Ο βελονισμός ως παραδοσιακή Κινεζική ιατρική επιστήμη.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Ο βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού).

Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει και να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας οπότε και επαναφέρει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται.

Τι είναι πράγματι ο ιατρικός βελονισμός;

Ο ιατρικός βελονισμός αναφέρεται στην εφαρμογή του βελονισμού, ως αυτόνομη ή συμπληρωματική θεραπεία, σύμφωνα με την δυτική ιατρική σκέψη από ιατρούς, ειδικά εκπαιδευμένους. Η επιλογή των περιστατικών γίνεται σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο σχεδιασμός των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι αποτέλεσμα συνδυασμού συγκεκριμένων οδηγιών με βάση πολλών ιατρικών εργασιών και της εμπειρίας του θεράποντα ιατρού. Η κάθε θεραπεία εξατομικεύεται αφού σχεδιάζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τη βαρύτητα της ασθένειας – διαταραχής.

Ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο αφορά την επιλογή των σημείων όπου τοποθετούνται οι βελόνες, τον χρόνο παραμονής τους στο σώμα, τον αριθμό των συνεδριών, τη συχνότητα, τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης μέσω του ηλεκτροβελονισμού κ.α.

Ο βελονισμός είναι μια ιατρική τεχνική με αναλγητική και θεραπευτική δράση για αρκετές ασθένειες και διαταραχές. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο, μη φαρμακευτική, η οποία μπορεί να θεωρείται μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητας της για συγκεκριμένες περιπτώσεις, αποτελεί αντικείμενο μελέτης και έρευνας σε πολλά κέντρα του ιατρικού κόσμου της Δύσης ώστε να ερμηνευτεί ο μηχανισμός δράση της
Ο βελονισμός έχει αθροιστική δράση για αυτό και τα αποτελέσματα του αξιολογούνται συνήθως μετά την 4η – 6η συνεδρία.

Ποια διαδικασία ακολουθεί ο ειδικά εκπαιδευμένος επιστήμονας;

Ως ιατρική πράξη είναι εγκεκριμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχει θεσπιστεί από αυτόν ένας ευρύς κατάλογος 40 και πλέον ενδείξεων.

Στον παραδοσιακό βελονισμό, που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ιδίως στην Κίνα, οι βελόνες τοποθετούνται στο σώμα σύμφωνα τις αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο βελονισμός, στηρίζεται στην διέγερση των νευρικών απολήξεων του δέρματος και των αισθητικών μυών. Από εκεί ξεκινάει η αποστολή μηνυμάτων στον νωτιαίο μυελό και κατόπιν στον εγκέφαλο. Σε συνεργασία με τους νευρικούς ιστούς και τα σήματα που στέλνουν, εμποδίζεται η μετάδοση των σινιάλων του πόνου.

Ο ασθενής τοποθετείται σε άνετη στάση, συνήθως ξαπλώνει ή κάθεται. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και τοποθετούνται σε προκαθορισμένα σημεία του σώματος, αναλόγως της παθολογίας. Αυτά μπορεί να είναι κοντά στο σημείο πόνου ή απομακρυσμένα.

Τα σημεία που θα επιλεγούν σε κάθε θεραπεία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, αρκετά όμως για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως είναι 10-20 σημεία.

Το μήκος της βελόνας ποικίλει και η διάμετρος της είναι πολύ μικρή, 0,3 mm. Η συνεδρία του βελονισμού διαρκεί 20–30 λεπτά. Αναλόγως της ένδειξης οργανώνεται ένα πλάνο με τον αριθμό και τη συχνότητα των συνεδριών.

Με τον πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ίδιου μας του σώματος, πετυχαίνουμε οφέλη και θεραπείες εκεί που η Δυτική Ιατρική θα χρησιμοποιούσε χημικά σκευάσματα και επεμβατικές μεθόδους.

Τι είναι τα σημεία του βελονισμού;

Τα βελονιστικά σημεία, είναι τα συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος στα οποία εισάγει τις βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής. Αυτά τα σημεία ονομάζονται ¨ενεργειακά¨, καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει αυξημένη ροή της ενέργειας. Είναι συνήθως και τα σημεία που υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις.

Αυτές οι νευρικές απολήξεις βοηθούν στο να υπάρχει και μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα, άρα και περισσότερη ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο, τα σημεία του βελονισμού στοχεύουν σε αυτά τα σωματικά κέντρα. Από το 1960, αυτά τα μέρη του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούνται ως σημεία ενεργοποίησης, λόγω των πολλών νευρικών απολήξεων.

Η αίσθηση που έχει ο ασθενής όταν ο βελονιστής εισάγει την βελόνα στο σώμα του, είναι ένα μούδιασμα ή ένα ανεπαίσθητο τσίμπιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βελόνα στοχεύει στις λεπτές και μεσαίες νευρικές απολήξεις. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα από διαβήτη ή αλκοόλ, η αντίληψη αυτή μπορεί να είναι μειωμένη και επίσης η ανταπόκριση στα οφέλη του βελονισμού μπορεί να καθυστερήσει. Με λίγες παραπάνω συνεδρίες όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.

Άρα, η κατάσταση των περιφερικών νεύρων ενός ασθενή, είναι εκείνη που θα ορίσει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, τα σημεία του βελονισμού, αν θέλουμε να τα απαριθμήσουμε, θα φτάσουν περίπου στις 2000.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ασύλληπτος, για αυτό πρακτικά ένας βελονιστής είναι αρκετό να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί περίπου 120 σημεία. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει βοήθεια από ειδικά σχεδιασμένους χάρτες και ανατομικά μοντέλα, που βοηθούν τους επαγγελματίες στην σωστή και ακριβή εφαρμογή της θεραπείας.

Η περίπτωση του κάθε ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον βελονιστή. Αν υπάρχει, για παράδειγμα κάποια ασθένεια, τα σημεία του βελονισμού είναι πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και άλλα συμπτώματα ανάλογα των περιπτώσεων. Τα μέρη του σώματος που μας δίνουν συνήθως και τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι γύρω από τις αρθρώσεις και τους μύες της πλάτης και των χεριών και των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν και οι νευρικές μας διακλαδώσεις.

Η επιτυχία λοιπόν σε αυτή την θεραπεία, οφείλεται στο να γνωρίζει και να εφαρμόζει σωστά τα σημεία του βελονισμού ο θεραπευτής μας. Από
εκεί και πέρα το σώμα με τα δικά του όπλα θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχει ο καθένας μας.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Influence:

Είμαι η Ελένη και έχω γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…