Οι νυχτοπερπατητές κοιμούνται… ή όχι;

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η υπνοβασία είναι μία διαταραχή ύπνου, στην οποία υπάρχει συνδυασμός καταστάσεων ύπνου και ξύπνιου, στην ουσία ενώ ο εγκέφαλος κοιμάται το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί. Η αιτία όπως έχουν αναφέρει ερευνητές, βρίσκεται σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που δεν «κλείνουν» σωστά και, σποραδικά, προκαλούν έτσι εξωτερικές ενδείξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας. Θεωρείται κληρονομική και συναντάται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες και ελάχιστα σε μεγαλύτερες.

Ο φυσιολογικός κύκλος ύπνου περιλαμβάνει διακριτά στάδια ανάμεσα στην ελαφριά νύστα και το βαθύ ύπνο. Το στάδιο NREM1 κατά το οποίο ο ύπνος χαρακτηρίζεται ελαφρύς, το ΝREM2 κατά το οποίο ο ύπνος μας είναι πιο ενοποιημένος, ΝREM4 όπου ανήκει επίσης στην περίοδο ύπνου βραδέων κυμάτων, και το στάδιο REM που χαρακτηρίζεται από γρήγορη κίνηση των ματιών και σχετίζεται με τα όνειρα. Η υπνοβασία, παρατηρείται κατά την διάρκεια βαθύ ύπνου.

Τα άτομα που πάσχουν από τέτοιου είδους διαταραχές εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα:

  • Σκόπιμες κινήσεις σε κατάσταση ημι-αφύπνισης. Οι υπνοβάτες είτε ανακάθονται στο κρεβάτι και κουνούν τα πόδια τους είτε σηκώνονται και περπατούν τριγύρω. Κάποιοι βέβαια, μετακινούν έπιπλα, ντύνονται-γδύνονται, τρώνε ή οδηγούν ακόμη και αυτοκίνητο.
  • Ανοιχτά μάτια. Το πρόσωπο και τα μάτια τους ανέκφραστα και σαστισμένα.
  • Καμία ανάμνηση. Το πρωί δεν θυμούνται απολύτως τίποτα, για την βραδινή τους ενέργεια, αλλά ίσως μία ανάμνηση από κάποιο άσχημο όνειρο.
  • Αίσθημα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Ο ασθενής αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, θα υπάρξει απώλεια συντονισμού στις κινήσεις και στην ομιλία του με αποτέλεσμα να μην γίνεται κατανοητός.

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να ξυπνήσουμε ή να τρομάξουμε έναν υπνοβάτη, γιατί πιθανόν να μην μας αναγνωρίσει και να μας επιτεθεί, ή ακόμη, ο ίδιος να τραυματιστεί.

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε, τον πιάνουμε από το χέρι και τον οδηγούμε στο κρεβάτι. Αν πάλι κάποιος θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του καλύτερα να απομακρύνει τα αιχμηρά αντικείμενα και να κλειδώνει τις πόρτες και φυσικά να επισκεφτεί έναν έμπειρο ψυχολόγο.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr