Νόσος του Πάρκινσον: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε σύγχρονες νόσους που μαστίζουν την ανθρωπότητα κάνοντας την καθημερινότητα αρκετά δύσκολη για τους ασθενείς. Μία από αυτές είναι η νόσος του Πάρκινσον, η οποία εμφανίζεται κατά κανόνα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών. Παράλληλα, τελευταίες μελέτες δείχνουν πως σπανιότερα η ασθένεια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε άτομα νεαρότερα των 50 χρόνων, ωστόσο η ομάδα αυτή αποτελεί το 10-15% όλων των περιπτώσεων. Η νόσος πήρε το όνομά της από τον Άγγλο γιατρό James Parkinson, ο οποίος δημοσίευσε την πρώτη περιγραφή της πάθησης αυτής το 1817.

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Πρόκειται για μία εκφυλιστική, εξελισσόμενη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), η οποία σταδιακά επηρεάζει κάποια από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της κίνησης. Η φθορά των συγκεκριμένων νευρώνων έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της κινητικότητας του ατόμου.

Το ΚΝΣ είναι μία πολύπλοκη δομή στον εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση και την εκτέλεση βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, όπως η κίνηση, η ομιλία, η μνήμη κ.α. Στην περίπτωση της κίνησης, χρειάζεται η συγχρονισμένη επικοινωνία περίπλοκων δομών του εγκεφάλου, η οποία κυρίως πραγματοποιείται μέσω της ντοπαμίνης. Η ουσία αυτή παράγεται από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία καλούνται μέλαινα ουσία. Με την πάροδο των χρόνων, οι νευρώνες αυτοί ακολουθούν μία φυσιολογική φθορά, η οποία επηρεάζει τη σύνθεση της ντοπαμίνης και κατά συνέπεια τη λειτουργία της κίνησης. Το χρονικό αυτό σημείο είναι κρίσιμο για τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον μπορούν να διαιρεθούν σε δύο βασικές κατηγορίες: τα κινητικά και τα μη κινητικά. Τα κινητικά συμπτώματα αφορούν την κινητικότητα του ατόμου και συνοψίζονται σε τρέμουλο των χεριών, του κεφαλιού ή/και του σαγονιού, βραδύτητα στις κινήσεις, κάμψη του σώματος προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του βαδίσματος και αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει συχνές πτώσεις. Στα μη κινητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται όλα αυτά που αφορούν άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, ένα άτομο με Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, εύκολη κόπωση και διαταραχές στην όσφρηση και στην κένωση στομάχου. Συνήθως τα παραπάνω αποτελούν και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται από έναν ειδικό νευρολόγο ο οποίος αξιολογεί τα συμπτώματα τους ασθενούς σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης. Η νόσος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί με τη χρήση κάποιας απεικονιστικής μεθόδου (αξονική, μαγνητική τομογραφία) καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια εξειδικευμένη εξέταση.

Στις μέρες μας, τα αίτια του Πάρκινσον βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη και έτσι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογική θεραπεία. Παρόλα αυτά, υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία η οποία ανακουφίζει τους ασθενείς από τα συμπτώματα, προσφέροντάς τους μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα φάρμακα αυτά βασίζονται στην αναπλήρωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μέσω της λήψης χαπιών. Παράλληλα, κάποιος ασθενής μπορεί να νιώσει πολύ καλύτερα αν ακολουθήσει μία σειρά από φυσιοθεραπείες στοχευμένες στην καλυτέρευση της κινητικότητας.

Αν πάσχετε από τη νόσο Πάρκινσον, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πιστά τη φαρμακευτική σας αγωγή και κάθε συμβουλή του γιατρού σας. Παράλληλα, οι αγαπημένες σας δραστηριότητες και ο αθλητισμός δεν πρέπει να σας εγκαταλείψουν καθώς μέσω αυτών, τόσο το σώμα, όσο και η ψυχολογία σας γίνονται δυνατότερα. Ακόμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως η νόσος θα είναι πάντα μέρος της ζωής σας, γι αυτό προσαρμοστείτε και συνεχίστε την καθημερινότητά της φυσιολογικά. Τέλος, μείνετε συνεχώς ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις και μην ξεχνάτε πως σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…