Ντρέπεσαι για το σώμα σου; Όχι πια!

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

«Κοίτα πόσα κιλά έχω πάρει! Πώς θα βγω στην παραλία έτσι;»

«Πώς θα καταφέρω να χάσω αυτήν την κοιλιά και την περιφέρεια! Δεν αντέχω να με βλέπω έτσι!»

«Κοίτα οι άλλες τι ωραία σώματα έχουν… Αν ήμουν κι εγώ σαν αυτές, θα ήμουν μια χαρά με τον εαυτό μου…» 

Ντρέπεσαι για το σώμα σου; Ή τουλάχιστον για κάποια ατέλεια που εσύ εντοπίζεις πάνω του; Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους για να απαγκιστρωθείς από το λεγόμενο «bodyshaming»

 1. Σταμάτα τη σύγκριση! 

Πέραν του ότι από προσωπική εμπειρία, μετά από πολλά χρόνια σύγκρισης του εαυτού μου με τρίτους, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο δε θα βγάλεις καμία, μα καμία άκρη, μα θα καταλήξεις παγιδευμένος/η σε έναν φαύλο κύκλο αυτoαμφισβήτησης. Σε προκαλώ την επόμενη φορά που θα θέσεις τον εαυτό σου αντικείμενο σύγκρισης, να γίνεις πιο παρατηρητικός/ή. 

Τι εννοώ με αυτό; Πρόσεξε τι είναι αυτό που συγκρίνεις. Θα δεις ότι είναι αυτό, για το οποίο νιώθεις ότι υστερείς. Μιας και το θέμα μας είναι το bodyshaming, θα δεις ότι συγκρίνεις εκείνο το σημείο του σώματός σου, για το οποίο ντρέπεσαι ή νιώθεις άβολα.

Παράδειγμα: Είσαι γυναίκα και πιστεύεις ότι έχεις μεγάλη περιφέρεια; Στην περιφέρεια θα πέσει το μάτι σου, σε μία γυναίκα  που θα δεις με μαγιό στην παραλία! Και το επόμενο βήμα; Η πολυαγαπημένη μας συνήθεια: η σύγκριση! «Τώρα αυτή έχει μεγαλύτερη περιφέρεια από εμένα ή όχι»;

Και σε ρωτώ: Και να έχει, τι θα αλλάξει; Θα σταματήσεις να νιώθεις άβολα με την δική σου περιφέρεια; Όχι! Ίσως στιγμιαία ναι… αλλά μετά, πάλι θα συνεχίσεις να μπαίνεις στην ίδια διαδικασία ξανά και ξανά, μέχρι που θα βρεις κάποια που θα έχει μικρότερη περιφέρεια από εσένα και τότε θα επιβεβαιώσεις τον εαυτό σου ότι έχεις δίκιο που νιώθεις άσχημα για την μεγάλη σου περιφέρεια, άρα δικαιωματικά μπορείς να απογοητευτείς, να στενοχωρηθείς, ή ακόμα χειρότερα, να πνίξεις τον πόνο σου στα γλυκά (τα οποία παρεμπιπτόντως, θα κάνουν και την περιφέρεια μεγαλύτερη). Σε ρωτώ ξανά, λοιπόν, είναι λειτουργική για εσένα αυτή η σύγκριση; Τι κερδίζεις από αυτήν;

Θα μου πεις «Γίνεται ασυναίσθητα!» και το κατανοώ. Στο χέρι σου όμως είναι να την σταματήσεις. Σιγά-σιγά, ένα βήμα τη φορά. Ξεκίνα με δέσμευση απέναντι στον εαυτό σου, ότι για μία ολόκληρη μέρα δε θα συγκριθείς με κανέναν για τίποτα. Θα είσαι απλά εσύ. Με τις ατέλειές σου. Μετά κάνε τη μία μέρα, δύο, τρεις, μία εβδομάδα, ένα μήνα και ούτω καθεξής. Και μιας και αναφέραμε τις ατέλειες, πάμε στο επόμενο στάδιο:

Ντρέπεσαι για το σώμα σου; Ή τουλάχιστον για κάποια ατέλεια που εσύ εντοπίζεις πάνω του; Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους για να απαγκιστρωθείς από το λεγόμενο «bodyshaming».

 2. Αποδέξου ότι ούτε είσαι, ούτε θα γίνεις τέλειος/α! 

Ομοίως και το σώμα σου. Είναι, ήταν και θα συνεχίσει να είναι ατελές. Θες να είσαι αδύνατος/η; Πάντα υπάρχει το πιο αδύνατο. Θες να έχεις γράμμωση; Πάντα υπάρχει το πιο αρμονικά γραμμωμένο. Θες να είσαι δυνατός; Θα βρεις και δυνατότερο… Γρήγορος; Υπάρχει και ο γρηγορότερος! Και από τον γρηγορότερο, υπάρχει ο ακόμα πιο γρήγορος. Ξέρεις τι δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει πουθενά άλλος άνθρωπος που να διαθέτει ακριβώς τα ίδια εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά με τα δικά σου. Αυτά τα χαρακτηριστικά σου, λοιπόν, θετικά και αρνητικά, αυτά είναι που σε κάνουν μοναδικό/ή …Ακόμα και αυτά για τα οποία ντρέπεσαι. Ακόμα και αυτά αποτελούν μέρος της δικής σου μοναδικότητας. Τέλειος/α δεν είσαι. Είσαι όμως μοναδικός/ή

Και αν έχεις την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει το τέλειο, αφού καθημερινά το βλέπεις σε φωτογραφίες στα socialmedia, σου υπενθυμίζω τον μαγικό και ουτοπικό κόσμο των φίλτρων! Και εσύ έχεις τη δυνατότητα, στις φωτογραφίες σου, να βάλεις όσα φίλτρα θες, να επεξεργαστείς το σώμα σου όσο και όπως θες, για να καλύψεις τη ματαιοδοξία σου για το «τέλειο». Ποιον κοροϊδεύεις όμως αγαπητέ/ή μου; Τους άλλους ή τον εαυτό σου; Άσε το σώμα σου να φανεί όπως είναι, γιατί αυτό είναι. Τι κερδίζεις γνωρίζοντας ότι κοινοποιείς μία φωτογραφία σου, που το μόνο που είναι αληθινό σε αυτήν, είναι ο φακός που την τράβηξε; Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και δεν θα το αναλύσουμε περαιτέρω εδώ. 

 3. Αυτό-αγάπη!

Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη αντικρύζεις έναν άνθρωπο που αγαπάς; Σου αρέσεις; Θα σε επέλεγες για σύντροφό σου ή για φίλο σου; Πώς νιώθεις για αυτόν τον άνθρωπο που καθρεφτίζεται μπροστά σου; Τον επιβραβεύεις για την πορεία του; Για αυτό που είναι τώρα; Ή εστιάζεις στα σημεία για τα οποία ντρέπεσαι; Μήπως παρα είσαι αυστηρός/ή μαζί του;

Στάσου στον καθρέφτη σου, δες τα σημεία του σώματός σου που σε κάνουν να ντρέπεσαι και πες του «Είσαι αρκετός ακριβώς όπως είσαι. Σε αγαπάω είτε με είτε χωρίς αυτά». Είσαι αρκετός… με παραπάνω ή με λιγότερα κιλά, ψηλότερος ή κοντύτερος, δυνατός ή αδύναμος, είσαι αρκετός γιατί είσαι ο μοναδικός εαυτός σου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή σου, έχουν επιλέξει να βρίσκονται δίπλα σου, επειδή τους γεμίζει η παρουσία σου. Τους γεμίζεις εσύ. Και θα συνεχίζουν να είναι δίπλα σου ανεξάρτητα από τα εκατοστά της περιφέρειάς σου. Γιατί; Ε κάτι καλό θα έχει κάνει ο άνθρωπος που βλέπεις  στον καθρέφτη σου… κάτι καλό θα έχει κάνει, που βλέπουν οι άλλοι και δεν βλέπεις εσύ, γιατί έχεις αποπροσανατολιστεί ρίχνοντας όλη σου την προσοχή στην περιφέρεια! 

Ντρέπεσαι για το σώμα σου; Ή τουλάχιστον για κάποια ατέλεια που εσύ εντοπίζεις πάνω του; Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους για να απαγκιστρωθείς από το λεγόμενο «bodyshaming».

 4. Απόφυγε την ψευδαίσθηση της  αυτό-αγάπης υπό προϋποθέσεις!

«Όταν φτάσω τα κιλά που θέλω, θα νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου και θα με αγαπήσω». Όταν φτάσεις τα κιλά που θες, θα βρεις άλλη ατέλεια να ασχοληθείς και όλα θα συνεχίσουν να κυλούν όπως πριν. Το πρόβλημα δεν είναι στα κιλά! Δεν είναι στην κοιλιά, στην κυτταρίτιδα ή στην περιφέρεια… είναι μέσα σου. Δεν σου λέω με αυτό ότι μόλις λύσεις το πρόβλημα που κρύβεται μέσα σου, ως δια μαγείας θα φτιάξει και το έξω σου. 

Όμως, αποδεχόμενος/η το σώμα σου με τις ατέλειές του και κάνοντας προσωπική εσωτερική εργασία, από την οποία θα προκύψει αυθεντική και ειλικρινής αυτό-αγάπη, τότε θα γίνεις σύμμαχος του εαυτού σου και μαζί θα ξεκινήσετε την υιοθέτηση υγιών συνηθειών. Εν ολίγοις, το κίνητρό σου για να βελτιωθεί το σώμα σου δεν θα είναι εξωγενές, αλλά θα πηγάζει από την αγάπη σου για τον εαυτό σου. Δεν θα προσπαθείς να φτιάξεις το σώμα σου για να αρέσεις στους γύρω σου, γιατί δεν θα το έχεις ανάγκη αυτό, αφού εσύ ο ίδιος θα  αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι. Αυτή η αγάπη θα σε οδηγήσει σε μία νέα, εσωτερική ανάγκη αυτοφροντίδας. Και με τη σειρά της, αυτή η εσωτερική ανάγκη θα σε οδηγήσει σε όλες τις απαραίτητες δράσεις βελτίωσης της εξωτερικής σου εικόνας, οι οποίες δεν θα πηγάζουν από ένα πιεστικό «πρέπει» αλλά θα εφαρμόζονται στο πλαίσιο ενός υγιούς καθημερινού τρόπου ζωής.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι το “bodyshaming”, ποιοι το ασκούν και γιατί


 5. Απελευθερώσου από δυσλειτουργικές σκέψεις! 

«Αν φανεί η κυτταρίτιδά μου όλοι θα με σχολιάζουν!» και κάπως έτσι, καταλήγεις να κρύβεις το σώμα σου ή να κυκλοφορείς στην παραλία και να ντρέπεσαι να βγάλεις το παντελόνι σου… για να μην σε δουν οι γύρω σου και εκτεθείς! Για να σε ηρεμήσω: Κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί σου. Γιατί; Γιατί δεν είσαι ο μόνος/η με ανασφάλειες! Όπως εσύ, έτσι και οι υπόλοιποι είναι απασχολημένοι με τις δικές τους ανασφάλειες και όσοι έχουν απελευθερωθεί από την εγκλωβιστική αυτή διαδικασία, σε διαβεβαιώ ότι και να δουν  την κυτταρίτιδά σου, δεν θα τη σχολιάσουν. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό μας πάει στο τελευταίο βήμα: 

Ντρέπεσαι για το σώμα σου; Ή τουλάχιστον για κάποια ατέλεια που εσύ εντοπίζεις πάνω του; Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους για να απαγκιστρωθείς από το λεγόμενο «bodyshaming».

 6. Σταμάτα να κρίνεις τους άλλους!

Για να κρίνεις τον εαυτό σου τόσο αυστηρά, σίγουρα έχεις την τάση να κρίνεις και τους γύρω σου. Όπως ανέφερα για το στάδιο της σύγκρισης, έτσι και εδώ, αυτά στα οποία νιώθεις ότι υστερείς, τείνεις να τα σχολιάζεις και σε τρίτους. Πόσες φορές έχεις σχολιάσει αρνητικά το  σώμα κάποιου ανθρώπου που είδες στην παραλία; Ίσως αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα για τις δικές σου ατέλειες, όμως στην πραγματικότητα, σου κάνει το μεγαλύτερο κακό, διότι σε εγκλωβίζει σε έναν αρνητικό και επικριτικό τρόπο σκέψης. 

Αυτόν τον τρόπο σκέψης στρέφεις και στον ίδιο σου τον εαυτό, όχι μόνο στους άλλους. Αυτός ο τρόπος σκέψης αποτελεί την πηγή του προβλήματος που δημιουργείται στη σχέση σου με τον εαυτό σου και με το σώμα σου. Όπως ανέφερα, λοιπόν, προηγουμένως, για το θέμα της σύγκρισης, σου θέτω μία τελευταία πρόκληση. Δεσμεύσου απέναντι στον εαυτό σου, ότι έστω για μία μέρα δεν θα επικρίνεις τίποτα σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Αν θέλεις τόσο πολύ να σχολιάσεις κάτι πάνω του, εντόπισε και σχολίασε κάτι θετικό. Εξασκήσου στο να εντοπίζεις τα θετικά σημεία στους γύρω σου και θα δεις ότι αυτό θα το στρέψεις και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Και κάτι τελευταίο για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: Τα παραπάνω βήματα θα σε βοηθήσουν να απελευθερωθείς από το bodyshaming, αλλά μην πέσεις στην παγίδα να τα χρησιμοποιήσεις ως μία ωραία δικαιολογία για να εγκαταλείψεις την όποια προσπάθεια βελτίωσης και περιποίησης της εξωτερικής σου εμφάνισης! Η γραμμή είναι πολύ λεπτή και η απελευθέρωσή μας από το αίσθημα της ντροπής για τις ατέλειές μας, δεν συνεπάγεται εγκατάλειψη της κάθε προσπάθειας βελτίωσής μας ή υιοθέτησης υγιεινών καθημερινών συνηθειών που βελτιώνουν, όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και την υγεία μας. 

Συντάκτης: Μαριαλένα Φωναζάκη, Life Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.