Ντύσιμο και διάθεση

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Στην ψυχολογία μας και στη διάθεσή μας πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για το κατά πόσο θα είναι σε καλή και ανεβασμένη κατάσταση ή όχι.Τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν, οι έγνοιες το ίδιο, το άγχος δεδομένο, οι υποχρεώσεις μα και τα έκτακτα περιστατικά. Μέσα σε όλα αυτά αν προστεθεί και το κατά πόσο η προσωπική μας ζωή είναι καλή ώστε να ισορροπούμε και να γεμίζουμε μπαταρίες ψυχικά, καταλαβαίνει κανείς πως δεν θέλει και πολύ η κατάσταση να ξεφύγει και να παραδοθούμε στην κακοδιαθεσία ή ακόμη χειρότερα στη θλίψη.

Η διάθεσή μου

Το να παραδοθείς και να επιτρέψεις σε όλα αυτά να σου καθορίσουν τα κέφια, είναι το μόνο εύκολο. Το δύσκολο είναι να δώσεις τη μάχη. Και οφείλεις να το κάνεις επειδή είναι επικίνδυνο να αφεθείς και δεν σου αξίζει κιόλας αυτό. Πέρα από άλλα πράγματα που σχετίζονται βαθύτερα με την όποια κακή σου διάθεση ή ψυχολογική κατάσταση και θα πρέπει να φροντίσεις να βοηθηθείς, σίγουρα υπάρχουν και άλλα. Ενδεχομένως πιο μικρά, πιο ασήμαντα, πιο καθημερινα και απλά, όμως μες την απλότητα καμιά φορά βρίσκονται οι λύσεις ή τουλάχιστο στην προσπάθεια.

Ο ρόλος του ντυσίματος

Κάτι λοιπόν που παίζει μεγάλο ρόλο στη διάθεση και την ψυχολογία ιδιαιτέρως εμάς των γυναικών, είναι και η εμφάνισή μας και συγκεκριμένα ο τρόπος ντυσίματος. Ίσως ακούγεται παράδοξο κάπως αλλά είναι αλήθεια πως αν φροντίσεις τον εαυτό σου, έστω και με το ζόρι, διασφαλίζεις μια πιο ανεβασμένη διάθεση. Νιώθεις όμορφα και αν σε δουν όμορφη και περιποιημένη και οι γύρω και κυρίως αν θα σου κάνουν κοπλιμέντο, φυσικό κι επόμενο να νιώσεις καλύτερα.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση έχουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Κι ας μην κρυβόμαστε πως η φιλαρέσκεια είναι χαρακτηριστικό μας. Αντιθέτως αν νιώθουμε άσχημα μέσα μας και αυτό το επιβεβαιώνουμε με την εξωτερική μας εμφάνιση, η κατάστασή μας δεν θα βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, μάλλον θα πάρει την κατιούσα κιόλας.

Κάντο …οικονομικά

Το ιδανικό βεβαίως και το ωραιότερο θα ήταν να το κάνουμε όλο αυτό με μια ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας και καινούριες αγορές. Αυτό σίγουρα θα μας ανέβαζε αφάνταστα από την αρχική διαδικασία ακόμη, του να τριγυρνάς στα καταστήματα και να προβάρεις ή να ψάχνεις και να ενθουσιάζεσαι με χρώματα, σχέδια και τα πάντα που αφορούν το ντύσιμο. Ωστόσο επειδή αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει τουλάχιστο οποιαδήποτε στιγμή πια, αφού διανύουμε δύσκολες εποχές οικονομικά, πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις. Και υπάρχουν αν πραγματικά το θέλουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε απλώς αξεσουάρ σε χαρούμενα χρώματα, όπως φουλάρια ή κάποιο φο-μπιζού ή ένα καπέλο για παράδειγμα. Όλα αυτά είναι φτηνά και θα κάνουν θαύματα με κάποια από τα ρούχα μας. Μπορούμε επίσης να κάνουμε μικροαλλαγές σε κάποια ρούχα προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάτι. Μπορούμε ακόμη πιο απλά να τολμήσουμε να συνδυάσουμε στυλ που ως τώρα αποφεύγαμε ταιριάζοντας κομμάτια που δεν φορέσαμε ποτέ μαζί.

Είναι λοιπόν ένα βηματάκι το να νιώσουμε όμορφα η φροντίδα της εξωτερικής μας εμφάνισης και δη η επιλογή όμορφου ντυσίματος κι αυτό δεν έχει να κάνει σαφώς ούτε με τα χρήματα που θα διαθέσουμε, ούτε με άλλους κανόνες. Ό,τι μας κάνει εμάς να αισθανθούμε καλά με τον εαυτό μας, είναι το ζητούμενο.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…