Νότιος Αφρική: Ώρα για εξερεύνηση

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Νότιος Αφρική: Ώρα για εξερεύνησηΜια από τις ομορφότερες χώρες γεμάτη από αντιθέσεις και γοητεία, με ιστορία και πολιτισμό που εντυπωσιάζει. Οι αγώνες για την ελευθερία και την ανάπτυξη άφησαν εποχή. Διάσημη χώρα για την άγρια ομορφιά της και επαφή με πραγματικά υπέροχα ζώα όπως ελέφαντες και ζέβρες. Μια χώρα για τους λάτρεις της περιπέτειας και της εξερεύνησης.

Ιστορία

Η Νότια Αφρική ως εθνική οντότητα βίωσε μια εντελώς διαφορετική εξελικτική πορεία από άλλα αφρικανικά έθνη, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως στη βάση δύο βασικών παραγόντων:

  • Η μετανάστευση από την Ευρώπη πλησίασε επίπεδα που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε άλλες αφρικανικές κοινότητες.
  • Γεωλογικά διακρίνεται για τον μεγάλο ορυκτολογικό πλούτο της, γεγονός που προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η διαμόρφωση ενός πολυφυλετικού κράτους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί διαμορφώνουν το 75% του συνολικού πληθυσμού. Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής.

Το κλίμα κυμαίνεται από Μεσογειακό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σε ήπιο στο κεντρικό τμήμα της χώρας και υποτροπικό στο βορειοανατολικό, σε μία μικρή περιοχή δε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, το κλίμα είναι όμοιο με αυτό που επικρατεί σε έρημο. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας απολαμβάνει ζεστές ηλιόλουστες ημέρες και δροσερές νύχτες. Βροχοπτώσεις συνήθως λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο), αν και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας οι βροχοπτώσεις συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο). Η θερμοκρασία γενικότερα επηρεάζεται από διακυμάνσεις στο υψόμετρο, από το έδαφος και τα θαλάσσια ρεύματα. Καθώς ο Νοτιοαφρικανικός ήλιος είναι πολύ δυνατός, συνίσταται να προστατεύεστε με αντηλιακά προϊόντα υψηλής προστασίας.

Αξιοθέατα

Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ

Ταξίδι στη Νότια Αφρική δίχως σαφάρι είναι μισό. Εδώ θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε την άγρια ζωή, επιλέγοντας το Εθνικό πάρκο Kruger, που είναι το καλύτερο της χώρας. Μέσα σε μια έκταση 2,5 εκατομμυρίων εκταρίων, φιλοξενούνται περισσότερα από 500 είδη πτηνών και 147 θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 λιονταριών, 5.500 ρινόκερων, 13.000 ελεφάντων, 1.000 λεοπαρδάλεων και 28.000 βούβαλων. Τον μακρύ κατάλογο της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Kruger συμπληρώνουν ύαινες, ζέβρες, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι, αντιλόπες, τσιτάχ και καμηλοπαρδάλεις.

Νότιος Αφρική: Ώρα για εξερεύνησηΚάστρο της Καλής Ελπίδος

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως και αποτελεί μία από τις παλαιότερες Ευρωπαϊκές κατασκευές στη Νότιο Αφρική. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1666 και το 1679 και λειτουργούσε ως ναυτική βάση ανεφοδιασμού στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδος.

Εθνικός Κήπος Κίρστενμπορς

Διάσημος για την μοναδική φυσική ομορφιά με την μεγάλη ποικιλία Νοτιοαφρικανικών φυτών και λουλουδιών που βρίσκονται σε μία έκταση 528 εκταρίων.

Παλαιό Φρούριο

Η φυλακή όπου κρατήθηκαν αντιστασιακοί όπως ο Nelson Mandela και ο Mahatma Gandhi, λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο.

Χρυσορυχείο

Αντίγραφο του πρώτου χρυσωρυχείου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις υπόγειες εγκαταστάσεις καθώς και να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία ρευστοποίησης χρυσού.

Κλιπρίβιερσμπεργκ

Μόλις 11 χιλιόμετρα νότια του Γιοχάνεσμπουργκ, βρίσκεται το φυσικό αυτό πάρκο, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 150 είδη πουλιών, καθώς και 650 είδη τοπικών φυτών και δέντρων. Επίσης σε αυτήν την περιοχή έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στην λίθινη εποχή και χρονολογούνται τουλάχιστον 250.000 χρόνια πίσω.

Παζάρι Μάι-Μάι

Το παλαιότερο παραδοσιακό παζάρι της πόλης, που μας μεταφέρει στον μαγευτικό κόσμο της Αφρικανικής τέχνης και των τοπικών υφασμάτων. Επιπλέον θα βρείτε βότανα και παραδοσιακά γιατροσόφια.

Τα περιπετειώδη σαφάρι που οργανώνονται στο εθνικό πάρκο Κρούγκερ, οι ακτές της επαρχίας του Ακρωτηρίου με την εντυπωσιακή θέα στον ωκεανό, τα επιβλητικά όρη Drakensberg, η οδήγηση πάνω στη ρότα της παγκοσμίως γνωστής διαδρομής Garden Route. Επιπλέον θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις φυλές των Μπαντού και των Ζουλού, τα γραφικά απομεινάρια της πρώτης ολλανδικής αποίκισης και η διασκέδαση στο Σαν Σίτι (το τοπικό Λας Βέγκας), είναι τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στη Νότιο Αφρική.

Σαφάρι στην Αφρική

  • ΣΑΦΑΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
  • ΣΑΦΑΡΙ ΖΑΜΠΙΑ
  • ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΦΑΡΙ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΟΥΓΚΕΡ

Τα καλύτερα ξενοδοχεία

  • Tsala Treetop Lodge (http://www.tsala.com)
  • Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Serena (www.serenahotels.com)
  • Ngorongoro Crater Lodge ( www.ngorongorocrater.com)

Νότιος Αφρική: Ώρα για εξερεύνησηΤοπικά προϊόντα Αφρικής

Boerewors: Το κλασικό λουκάνικο, από βοδινό και χοιρινό κρέας, ελαφρό και αρωματισμένο με κόλιανδρο

Sosaties: Τα πιο δημοφιλή σουβλάκια των Νοτιοαφρικανών. Τα μαρινάρουν σε σάλτσα με κάρι και ανάμεσα στο κρέας βάζουν αποξηραμένα βερίκοκα

Vis: Τα ψάρια του ωκεανού, μαριναρισμένα σε πικάντικη μαρινάδα

Μaas: Πουρές από καλαμποκάλευρο με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Στη Νότιο Αφρική το πιο δημοφιλές ποτό είναι η μπύρα όμως σημαντικό ρόλο στην οικονομική της ανάπτυξη παίζει και η μεγάλη ποικιλία κρασιών τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή. Το Pinotage και το Chardonnay είναι από τα πιο γνωστά.

Έπειτα από όλες αυτές τις πληροφορίες δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε σε ένα τέτοιο ταξίδι. Τέλος είναι σημαντικό να πούμε ότι ιδανικές περίοδοι για να οργανώσετε ένα τέτοιο ταξίδι είναι από τέλος Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, που αντιστοιχεί στο δικό τους καλοκαίρι.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.