Ο αθλητισμός στη ζωή μας και τα αθλήματα που ευνοούν την καλή διάθεση

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Έρευνες έχουν δείξει πως ο αθλητισμός, ευνοεί την καλή λειτουργία του σώματος και την βελτίωση της διάθεσής μας.

Τα οφέλη και οι ικανότητες που αναπτύσσονται

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το σώμα, εφοδιάζει τον αθλητή με δυνάμεις και αντοχές, ενέργεια και δραστηριοποίηση, τον μυεί σε έναν τρόπο ζωής ευνοϊκό για την υγεία, με δράση αλλά και με ξεκούραση.

Επίσης, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση, γεμίζουν το άτομο με αισιοδοξία, ενώ ευνοούνται οι δυνατότητες συγκέντρωσης, αντίληψης και μνήμης.

Σε ό,τι σχετίζεται τώρα με την ψυχική υγεία, τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά, καθώς: ο άνθρωπος που αθλείται αφοσιώνεται στους στόχους του, εκτονώνεται από την ένταση, προλαμβάνει ασθένειες, έχει λιγότερες εθιστικές τάσεις, αποκτά ευεξία καθώς και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Τέλος, έχει αυτογνωσία, αυτοέλεγχο και γνώση των ατομικών του ορίων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις δυσκολιών μάθησης, δυσκολίας κοινωνικοποίησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, επιτυγχάνεται με την άθληση η ψυχική ανάταση και το αίσθημα αισιοδοξίας.

Ο αθλητισμός στη ζωή μας και τα αθλήματα που ευνοούν την καλή διάθεση

Οι ειδικοί τονίζουν πως με τα αποτελέσματα αυτά, συνδέεται αναπόσπαστα η μακράς διαρκείας άσκηση, δηλαδή, η άσκηση που καθίσταται ως τρόπος ζωής. Υιοθετώντας και τηρώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καταφέρνει κανείς να κάνει κτήμα του τις εξής δεξιότητες:

  • Αξίες
  • Αυτοπεποίθηση
  • Βελτίωση
  • Στοχοθεσία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως θετική ψυχολογία, το αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης που έχει ο ενασχολούμενος, από τα ατομικά του επιτεύγματα, μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Όταν το άτομο έχει αυτογνωσία, αυτοδυναμία, ηρεμία, έλεγχο, προσαρμοστικότητα, επιλύει προβλήματα και κοινωνικοποιείται, τότε αισθάνεται καλά.

Έχει αποδειχθεί πως με την άθληση:

  • ενισχύονται: οι ικανότητες διαμόρφωσης σχέσεων εμπιστοσύνης, η καλή μνήμη, η αντίληψη, η συναισθηματική καλή υγεία, το αίσθημα ασφάλειας, οι επιτυχίες σε σπουδές και εργασιακά περιβάλλοντα, οι σχέσεις με τους ερωτικούς συντρόφους και η καλή διάθεση.
  • Ενώ μειώνονται: οι φόβοι, ο θυμός, το στρες, ο πονοκέφαλος, η κατάθλιψη, οι καταχρήσεις, η αποχή από την εργασία ή η μη επίδοση, η ανισορροπία.

Σύμφωνα με τον Elkinton, η ποιότητα ζωής διαμορφώνεται από το αίσθημα ηρεμίας, ισορροπίας, ικανοποίησης στις διαπροσωπικές σχέσεις και αισιοδοξίας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr