Ο διατροφολόγος στο κινητό μου

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι εφαρμογές στο κινητό μας έχουν επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων και χρησιμοτήτων. Μια από αυτές είναι και η διατροφή, στην οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας που έχουμε γνωρίσει στον 21 αιώνα είναι πρωτοφανής. Πολλές λειτουργίες και εργασίες οι οποίες παλαιότερα απαιτούσαν μια πληθώρα μηχανημάτων και συσκευών πλέον απλά μπορούν να γίνουν με την χρήση του κινητού μας τηλεφώνου. Τα smartphones  έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της  ζωής μας και μαζί με αυτά και οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για να καλύψουν κάθε είδους ανάγκη. Μια κατηγορία εφαρμογών ασχολείται με την διατροφή μας και μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη.

Εξατομικευμένο σχέδιο διατροφής

Οι περισσότερες εφαρμογές παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας πλάνου διατροφής το οποίο να ταιριάζει στον σωματότυπό μας και στις ενεργειακές ανάγκες μας βάσει των ενεργειών και των δραστηριοτήτων μας. Επιπλέον ανάλογα με τον στόχο τον οποίο έχουμε μας δείχνουν και τις πιο σωστές διατροφικά επιλογές ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να πεινάσουμε.

Μετράνε θερμίδες

Μια επιτυχημένη διατροφή στηρίζεται στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι για να χάσουμε περιττά κιλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οι θερμίδες οι οποίες καταναλώνουμε μέσα σε μια ημέρα να είναι λιγότερες από τις θερμίδες τις οποίες  καίμε ή χρησιμοποιούμε. Για να χάσουμε ένα κιλό χρειάζεται να κάψουμε 3600 θερμίδες περισσότερες από αυτές τις οποίες έχουμε καταναλώσει. Οι εφαρμογές διατροφής καταγράφουν τις θερμίδες τις οποίες καίμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και μας δείχνουν πόσες θερμίδες έχουμε προσλάβει με την τροφή μας δημιουργώντας το σωστό ισοζύγιο.

Ο διατροφολόγος στο κινητό μου

Bonus tip: Για να μετρήσει η εφαρμογή σωστά το ισοζύγιο μας είναι απαραίτητο να εισάγουμε όλες τις τροφές που έχουμε καταναλώσει συμπεριλαμβανομένων και των υγρών τροφίμων όπως για παράδειγμα των αναψυκτικών που έχουμε πιει ή των αλκοολούχων ποτών μια και ακόμα και αυτά περιέχουν θερμίδες.

Περιορισμοί των εφαρμογών αυτών

Οι εφαρμογές αυτές είναι πολύ αποδοτικές όσον αφορά την ανίχνευση και την παρακολούθηση της διατροφής μας. Όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν αν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με την υγεία μας ή με την έλλειψη κάποιων συστατικών (όπως για παράδειγμα αν έχουμε έλλειψη σιδήρου).  Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή είναι να ζητήσουμε την συνδρομή κάποιου ειδικού διατροφολόγου μια και ενδέχεται να χρειάζεται να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Οι εφαρμογές δεν μπορούν να δημιουργήσουν πρόγραμμα για τέτοιου είδους περιπτώσεις ούτε να μας προτείνουν την σωστή δόση του συμπληρώματος διατροφής που θα πρέπει να καταναλώσουμε.

Ο διατροφολόγος στο κινητό μου

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι εφαρμογές διατροφής είναι αρκετά χρήσιμες και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ιδανικού μας σώματος. Δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν πλήρως έναν ειδικό και καταρτισμένο επιστήμονα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.