Νορβηγία: Το πρώτο ευρωπαϊκό υποβρύχιο εστιατόριο

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Όταν η τέχνη συναντά τη φύση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Όσο εντυπωσιακό είναι το «Under», το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη που πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πύλες του.

Βρίσκεται στις νότιες ακτές της Νορβηγίας και είναι σχεδιασμένο από Νορβηγούς αρχιτέκτονες. Το έργο κατασκευάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, που έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, την Εθνική Λυρική Σκηνή της Νορβηγίας, και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Το εστιατόριο, που μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα, ένα μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα, έχει το όνομα «Under» – που στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα» – και βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι τοίχοι του είναι έτσι κατασκευασμένοι, ώστε να αντέχουν ακόμα και τις πιο ακραίες συνθήκες στη θάλασσα.

Όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας Rune Grasdal, «Ένα από τα οφέλη του εστιατορίου είναι η σύνδεση της φύσης με την ξηρά. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείτε ασφαλείς κάτω από τη θάλασσα και με έναν πολύ δραματικό τρόπο να κατεβείτε περνώντας από έναν τσιμεντένιο σωλήνα».

Οι επισκέπτες ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα στο εστιατόριο, διασχίζοντας τρία επίπεδα, χωρητικότητας 100 ατόμων. Στο πρώτο επίπεδο, στην είσοδο του εστιατορίου βρίσκεται το βεστιάριο. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες περνούν στο δεύτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται το μπαρ και το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση από την ακτογραμμή στον ωκεανό. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει μια τραπεζαρία με δύο μεγάλα τραπέζια, ενώ μερικά μικρότερα είναι τοποθετημένα μπροστά από το μεγάλο ακρυλικό παράθυρο, ύψους 4 μέτρων. Ο Grasdal τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι επισκέπτες να νιώσουν ασφάλεια και να μην τους πιάσει κλειστοφοβία.

Η διαδικασία της μετάβασης αυτής, από την επιφάνεια της θάλασσας στο βάθος του ωκεανού, είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνει το εστιατόριο τόσο μοναδικό και γοητευτικό. Επιπλέον, το τεράστιο παράθυρο προσφέρει μια πανοραμική θέα του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ ο χώρος γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.

Στο σχεδιασμό του κτιρίου φυσικά έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις. Για το λόγο αυτό, τις ώρες εκτός λειτουργίας για το κοινό, η μονάδα θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας, με προγραμματισμένα πειράματα για τη μελέτη της συμπεριφοράς της θαλάσσιας ζωής, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες εποχές, ένα γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μοναδικότητά του έργου.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.