.flowmagazine.gr/believeinyouworkshops69/

Ο Επίκτητος επιμένει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας μας. Σύμφωνα με τον Ζήνωνα η ελευθερία είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων είναι σοφοί. “Είμαστε υποδουλωμένοι αν αφεθούμε σε οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο, είτε επειδή το σώμα μας μάς απογοητεύει, είτε επειδή τα πάθη και τα συναισθήματά μας μάς έχουν κυριεύσει, είτε επειδή συνδέουμε την ευημερία μας με πράγματα που εξαρτώνται από άλλους– ανθρώπους, περιουσία, δημοτικότητα ή απλώς τύχη”.

Ο Επίκτητος λοιπόν μας θυμίζει την ουσία της απόλυτης ελευθερίας που όλοι μπορούμε να κατακτήσουμε. “Ο νους, όπως ισχυρίζεται- φροντίζοντας να συμπεριλάβει την κρίση, τα κίνητρα και τη βούληση- εξαρτάται πλήρως από εμάς. Πράγματι ο νους είμαστε εμείς, αν εστιάσουμε τις δυνάμεις μας για αυτοδιάθεση και δεν επιτρέπουμε στα πράγματα που μας σερβίρει ο κόσμος να ελέγχουν τις επθυμίες και τις αποστροφές μας”.

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…