Ο 12λογος του καλοκαιριού για καλή στοματική υγεία

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ο 12λογος του καλοκαιριού για καλή στοματική υγείαΤο καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα περίεργη περίοδος για την υγεία μας. Τείνουμε να ξεχνάμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, στα πλαίσια της ανεμελιάς και της γενικότερης ξεκούρασης. Μία από τις συνηθέστερες παραλείψεις μας είναι η φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, πάντως εξέδωσε έναν δωδεκάλογο για καλή στοματική υγεία.

1. Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στις αποσκευές σας και την οδοντόβουρτσα (κανονική ή ταξιδιωτική).

2. Πριν ξεκινήσετε για διακοπές επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα εκτάκτων περιστατικών.

3. Μπορείτε και πρέπει να τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά

4. Περιορίστε όσο μπορείτε τα τυποποιημένα snacks (γαριδάκια, πατατάκια κ.λ.π.).

5. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών, και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π.).

6. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

7. Βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές τη ημέρα, έστω και αν ταξιδεύετε

8. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δέντρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

9. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους τη θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα δόντια.

10. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Εάν μεν έχουν απλά αλλάξει θέση, πιέστε τα στην αρχική και επισκεφθείτε τον πλησιέστερο οδοντίατρο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα, φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επειγόντως επισκεφθείτε οδοντίατρο.

11. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σαν εργαλείο για διάφορες δουλειές (λύσιμο κόμπων, κόψιμο σπάγγων, σπάσιμο ξηρών καρπών και άνοιγμα συσκευασιών τροφίμων ή ποτών).

12. Μετά το τέλος των διακοπών, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των διαφόρων προβλημάτων.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr