Νοοτροπία επιτυχίας με έμπνευση τον Kobe Bryant

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Θέλεις να γίνεις ο καλύτερος στην δουλειά σου ή στον τομέα σου; Μάθε ποια είναι η νοοτροπία που πρέπει να ακολουθήσεις μέσα από τον λόγο ενός από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Ο ομαδικός αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ είναι αθλήματα που προάγουν την προσωπικότητα του ατόμου. Μέσα από την δυσκολία τους και την ανάγκη της ομάδας να φτάσει στην νίκη το άτομο αναγκάζεται να χτίσει έναν χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Υπάρχει όμως ένα άτομο που έκανε αυτήν την διαδικασία επιστήμη και  κέρδισε το δικαίωμα να κοντράρει τον Michael Jordan στη διεκδίκηση του καλύτερου παίκτη όλων των εποχών. Ο λόγος φυσικά για τον Kobe Bryant και παρακάτω θα αναλύσουμε τις βασικές διδαχές του.

Η θέληση είναι το κλειδί για την επιτυχία

Το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει έναν στόχο είναι η θέληση να τον πετύχει. Ο  Kobe όμως εννοούσε η ανάγκη για επιτυχία να είναι η μόνη επιλογή σου, να έχεις εμμονή με τον στόχο και στον ελεύθερο χρόνο ο στόχος να μην φεύγει από τον νου σου.

Στο επόμενο επίπεδο αυτής της λογικής, όταν πλησιάζεις τον στόχο δηλαδή, πρέπει η τελειότητα στην επίτευξη του στόχου να είναι κάτι που το αναζητάς διαρκώς, όσο περισσότερο γίνεται. Να είναι δηλαδή πρώτη ανάγκη και προτεραιότητα η κατάκτηση της κορυφής, γιατί μόνο έτσι θα φτάσεις στην επιτυχία.

Πείσμα, επιμονή και ασίγαστο πάθος

Το δεύτερο στοιχείο που θεωρούσε απαραίτητο είναι το πείσμα και η επιμονή στα βασικά στοιχεία. Ο Kobe πάντα ανέλυε τα βασικότερα στοιχεία μιας εργασίας και προσπαθούσε να κάνει τα βασικά στοιχεία άψογα (fundamentals). Όταν έφτανε η ώρα που τα βασικά στοιχεία διεκπεραιώνονταν σαν μια αβίαστη συνήθεια, τότε ο Kobe  προχωρούσε στο επόμενο επίπεδο.

Επίσης δεν δίστασε ποτέ να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του και να μην δέχεται ποτέ από άλλους να τσαλακώνουν και να υποβιβάζουν τον ίδιο, τα όνειρά του και τις πιθανότητές του να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Bonus story: Προς επίρρωση των παραπάνω αναπολούσε συχνά στην πρώτη του χρονιά στο μαγικό κόσμο του NBA. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι κάθε σουτ που έκανε, ήταν στον στόχο, αλλά κάθε σουτ ήταν πιο αδύναμο από ότι έπρεπε. Αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι φταίνε τα αδύναμα πόδια του (επηρεάζουν το άλμα, άρα και την δύναμη) και ότι χρειάζεται καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής.

Μην διστάσεις να αποτύχεις

Ή μάλλον πιο σωστά, μην διστάσεις να αποτύχεις, αλλά αν το κάνεις πρέπει να επανέλθεις πιο βελτιωμένος. Για τον Kobe Bryant η αποτυχία είναι απλά μια παρέκκλιση από την επιτυχία. Το να αποτύχεις είναι αποδεκτό, το να στεναχωρηθείς, να θρηνήσεις για αυτό ή να κλάψεις είναι λογικό, αλλά πρέπει να το αφήσεις πίσω σου και να επικεντρωθείς στο πώς να επανέλθεις και μέσα από αυτό να γίνεις καλύτερος.

Μάλιστα το γεγονός ότι απέτυχες, αυτό από μόνο του πρέπει να είναι κινητήρια δύναμη ώστε να ανακάμψεις. Μην εστιάσεις στην αποτυχία, γιατί πολύ απλά «αξίζεις περισσότερα από αυτό» όπως θα έλεγε.

Δουλειά δουλειά δουλειά

Κάθε μέρα με σταθερότητα και συνέπεια πρέπει να δουλεύεις προς την κατεύθυνση που θες να κατακτήσεις. Επίσης πρέπει να δουλεύεις περισσότερο από τους άλλους γύρω σου, επειδή θες να είσαι ο καλύτερος.  Ο Kobe έκανε αυτή τη διδαχή συνήθεια για όλη του την καριέρα (20 χρόνια) και το αποτέλεσμά της ήταν 5 πρωταθλήματα, 2 ολυμπιακά μετάλλια, 2 φορές πολυτιμότερος παίκτης των τελικών (εξαιρετικά δύσκολο στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα) και πάρα πολλά ακόμα. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του πάντως είναι ότι επισήμως υπήρξε ο τέταρτος κατά  σειρά σκόρερ του NBA όλων των εποχών, με 33.643 πόντους καριέρας.

Bonus story: Μια από τις πολλές ιστορίες που έχουν ειπωθεί για την εργατικότητά του την έχει πει ο αντίπαλος του Ron Artest, στον οποίο σε έναν αγώνα του ανατέθηκε από τον προπονητή του να περιορίσει τον Kobe, επειδή ήταν ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας. Ο Artest πηγαίνει στο γήπεδο να προπονηθεί την προηγούμενη νύχτα του αγώνα και βλέπει ήδη μέσα τον Kobe  ιδρωμένο, σαν να  έκανε από ώρα προπόνηση. Προπονούνται και οι δύο αρκετές ώρες αλλά ο  Artest εξουθενωμένος φεύγει πρώτος.

Την άλλη μέρα ο Kobe είναι ασταμάτητος και πραγματικά ό,τι και να κάνει ο Artest φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα. Όταν μετά το ματς τον ρώτησε για ποιον λόγο έμεινε τόσο πολύ στην προπόνηση το προηγούμενο βράδυ η απάντησή του ήταν η εξής:

-Ήθελα να σου δείξω ότι όσο και αν προπονηθείς, εγώ θα προπονηθώ περισσότερο και στο τέλος θα σε νικήσω.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.