Ντοκιμαντέρ που συγκλόνισαν (Μέρος 1ο)

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Θα μπορούσε ένα ντοκιμαντέρ να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο, τη ζωή σας και την ψυχή σας; 

Σε μια παγκόσμια δημοσκόπηση που έγινε, 50,7% των vegan, άλλαξαν τρόπο ζωής εν μία νυκτί. Όταν τα λόγια πια στερέψουν, οι εικόνες δίνουν τις σκληρότερες, μα πιο αληθινές απαντήσεις. 

Μερικά από αυτά τα ντοκιμαντέρ προκειμένου να γυριστούν, άνθρωποι έθεσαν την ζωή τους σε κίνδυνο, οπότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αναγνωρίσουμε τον ηρωισμό τους, είναι να τα παρακολουθήσουμε με μάτια ορθάνοιχτα. 

Seaspiracy 

Ζώντας σε μία χώρα που βιοπορίζεται από τις θάλασσές της, πρέπει να κατανοήσουμε, ότι αν η ζωή σε αυτές στερέψει, θα έχει αντίκτυπο και στον κάθε ένα από εμάς, σε προσωπικό επίπεδο. 

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προβάλλεται ο βασανισμός που δέχονται θαλάσσια είδη, η αλίευση τους μέχρι εξαφάνισης αλλά ταυτόχρονα αληθινά ντοκουμέντα μέσα από διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι στον βωμό τους χρήματος, θυσιάζουν τους ωκεανούς μας. 

Οι ωκεανοί μας, είναι η πηγή ζωής της Γης, παράγοντας το μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου.

Το φυτοπλαγκτόν μας δίνει το 85% του οξυγόνου και αυτό τρέφεται από τις ακαθαρσίες κητωδών. Με την υπεραλίευση και τη θανάτωση των κητωδών, η τροφική αλυσίδα σπάει. 

Ο λόγος όμως που σπάει δεν είναι για να καταλήξουν πάντα στα πιάτα μας, αλλά γιατί σκοτώνονται είτε για να μην αποτελούν πλέον πρόβλημα στη μείωση των ψαριών, είτε δίχτυα που ξυρίζουν τους βυθούς των ωκεανών μας, εξολοθρέφουν κάθε μορφή ζωής, όπως είναι τα φύκια και τα κοράλλια.

Εφόσον οι εκπομπές CO² αυξάνονται, φυσικό επακόλουθο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι πάγοι λιώνουν, θέτοντας μας όλους σε άμεσο κίνδυνο. Η αλλαγή του κλίματος, θα προκαλέσει στειρότητα στη γη με αποτέλεσμα την έλλειψη τροφής. 

Ελλοχεύει όμως και κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Ιοί και βακτήρια που είναι εκατομμύρια χρόνια παγωμένα, θα έρθουν στην επιφάνεια εξαπολύοντας ένα νέο Αρμαγεδδών, ίσως και μεγαλύτερο από την μετάδοση του Covid – 19 παγκόσμια. 

Τέλος, αυτό που θα λυγίσει όλους τους θεατές είναι το human trafficking το οποίο υπάρχει. Πλοία γεμάτα ανθρώπους που έχουν απαχθεί, εργάζονται σε συνθήκες εγκληματικές. Ο δείκτης θνησιμότητας των εργατών είναι υψηλός. Συγκεκριμένα συγκρίνεται με τον πόλεμο του Ιράκ. 4.563 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ σε βάθος 15 ετών ενώ την ίδια στιγμή έχουμε μετρήσει 360.000 νεκρούς στον τομέα της αλιείας. 

Τις συνθήκες αυτές επιβεβαιώνουν εργάτες από την Ταϊλάνδη που βίωσαν κακοποίηση. Πτώματα ανθρώπων μεταφέρονταν σε ψυγεία ή όσοι προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, πετάχτηκαν στη θάλασσα εξασφαλίζοντας τη σιγή τους.

Αυτά είναι λίγα από τα θέματα τα οποία παρουσιάζονται εντός 90 λεπτών. Αν αυτά που αναφέρθηκαν, σας έχουν προκαλέσει σύγχυση, φανταστείτε τι θα αισθανθείτε βλέποντάς το.

Eartlings

Αφηγητής μας, δεν είναι απλά ένας ακτιβιστής αλλά ένας γνωστός ηθοποιός, που τρέφει τεράστια αγάπη στα ζώα και παλεύει για την επιβίωσή τους στον κόσμο μας. Αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Joaquin Phoenix.

Η αφήγηση ξεκινά…

Εφόσον, εμείς όλοι κατοικούμε τη Γη, όλοι εμείς θεωρούμαστε γήινα πλάσματα. Δεν υπάρχει σεξισμός, δεν υπάρχει ρατσισμός ή σπισισμός στον όρο γήινης ύπαρξης. Περιλαμβάνει ισάξια κάθε ένα από εμάς, θερμόαιμο ή ψυχρόαιμο, θηλαστικό, σπονδυλοτό και ασπόνδυλο, πτηνό, ερπετό, αμφίβιο, ψάρι και άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα που μοιράζονται τον πλανήτη με εκατομμύρια αλλά έμβια όντα, καθώς μαζί εξελισσόμαστε εδώ. Ωστόσο μόνο οι ανθρώπινες γήινες υπάρξεις τείνουν να  κυριαρχούν στη Γη, αντιμετωπίζοντας συχνά τις υπόλοιπες γήινες υπάρξεις και έμβια όντα ως ευτελή αντικείμενα.”

6 χρόνια επίπονων καταγραφών, κρυφών καμερών και επικίνδυνων λήψεων προβάλλονται σε μία ταινία. Κάθε λογής πλάσμα που έχει βιώσει βασανισμό και βίαιο θάνατο, βρίσκει δικαίωση σε κάθε λεπτό αυτής της ταινίας. 

My Octopus Teacher 

Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ σε σχέση με τις προηγούμενες αναφορές. Η ιστορία ξεκινάει με μια βουτιά σε ένα δάσος από κέλπιες όπου ο δύτης συναντά τον μεγαλύτερο δάσκαλο της ζωής του, ένα θηλυκό χταπόδι. 

Ένα πιο ανάλαφρο ντοκιμαντέρ το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν και νεότερες ηλικίες καθώς διδάσκει τον σεβασμό. 

Μια ιστορία φιλίας και αγάπης η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στο δύτη και το νεαρό χταπόδι. Στην αρχή η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αντάμωση των δύο, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι εφήμερο. 

Περνώντας ο καιρός, ανακαλύπτουμε ότι τα χταπόδια δεν έχουν μόνο ευφυΐα και ενσυναίσθηση, αλλά έχουν ανάγκη ψυχαγωγίας. Βλέποντας τη μικρή χταποδούλα να κρύβεται πίσω από τις κέλπιες και να τρομάζει τα ψάρια για να τα κυνηγήσει, μας έρχονται στο μυαλό σκηνές από τα παιδικά μας χρόνια που κυνηγούσαμε τα περιστέρια στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να τα δούμε να πετούν.

Γλυκόπικρη η γεύση που αφήνει επισημαίνοντας ότι όλα τα πλάσματα έχουν έναν κύκλο ζωής. Έναν κύκλο ζωής που οφείλουμε να σεβόμαστε και να μην διαταράσσουμε. 

Ωστόσο, πέρα από την όμορφη ιστορία που θα ζήσετε πίσω από την οθόνη σας, θα αποκτήσετε νέα αντίληψη για τα δικαιώματα των χταποδιών. Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι αυτό το πλάσμα είναι τόσο περίπλοκο με εξαιρετική ευφυΐα, ισπανική εταιρεία προετοιμάζει την πρώτη παγκόσμια καλλιέργεια χταποδιού επιδιώκοντας την εξαγωγή 3.000 τόνων κρέατος ετησίως. 

Περισσότερο από 350.000 τόνους άγριων χταποδιών αλιεύονται σε Ασία και Νότια Αμερική, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη τους.

Ενώ όμως αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, η Αγγλία αναγνωρίζει το είδος ως ένα ζώο με ενσυναίσθηση το οποίο θα υποφέρει υπό αυτές τις συνθήκες.

Εσάς τι σας λέει για αυτό η συνείδησή σας;

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.