Ωραία τα υγιεινά τρόφιμα αλλά πολλές φορές νιώθουμε ότι κάτι μας λείπει…Δείτε παρακάτω διάφορες ενδιαφέρουσες συμβουλές σχετικά με την υγιεινή …
Νόστιμες αντικαταστάσεις τροφίμων για πιο υγιεινές επιλογές
Πολλοί από εμάς παλεύουν σε καθημερινή βάση με τη διατροφή τους καθώς προσπαθούν να εντάξουν σε αυτή περισσότερο φυσικές και υγιεινές επιλογές, βρίσκοντας όμως δυσκολίες τις περισσότερες φορές. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως η υγιεινή και θρεπτική διατροφή, κάθε άλλο παρά «βαρετή» είναι. Εν’ αντιθέσει αποτελείται από πληθώρα τροφίμων γεμάτων με χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Ειδικά αν τα χρησιμοποιήσετε σε ευφάνταστες συνταγές, εμπλουτίζοντας τα με καρυκεύματα και βότανα, θα δημιουργήσετε πραγματικά πεντανόστιμα πιάτα.
Ένα πολύ χρήσιμο όπλο για τη διατήρηση μίας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι η αντικατάσταση τροφίμων που σας επιβαρύνουν με άλλες, περισσότερο θρεπτικές επιλογές, εξίσου νόστιμες και λαχταριστές. Εμείς σας προτείνουμε ορισμένες έξυπνες αντικαταστάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας!
Πρωινό με βρώμη (αντί δημητριακών ή σφολιατοειδών)
Οποιοδήποτε επεξεργασμένο τρόφιμο, ακόμα και μια μπάρα δημητριακών που υπόσχεται να μας προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, είναι στην πραγματικότητα γεμάτο με περιττές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά δηλαδή. Ιδανικά, ετοιμάστε ένα μπολ βρώμη με κανέλα, ένα μήλο και μια κουταλιά φιστικοβούτυρο. Πεντανόστιμο και θρεπτικό για το ξεκίνημα της ημέρας σας!
Μπιφτέκι οσπρίων (αντί για μπέργκερ)
Σε καμία περίπτωση δεν σας προτείνουμε να κόψετε από τη διατροφή σας το κόκκινο κρέας. Θα ήταν ιδανικό όμως να προσέχετε τα λιπαρά που λαμβάνετε από αυτό. Ο κιμάς του μπέργκερ, δυστυχώς, είναι γεμάτος λίπος. Για ένα “μπιφτέκι” γεμάτο πρωτεΐνη αλλά χωρίς λιπαρά, καθώς και μια γερή δόση φυτικών ινών, προτιμήστε ένα φτιαγμένο από φασόλια ή φακές.
Λαχανικά (αντί για τυρί στο μπέργκερ)
Παραμένοντας στο αγαπημένο junk food, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την υπέροχη γεύση αλλά και τα αυξημένα λιπαρά του τυριού που χρησιμοποιείται. Αν μπορείτε να το αντικαταστήσετε με έξτρα λαχανικά, τότε γλιτώνετε πολλές θερμίδες, λιπαρά και αλάτι, ενώ εμπλουτίζετε το γεύμα σας με φυτικές ίνες.
Σόδα (αντί για αναψυκτικό)
Τα αναψυκτικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Η καλύτερη εναλλακτική – και για την υγεία, αλλά και για τα δόντια μας – είναι να έχουμε πάντα διαθέσιμο μεταλλικό νερό, στο οποίο μπορούμε να ρίξουμε για γεύση λίγο στυμμένο λεμόνι, πορτοκάλι, ή μια μικρή μόνο δόση χυμού φρούτου.
Πολύσπορο ψωμί ολικής (αντί για λευκό ψωμί)
Από αυτή την αντικατάσταση, έχουμε μόνο να κερδίσουμε, καθώς το λευκό ψωμί έχει πρακτικά μηδενική διατροφική αξία και περιέχει μόνο απλούς υδατάνθρακες, που μακροπρόθεσμα θα μας κάνουν κακό.
Λιωμένο αβοκάντο (αντί για μαγιονέζα)
Η μαγιονέζα – ακόμα και η light επιλογή – είναι απλώς πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά στο σαντουιτσάκι μας. Το αβοκάντο, από την άλλη, περιέχει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και C, και – συγγνώμη, μα θα το πούμε – πιο ενδιαφέρουσα γεύση.
Ζυμαρικά από… κολοκύθα (αντί για λευκά)
Εννοείται ότι θα μπορούσαμε να προτείνουμε ζυμαρικά ολικής, που τα προτείνουμε σίγουρα ως καλύτερη εναλλακτική των λευκών. Αλλά θα πούμε επίσης ότι ένα εργαλείο που κόβει σπιράλ το κολοκυθάκι, την κολοκύθα αλλά και τόσα άλλα λαχανικά για να φτιάξουμε “σπαγγέτι” είναι σίγουρα μία πολύ καλή επένδυση. Αν όχι μόνο για τις λίγες θερμίδες και τις φυτικές ίνες, για λόγους υπέροχης και τόσο ενδιαφέρουσας γεύσης.
Τσιπς λαχανικών (αντί για πατατάκια)
Για την ακρίβεια, τα πιο δημοφιλή στους κύκλους της υγιεινής διατροφής είναι τα τσιπς λαχανίδας. Φυσικά μπορείτε να τα δοκιμάσετε αν και δεν είναι και τόσο νόστιμα. Τσιπς όμως από καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτα και κάθε άλλο λαχανικό που μπορούμε να φανταστούμε, ψημένα με πολύ λίγο λάδι στον φούρνο, είναι μια πεντανόστιμη εναλλακτική όταν θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι. Επιπλέον, τα μεγάλα φύλλα από μπρόκολο και κουνουπίδι στον φούρνο, με λίγη πάπρικα, γίνονται το πιο τραγανό πράσινο σνακ.
Σολομός (αντί για μπριζόλα)
Ενώ το κόκκινο κρέας έχει μέρος στην υγιεινή μας διατροφή, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ενσωματώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι μας ο σολομός, ο τόνος ή το σκουμπρί, για να κερδίσουμε μαζί με την πρωτεΐνη μας και πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3.
Φρέσκα φρούτα (αντί για αποξηραμένα)
Είναι σίγουρα ιδιαίτερα νόστιμα και βολικά ως σνακ και φυσικά έχουν οφέλη και βιταμίνες, περιέχουν όμως αρκετή ζάχαρη και πολλές θερμίδες. Στην ουσία, μια μικρή χούφτα σταφίδες είναι γύρω στα δύο ολόκληρα τσαμπιά σταφύλια, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειαζόμαστε, ενώ δεν τρώμε κάτι ανθυγιεινό.