Νόστιμα και υγιεινά σνακ για το σχολείο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το καλοκαίρι πέρασε και έφτασε η πολύ ιδιαίτερη εποχή του φθινοπώρου. Για τους περισσότερους από εμάς, το φθινόπωρο δηλώνει μία νέα αρχή για κάτι όμορφο και δημιουργικό. Πόσο μάλλον για τους μικρούς μας φίλους, που ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, επιστρέφουν δυναμικά στα σχολεία, έτοιμοι για νέες προκλήσεις. Φυσικά, αυτή η εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τους γονείς, οι οποίοι μεταξύ άλλων, τρέχουν να προλάβουν τον εφοδιασμό της νέας σχολικής χρονιάς. Τετράδια, μολύβια, χάρακες είναι πλέον οι πρωταγωνιστές των ημερών!

Τι γίνεται όμως με το κολατσιό του μικρού μαθητή; Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας του, καθώς του παρέχει ενέργεια για να συνεχίσει το μάθημα. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο, το μικρό αυτό γεύμα της ημέρας να είναι νόστιμο, αποδοτικό και φυσικά υγιεινό. Ας δούμε μερικές ιδέες για σπιτικά σνακ που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

Μπάρες δημητριακών με βερίκοκα και σοκολάτα

Πρόκειται για μία άκρως απολαυστική λιχουδιά που παρέχει μεγάλα ποσά ενέργειας, ενώ παράλληλα προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει. Για 6 μπάρες θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα
  • ½ κούπα ωμά, ψημένα αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. τριμμένη και ψημένη καρύδα
  • Χοντρό αλάτι
  • 12 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση: Βάλτε στο μούλτι τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τη μία κουταλιά καρύδα και μία πρέζα αλάτι και «χτυπήστε» τα μέχρι να γίνουν τρίμμα. Απλώστε το μείγμα σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι και πιέστε το καλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε από πάνω τη σοκολάτα και την υπόλοιπη καρύδα. Μεταφέρετε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά. Στη συνέχεια κόψτε το σε έξι λωρίδες ώστε να προκύψουν έξι μπάρες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπανάνες, βρώμη, ταχίνι ή μέλι για απολαυστικές μπάρες δημητριακών.

Γκοφρέτες σπιτικές με σοκολάτα και δημητριακά

Ποιο παιδί δε λατρεύει τις γκοφρέτες; Αντί λοιπόν να του δίνετε τις έτοιμες γκοφρέτες του εμπορίου, γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά, μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολες σπιτικές γκοφρέτες, γι’ αυτό αλλά και όλη την οικογένεια!

  • 250 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), κατά προτίμηση βιολογικό
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 400 γρ. κορν φλέικς, κατά προτίμηση βιολογικά

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν- μαρί μέχρι να γίνει ένα λείο, σοκολατένιο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, μέχρι να γίνει χλιαρό. Έπειτα προσθέτουμε τα κορν φλέικς και ανακατεύουμε το μείγμα προσεκτικά. Δημιουργούμε μπαλάκια ή μπαστουνάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να σφίξει η κουβερτούρα. Οι γκοφρέτες μας είναι έτοιμες!

Ρολάκια γαλοπούλας με τυρί κρέμα

Αλμυρό σνακ που χορταίνει το παιδί, αφού είναι γεμάτο πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά

  • 2 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 2 φέτες γαλοπούλα

Εκτέλεση: Κόψτε την κόρα από τις φέτες και με έναν πλάστη ανοίξτε τις καλά, τόσο ώστε να γίνουν λεπτά φύλλα. Απλώστε σε κάθε φέτα τυρί κρέμα και από πάνω βάλτε μία φέτα γαλοπούλα. Τυλίξτε τα δύο ρολάκια σφιχτά και στερεώστε τα με οδοντογλυφίδες.

Πέρα όμως από αυτές τις συνταγές, υπάρχουν ένα σωρό άλλα, λαχταριστά και υγιεινά σνακ, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και μαζί με το παιδί σας, χαρίζοντάς του ώρες διασκέδασης και δημιουργίας. Μερικά από αυτά είναι:

  • Κέικ με ταχίνι και σοκολάτα
  • Μπισκότα με βρώμη και μέλι
  • Muffins με μπανάνα και σοκολάτα
  • Σπιτικά κρουασάν με γέμιση σοκολάτα ή μαρμελάδα
  • Σπιτική χορτόπιτα
  • Σπιτικό παστέλι
  • Σπιτικό σταφιδόψωμο
  • Σπιτική τυρόπιτα

…και πολλά άλλα νόστιμα, γλυκά ή αλμυρά σνακ, που μπορείτε να φτιάξετε ανάλογα τις προτιμήσεις και τα υλικά που διαθέτετε. Καλή σχολική χρονιά!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…