«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ …μέσω του kitesurfing»

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Ένα από τα πιο διαδεδομένα και ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα νερού στον κόσμο τα τελευταία χρόνια το οποίο έχει κερδίσει πολλούς θιασώτες είναι το «kitesurfing ή kiteboarding».

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το συγκεκριμένο σπορ είναι μια σανίδα  ή διαφορετικά το «surf» και ένας «αετός» η αλλιώς «kite». Μέσω της ώθησης του ανέμου και τη βοήθεια του «kite» ο αθλούμενος κινείται στο νερό, κάνει τα άλματά του ή διασχίζει τα κύματα. 

Το «kitesurfing» είναι ένα σπορ με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κάθε άτομο που αγαπά τη θάλασσα και αναζητά την περιπέτεια και τη συγκίνηση. Οι εκπαιδευτές ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, ούτε είναι απαραίτητο κάποιο ιδιαίτερο αθλητικό «background». Βασική προϋπόθεση είναι να είναι κάποιος καλός κολυμβητής, να αγαπά την αδρεναλίνη και να λάβει τη σωστή εκπαίδευση, ώστε να μάθει την τεχνική και όλους τους απαραίτητους κανόνες για  να είναι ασφαλής ο ίδιος και οι γύρω του, αποφεύγοντας και προλαμβάνοντας  τραυματισμούς.  

Όσον αφορά την ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος «kitesurfing» είναι από την παιδική ηλικία – γύρω στα 8 χρόνια-αλλά και σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής του. 

Συγκριτικά με το «windsurfing» το «kitesurfing» είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση. Όταν μάλιστα ευνοεί ο αέρας, σε μια εβδομάδα περίπου μπορεί κάποιος να γίνει ένας «kitesurfer» που θα αθλείται και θα διασκεδάζει παράλληλα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο αθλητής μπορεί να πραγματοποιήσει άλματα, ακόμη και σε ήρεμο νερό και σε σύντομο διάστημα αφού η εκμάθησή τους είναι πολύ πιο εύκολη από οποιοδήποτε άλλο άθλημα. 

Όσο για τα οφέλη που θα αποκομίσει όποιος κάνει «kitesurfing» είναι ποικίλα. Αρχικά γυμνάζεται και τονώνεται όλο το σώμα και βελτιώνεται η ισορροπία. Καθώς είναι απαραίτητο ο αθλούμενος να είναι συγκεντρωμένος και να συντονίζει τις κινήσεις του, αποκτά καλύτερα αντανακλαστικά.  

Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να μειωθεί το στρες και ταυτόχρονα δημιουργείται μεγάλη αίσθηση ευεξίας. Ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοείται η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Τέλος το «kitesurfing» αποτελεί έναν τέλειο τρόπο για αδυνάτισμα και βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ατόμου. 

Πέρα όμως από τη σωματικά και πνευματικά οφέλη που θα αποκομίσει ο «kitesurfer», μέσα από το συγκεκριμένο σπορ θα γνωρίσει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, με τους οποίους θα μοιραστεί τις εμπειρίες που έχουν βιώσει «σχίζοντας» τα κύματα, ενώ θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο το σεβασμό για τη θάλασσα και για το περιβάλλον.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών προσφέρεται για τους λάτρεις του εν λόγω σπορ. Η καλή θερμοκρασία, οι υπέροχες παραλίες της αλλά το κυριότερο οι άνεμοί της, την καθιστούν ειδυλλιακό προορισμό όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για να κάνει κάποιος ένα «extreme sport»  κόντρα στον άνεμο και να νιώσει με το «αετό» του ότι «πετάει» πάνω από τα κύματα! 

(Ευχαριστώ την Ζωή Χελιώτου, εκπαιδεύτρια kitesurfing του Paros Kite Pro Center  στην Πούντα Πάρου για τις χρήσιμες πληροφορίες της)

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…