Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας: μια ακόμη διδακτική ιστορία του Χόρχε Μπουκάι

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Οι  «Μικροί Αναγνώστες εν δράσει» παρουσιάζουν αυτή τη φορά ένα ακόμη παραμύθι του δημοφιλούς ψυχιάτρου Χόρχε Μπουκάι. Αυτή τη φορά μέσα από τις σελίδες της διδακτικής αυτής ιστορίας οι μικροί μας φίλοι εισάγονται σε έννοιες όπως το θάρρος, καθώς και στη δύναμη που μπορεί να κρύβει μέσα της η λέξη μπορώ.

«Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας», των εκδόσεων OPERA θα μπορούσα να πω ότι είναι η εικονογραφημένη μορφή μιας επιγραφής που συναντούσα στο διάδρομο του γυμνασίου, η οποία έγραφε πάνω της : θέλω=μπορώ. Ο καθένας από εμάς, ακόμη και τα παιδιά, συναντάει κατά τη διάρκεια της ζωής του διάφορα εμπόδια. Για κάποια από αυτά βρήκαμε από μικροί τον τρόπο να τα ξεπερνάμε, άλλα πάλι έμειναν εκεί, στερώντας μας την ελευθερία και γεμίζοντάς μας με την πεποίθηση ότι ποτέ δε θα καταφέρουμε να τα υπερπηδήσουμε, εφόσον προσπαθήσαμε τόσες φορές χωρίς όμως αποτέλεσμα. Και τότε είναι που φωλιάζει μέσα μας η πεποίθηση ότι αφού δεν μπορέσαμε τότε, δε θα μπορέσουμε ποτέ. Έτσι, μένουμε δέσμιοι μιας ανάμνησης, η οποία μας ακινητοποιεί, μας καθηλώνει, απομακρύνοντάς μας από τον πραγματικό μας στόχο, την ελευθερία.

Κατά τρόπο ανάλογο φαίνεται ότι δρούσε και ο ελέφαντας της ιστορίας. Από μικρός ήταν αλυσοδεμένος σε ένα ξύλινο παλούκι. Τότε κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σπάσει τα δεσμά που τον περιόριζαν. Όσο όμως και αν προσπαθούσε, δεν έπαυε να είναι ένα νεογέννητο ελεφαντάκι ενάντια σε ένα γερό και ακούνητο παλούκι. Κάποια στιγμή λοιπόν το μικρό ελεφαντάκι αποδέχθηκε τη μοίρα του και έπαψε να προσπαθεί. Ακόμα και όταν μεγάλωσε και έγινε ένας θεόρατος ελέφαντας συνέχιζε να μένει δέσμιος ενός ανίσχυρου πλέον παλουκιού. Η ανάμνηση της αδυναμίας των πρώτων χρόνων της ζωής του χάραξε μέσα του αποτρέποντας τον από το να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του.

Το δίχως άλλο «Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική και μη βιβλιοθήκη. Μέσα από τα πινέλα και τα μολύβια τυο εικονογράφου Γκούστι, η διδακτική ιστορία του Χ. Μπουκάι πήρε μορφή και χρώμα μαθαίνοντας στα παιδιά να μη δειλιάζουν, να προσπαθούν ξανά και ξανά με όλη τους την ψυχή, προκειμένου να φέρουν την αλλαγή που επιθυμούν! Το μυστήριο του αλυσοδεμένου ελέφαντα τους παρακινεί να μη δειλιάζουν μπροστά στα μικρά ή μεγάλα εμπόδια που θα συναντούν, αλλά να συναισθάνονται το μέγεθος της δύναμής τους, προσπαθώντας να κάνουν πάντα ένα βήμα μπροστά.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…